Audiohobby.pl

Black Pearl - Poznań

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
17-11-2010, 21:07
@lancaster, tak dobrze to nie ma, żeby z dowolnie kiepskim klockiem w torze można się było wspinać na szczyty hi-endu.

@Vinyloid, ja myślę, że i za kilkaset zł kupisz przyzwoity interkonekt o właściwościach przyciemniających. Przy zamówieniu masz opcję za 0zł - Alps RK09, ale niektóre aspekty pójdą lekko w dół. Może być tak, że takie do kogoś nieistotne.
A sens pakowania w taką obudowę jest taki, że się to sprzedaje. Jeszcze nie dostałem ani jednej wiadomości, maila, itp., że gdyby nie ta obudowa... albo gdyby nie ta nazwa... Poza tym zamówienia specjalne są możliwe. Co do chińskiej obudowy - mam nadzieję, że nie pachnie smołą jak ta od klona za 50 GBP, bo to mnie dużo bardziej odpycha niż aspekty dotykowo-wizualne. Aluminium ma tę zaletę, że nikt nie będzie tego malował farbą antykorozyjną.

lancaster

• Gość
17-11-2010, 21:07
frackowia może tak...ze wszytskich słuchawek obecnych na spotkaniu preferowałem Denony D7000. W niektórych konfiguracjach podobały mi sie tez GS1000i oraz Stax 4040. W optymalnych zestawieniach ciężko byłoby mi wskazać dźwięki których słuchawek odpowiadały mi najbardziej.
Mocniejsze kawałki chyab jednak lepiej szly całosciowo na dynamikach. Preferowane przeze mnei systemy wcale nie były najdroższe (ze wzgledu na dynamikę wybrałbym Holdegrona i gęsto/soczyście brzmiace źródło - Densen lub Docet...z czego do GS1000i raczej Docet bo słuchawki bywają osuszone. )
I naprawdę nie było to tak zeby po przesiadce z systemu GS1000i+Holdegron+Docet na Stax 4040 + Docet (akurat tak były skonfigurowane, choc z innymi źródłami zagraja na pewno bardziej bezproblemowo od Gradosów) mogę wskazać jedynie inność. Zarówno z D7000 jak GS1000i muzyka brzmiał równie wciągająco jak na Stax. Z czego jeśli ktoś chciałby sie skupić na minusach poszczególnych słuchawek powiedziałby że Denony są dociążone, Grado osuszone a Staxy dysponują mniejszą dynamiką. Wszystkich tych zestawień słuchało mi sie bardzo dobrze, a i tak wolę prezentacje z głośników :-)

lancaster

• Gość
17-11-2010, 21:15
majkel, serio uważasz ze BP to szczyty HiEndu ?

Jak dla mnie ....sorrry.....dobry amp, gdybym nie postawił go obok Holdegrona to byłbym skłonny zaryzykować że za te pieniadze nic lepszego sie nie kupi(reszta ampów na spotkaniu brzmiała bardziej misiowato, wole prezentację bardziej bezpośrednią jka BP i H,  jednak BP ustępował Holdegronowi właśnie witalnością i dynamiką....cyzli jakby nie patrzeć jednymi z poważniejszych atrybutów Hiendu rozumianego jako dźwiek naturalny...transjent, kontrola, barwa itp.  minusem Holdka było jak pisałem rozjaśnienie ....przypomiało mi to trochę to co słyszałem podczas AS na prezentacji Thiel CS3.7 - nie porównuję Holdka do 3.7 dla jasności :-) chodzi o kierunek)....a trzeba jeszcze pamietac że u reactora z HD650 dziurka w CD Pioneera (budżetowym jak na złość :-)) brzmi conajmniej równie ciekawie jak Holdegron.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
17-11-2010, 21:18
 Z tego co pamiętam Lancaster jest miłośnikiem brzmienia tubowego na kolumnach :) i może faktycznie dla wielu to takie krzywe zwierciadło przez które patrzy na słuchawki i pozostały tor.

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
17-11-2010, 21:21
@ majkel,

Odnosiłem sie do zestawu który testowałeś. Interkonekt przyciemniający to ja mam nawet za 45 zł, tyle że on tak przyciemnia że niewiele widać :) Źródło też można zastąpić czymś tańszym niż Accu za 32 tysiące ale co wtedy zostanie z zestawienia, którego słuchałeś ?
Widzę, ze chyba niepotrzebnie się tu produkuję bo zdaje się, że zmierzasz ku produkcji pod konkretne zamówienie i upodobania klienta. W tym wypadku rzeczywiście moje uwagi niewiele wnoszą do tematu.

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
17-11-2010, 21:21
Tak sobie na spokojnie myślę; majkel da lepszy potencjometr za 900 zł obudowę za 400 złoty gniazda za kolejne 800 zł i usłyszymy zaraz pytania dla czego tak drogo. Nie zdziwił bym się jak by majkel odpowiedział krótko: Bo tak

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
17-11-2010, 21:24
@lancaster, nie uważam za szczyty ani za hi-end, bo nawet konstrukcyjnie z mojego punktu widzenia nie spełnia tych warunków - chodzi o sposób wykonania głównie, a po części użyte materiały. Dla mnie Twoja ocena Holdegrona jest Twoją oceną Holdegrona i tyle. Nie mam ochoty tego rozwijać poza skonstatowaniem, że większej dynamiki na nim nie słyszałem. Dosadność i dobitność to nie są atrybuty dynamiki dla mnie. Nie postawię znaku równości między urządzeniami o różnej zawartości informacji o muzyce. Np. Rafaell taką metodę stosuje od dawna i jest miarodajna w sensie jakości. Pamiętam jak trzy lata temu porównywaliśmy jakąś wersję przejściową Moonlighta i okazało się, że na Lake People talerz wybrzmiewa jeszcze wtedy, kiedy na Moonlighcie już nie ma żadnego dźwięku w tym miejscu. To samo było w Poznaniu w temacie wybrzmień bębnów, i jaką by nie dorabiać teorię do reszty, to prawda jest taka, że porównujemy materiał poddany większej kastracji najwyżej po ładniejszym retuszu. Ja tego nie kupuję, a znam więcej osób, które też tego nie łykną. Holdegrona oceniam in plus, ponieważ nie zgadzam się z opinią, że jego dźwięk męczy, albo że jest suchy. Być może dotyczy to innych wersji, bo konstruktor też coś tam zmieniał, a o docenieniu AD825 pisał niedawno na innym forum. Scalak jest atrakcyjny, ale ma swój oczywisty charakter, cytując za kolegą z head-fi "for midrange junkies".

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
17-11-2010, 21:32
 > Vinyloid, 2010-11-17 21:21:23
Słuchałem różnych wariacji Black Pearl majkela i za te 1350 złotych można osiągnąć sporą różnicę brzmienia ale to jest na zasadzie krótkiej kołdry. To co majkel pokazał (sam nie słuchałem w końcu wersji jadącej do Poznania) było dla niego optimum według jego smaku, przy którym różne, powtarzam różne słuchawki zagrają optymalnie. Jest możliwość uzyskania łagodnej góry, czy większego basu dla konkretnych słuchawek ale inne aspekty wtedy cierpią. Oczywiście mówię to w aspektach ekstremalnych do których dążymy. Tak że może sobie pomyślcie wzmak napędzał zarówno słuchawki 600 ohmowe jak i 36 Ohm (u mnie 22 ohmy) i jakaś konfiguracja konkretna się podobała mimo szalonego rozrzutu gustów -choćby odnośnie średnicy :).

Moim zdaniem to dobry znak :)

asmagus

• 4439 / 5654
  • Ekspert
17-11-2010, 21:35
Nie wszyscy wzdychają do elektrostatów.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
17-11-2010, 21:36
@Vinyloid, nie starasz się za bardzo zrozumieć co ja chcę napisać, a ja już to napisałem, być może nie wprost. Więc będzie bardziej wprost: Jak będziesz chciał wzmacniacz o mniej obecnym sopranie i z grubszym basem, to Ci mogę taki zrobić bez problemu, a sposobów na dojście do takiego efektu znam co najmniej dwa, i nie polega to na stosowaniu filtrów pasmowych. To, że za 45zł jest bardzo ciemno nic nie znaczy, bo za 45zł może być też bardzo jasno, jak i za stokrotność tej kwoty.
Jest sobie facet, który robi chleby i mu one schodzą, bo facet lubi robić chleby, a klienci lubią kupować ten chleb. Umie też robić torty, więc jak się skończy popyt na chleb, to będzie próbował z tortami, bo prawdopodobnie znajdą się na niego klienci. No ale chleb schodzi cały czas, a cukiernie w mieście też są, więc pretensje do pana piekarza są mało uzasadnione, poza tym pan piekarz zrobi tort jeśli chce ktoś od niego takowy kupić, bo się spodziewa, że będzie w klimacie jego chlebów, ale to zamówienie specjalne, do wykonania w czasie wolnych przebiegów.

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
17-11-2010, 21:39
@ Rafaell,

Każdych nie napędził bo przy T1 nie pokazał nic szczególnego, jak cała reszta wzmacniaczy zresztą. A że to dobry wzmak, to dla mnie jasne jak słońce. Nie załapałem tylko koncepcji majkela co do sposobu sprzedaży dlatego usiłowałem zasugerować coś, co jest bez sensu skoro każdy egzemplarz jest robiony pod konkretnego klienta.

lancaster

• Gość
17-11-2010, 21:43
Rafaell, jestem miłośnikiem brzmienia naturalnego przede wszystkim :-)))
Po prostu jeśli stawiam obok siebie 2 urzadzenia i któres jest dynamiczniejsze bez niedopowiedzeń a jednocześnie fajnie sie go słucha to wybór mam oczywisty :-)

Gdyby było krzywe zwierciadło załaczone to od początku podobalyby mi się Grado podpięte do praktycznie czegokolwiek :-))) ... a jak wiesz gustowałem w mało wykwintnych raczej ciepłokluchowych CAL! :-) ... teraz po prostu wybieram Denona D7000 jako prezentację naturalną na technicznie sporo wyższym poziomie, choć do basu można miec i tak małe "ale"....dla mnie obleci, wazne że fajnie się słucha.

I może skończ te swoje opowieści bo nie zawsze bedę w sosie i też mogę zapyatc czy jestes skrzywiony, ze podobają Ci sie Monitor 10 czy tylko masz kiepski gust ?

Rafaell

• 5033 / 6102
  • Ekspert
17-11-2010, 21:46
>> Vinyloid, 2010-11-17 21:39:16
No widzisz Black Pearl np. potrafił napędzić T1 lepiej na basie niż Lake People G99/2 a powtarzam T1 to trudny do napędzenia zawodnik. Podejrzewam że na pozostałych wzmakach po prostu było bardzo chudo z basem i dla tego T1 się nie spodobały.

majkel

• 7477 / 6105
  • Ekspert
17-11-2010, 21:47
Do tej pory nie kupował nikt, kto słyszał go wcześniej, więc dźwięk był taki jak w Poznaniu, a przynajmniej parę ostatnich egzemplarzy taki ma. Ja zawsze daję informację, że można posłuchać i odesłać z powrotem na oddanie (krótszy termin) lub modyfikację brzmienia (dowolny termin). Nie miałem do tej pory ani jednej takiej odsyłki do poprawy licząc też Moonlighta, tyle że tu jest nieco inna sytuacja, bo jego już objął rynek wtórny, więc zmiana smaku następowała przez zmianę sprzętu u właściciela.

Vinyloid

• 2470 / 5320
  • Ekspert
17-11-2010, 21:52
Majkel,

Ależ ja to rozumiem, tylko nie wiedziałem, że chcesz się ograniczyć do produkcji pod indywidualne zamówienia.
Nie wiedzieć czemu przyjąłem, że chcesz wypuścić na rynek standardowy wzmacniacz Black Pearl, a ewentualnych zmian dokonywać na życzenie klienta za dopłatą (lub bez) i stąd całe zamieszanie. Wychodzi na to, że BP to bardziej nazwa pewnej modyfikowalnej koncepcji wzmacniacza niż konkretnego urządzenia na półce sklepowej. Dobrze rozumuję ?