Audiohobby.pl

Aktywny subwoofer najwyższej klasy.

lancaster

• Gość
12-07-2010, 14:14
O kurde, nie wierzę :-)
Wygląda jak Duvell...poniżej szczyty perwersji....słuchałem mniejszych zestawów na AS i było całkiem
OK.....ale to nie jest sub aktywny :-)

lancaster

• Gość
12-07-2010, 14:18
heh, nie wierzę w to co widze...kolumny które wkleiłem powyżej to...Altec.
czyżby firma postanowiła wrócić do świata żywych ?
Sama konstrukcja b.intrygująca

Duevel wygląda skromniej(tego słuchałem):
http://www.duevel.com/Produkte/EBLdia.shtml

ale to nadal nei aktywny subwoofer :-)

konrad

• 850 / 5740
  • Ekspert
12-07-2010, 15:34
>> lancaster, 2010-07-12 14:18:01
heh, nie wierzę w to co widze...kolumny które wkleiłem powyżej to...Altec.

Oczywiście! robi głośniczki do laptopów i ipodów, na szczęście jest jeszcze gpa.

magus

• 20990 / 6106
  • Ekspert
12-07-2010, 15:49
A właśnie!

ja mam "Altec Lansing" w Asusie
jak na laptopa, świetne
Odszedł 13.10.2016r.

WaldeK

• 188 / 5606
  • Aktywny użytkownik
12-07-2010, 18:50
.Altec.

Oczywiście! robi głośniczki do laptopów i ipodów

:-)

WaldeK

Road To Nowhere

• 1034 / 6106
  • Ekspert
12-07-2010, 18:59
Może jakieś przedsiębiorcze chińczyki chcą się "ogrzać w blasku sławy" ?

lancaster

• Gość
14-07-2010, 21:08
Panowie, moze więc powracajac do tematu watku zbiorę co ustalono :-)

- Filtr 1 rzędu 30Hz - łagodne zbocze tak by się nie gryzło(mi nawet pasuje - mniej opampów w szeregu)
- regulacja fazy 180 stopni, przez odwrócenie polaryzacji głośnika :-)
- głośnik Alphard PS10
- wzmacniacz mam ale zastanawiam sie czy nie użyć wiekszej mocy. Tripath TA2020 dysponuje 20W mocy.
W krainie subwooferowców amatorka. Macie jakiś typ ampa w klasie D i mocą ok 60-100W ?
Będzie trzeba trochę tego sosu w głośnik wpompowac przy tak niskim cięciu - efektywnosć nie będzie rozpieszczać.

kondrax

• 96 / 6010
  • Użytkownik
14-07-2010, 23:31
lancaster to ja już się pogubiłem miał być subwoofer najwyższej klasy a tu mówisz że Alphard z targowiska będzie? Pisałeś o daytonie wcześniej, co z nim?

pasio

• 33 / 5811
  • Użytkownik
15-07-2010, 00:16
Witam !
Kiedyś zbudowałem takie cóś i słucham go do dziś.
Nie pamiętam dokładnie pojemności, chyba 40 l, dwa przetworniki samochodowe
200 W 8cali amerykańskiej firmy Punch fs 30Hz, reszta parametrów później,
wzmak 100 W wg Gilberta z Elektora,  filtry itp w małym al pudełku pod ręką.
Do pokoiku 11 mkw, zagraconego na maxa, idealne, Baba moja każe przyciszać, bo w kiblu drzwi latają...
A w ogóle , pora na grzyby !

pasio

• 33 / 5811
  • Użytkownik
15-07-2010, 00:24
A, zapomniałem powiedzieć, że to jest OZ i dlatego lubię ten bas.
Te same przetworniki siedziały w dużych (dość) TL, w pokoiku 16 mkw i czasem nieźle dawały,
pamiętam którąś z płyt Mike\'a Oldfielda, było tam ostrzeżenie i rzeczywiście był tam straszliwy bas.
Być moę 98% ludzi nie zna basu, ale za to 100% chodzących na koncerty rockowe go dobrze zna !
pzdr
pasio

lancaster

• Gość
15-07-2010, 01:16
konrax, o Daytonie pisał zdaje się mordensiur. W moim przypadku najwyższa klasa jesli chodzi o bas to:
- bas dobrze zintegrowany/szybki....nie musi schodzic poniżej 30Hz, wystarczy naprawdę dobre 40, a jak do tej pory najszybszy bas słyszalem z wooferów na sztywnym zawieszeniu

- temat suba tego typu(jak wcześniej pisałem żaden słuchany przeze mnie sub do tej pory nawet nie zbliżył się do tego poziomu w którycm chciałbym sobie coś takiego "dostawić") przyszedł mi do  głowy po odsłuchu Tesli 20cm która sie w ogóle nie nadaje jako niskotonowiec....ale w niewielkiej aktywnej paczce u Janka bas moze nie pod względem natężenia ale pod względem szybkości, kopa i...odpowiedniego zejscia mimo wszystko(być moze to tylko efekt specjalny ale dający bardzo sugestywny/różnorodny bas - o taki mi chodzi a nie o tzw "dopełnienie pasma" z basem jako ciało obce w muzyce)
Chodzi o samą ideę i model - to dosłownie pierwsze przymiarki....wiesz...naście lat temukupiłem w ciemno Scanspeaki Revelatora + weglową 18-kę...pisałem o tym już chyba nascie razy. Jak sie później okazało grałem na oryginalnej zwrotnicy Esa Continuum2 i sorry ale to była moja największa wtopa w audio wykonana kiedykolwiek.
Kiedy po roku nierównej walki zachciało mi sie zrobić tani zestaw do kompa kupiłem 16cm polipropylenowego Tonsila + jakis podstawowy tweeter tejże firmy.
Pamietam ze w prototypowej obudowie odpaliłem zestaw tylko z pojedynczym kondensatorem dla tweetera i pod wielomna względami a już na pewno pod względem radosci słuchania Scan Speaki wypadły słabiej. Sorry.
To że 9900 iał bardziej rozdzielczą ale też surowa górę absolutnie nie dawało mi więcej funu...tym bardziej ze pod względem dynamiki glosniki grały w podobnej lidze. W zasadzie dopiero Seas 27TBFC/G i TBC/G zrobiły tu postęp...ale do tweetera w tubie to nadal mgiełka i grzeczne plumkanie.
I tak niestety czesto gęsto wyglądaja porównania...nie jestem uprzedzony, czasami za duża kase sa naprawdę świetne rzeczy ... ale póki co nie bede kupował wooferów Goto za 10Kzł po to żeby się przekonac jak działa sama idea takiego suba :-)

Podsumowując na poczatek chyba nawet nie będe kombinował z innym wzmacniaczem. JEśli mu mocy nie wystarczy(słucham cicho) to dorzuce większy piec.

JESLI basu będzie brakowało to pomyśle o bardziej konwencjonalnym rozwiązaniu...moze tak jak pisał mordensiur Dayton, moze Seas....może peerless SLS/XLS....tak jako ciekawostkę Bartek który swego czasu tu pisywał podmienił w Argos Alfa własnie SLS-a zdaje sie na Alpharda. Co za obciach ;-)....słuchałem tych kolumn i bas(bo o nim mówimy) był bardzo dobry....na średnicy pracowały Scany 8435, na górze mały revelator 9700

Wracajac do prośby/pytania:

Poprosze o jakiś sensowny filtr 1 rzedu dla powiedzmy 30Hz jak sugerował misiomor.
Który ze spotkanych podoba Wam się najbardziej ?

meloV8

• 1558 / 6072
  • Ekspert
15-07-2010, 09:54
>> lancaster
Skoro masz juz Alpharda PS10 to moze warto zrobic skrzynke TL pod ten glosnik. Idz na latwizne i skopiuj rozwiazanie PMC, ktore wlasnie jest pod glosnik 25cm. Jest tak prosta, ze prostsza juz byc nie moze, a moze spodoba Ci sie brzmienie.

http://www.pmc-speakers.com/downloads/XB1A2.pdf?

Skrzynka ma kompaktowe wymiary umozliwiajace rozne jej umieszczenie wedle potrzeb.

kondrax

• 96 / 6010
  • Użytkownik
15-07-2010, 10:10
lancaster a ten alphard w ogóle zejdzie do tych 40hz? Miałem kiedyś z 3 alphardy i dwa z nich miały bardzo wysokie fs koło 60-70hz, LW1000 i coś tam jeszcze

lancaster

• Gość
15-07-2010, 10:24
kondrax, jak Tesla   dociąga to Alphard na luzie.
Przynajmniej spróbuję.

Powiem tak....puszczony "z ręki" wydaje się mieć szybszy bas od Eminence Beta 10CX
Nie wydaje się też zeby nie schodził podbnie nisko.
Sama Beta jest "na styk" tzn do rocka jeszcze OK, ale współczesna rozrywka przydałoby sie zeby basu miała więcej.
Chodzi tylko o to, zeby go nie spieprzyc jakimś wołem. Może i rock zyska :-)

lancaster

• Gość
15-07-2010, 10:28
melo, dzięki. Jak dla mnie potrzebuje czegoś zdecydowanie mniejszego. W obrysie max 30/30/30cm
Dlatego glośnik 25cm i OZ + aktywny naped.

No to poprosze o propozycję filtru :-)