lancaster,
1. Gwoili ścisłości - wyobrażenia nie były moje tylko twoje, bo to TY dałeś przykład z lampą za 500$.
2. Jak pisałem wcześniej - uważam, że 4000 za słuchawki to złodziejstwo. Niestety nie mogę ich nabyć taniej w oficjalnym obiegu. Pozostaje mi import z USA albo hurtowe zamówienie 10-ciu tysięcy egzemplarzy u Fostera po 100 USD za sztukę. Być może nawet z logo AH :-)
3. Na podobnej zasadzie robi się dzisiaj sprzęt AGD części samochodowe, płyty DVD i całą masę innych rzeczy.
Tyle, że nie chodziło mi o brandowanie, tylko o odsprzedaż części, które gość kupuje 10 razy taniej w tym samym sklepie, w którym ja mogę je kupić.
4. Socjalizm niestety mamy i widać to w różnych dziedzinach chociażby w VAT, akcyzie, minimalnych wynagrodzeniach, obowiązkowych ubezpieczeniach emerytalnych, dotacjach dla rolników (i nie tylko), minimalnych cenach skupu niektórych produktów rolnych i kupie innych rzeczy, bez których "kapitalizm" w "wolnym kraju" najwidoczniej nie może się obejść.
5. Creative i każdy inny producent słuchawek, w tym sam Fostex, mógł wypuścić D7000 pod swoją marką ale zrobił to tylko Denon. Ciekawe dlaczego ?
6. Żeby nie było wątpliwości - ta cała sytuacja z brandowaniem to dla mnie jedno wielkie cwaniactwo i nabijanie ludzi w butelkę ale niestety robią to już prawie wszyscy, więc musiałbym zrezygnować pewnie z 80% zakupów.