Audiohobby.pl

Aktywny subwoofer najwyższej klasy.

mordensiur

• 934 / 6021
  • Ekspert
15-07-2010, 10:47
Lan, pokombinuj w tym kierunku:

http://www.tuvie.com/wp-content/uploads/raal-requisite-speaker2.jpg

Może nie musisz dawać 6 przetworników na stronę, ale tak czy inaczej zyskujesz duże Sd i efektywność + kompatkowe wymiary. Duże wymagania stoją jednak przed elektroniką...

----------------------------------------------
Prawdę każdy ma swoją
Ulepszać - nie zmieniać

mordensiur

• 934 / 6021
  • Ekspert
15-07-2010, 15:07
Do takiego projektu będzie zapewne wymagane niskie odcięcie łagodnym filtrem.
Jakie wymagania stawiac przed przetwornikiem?

Prawdę każdy ma swoją
Ulepszać - nie zmieniać

lancaster

• Gość
15-07-2010, 15:09
mordensiur, najprościej jak można. Nie potrzebuję wysokich efektywności w aktywnym zestawie...wzmacniacz ma byc szybki a cąłosć max kompaktowa. Zresztą słuchałes kiedys takiego rozwiazania ? Na pczatek wolałbym coś co mi sie spodobało :-)
Nie wiem jaki efekt daje takie dublownaie głośników ...jak dla mnie max 2.

lancaster

• Gość
15-07-2010, 15:12
mordensiur, wymaganie przed przetwornikiem stawiam w zasadzie jedno : nie ma być słychac ze to subwoofer, potrzebuję zwyczajnie dobrego basu  Nie dużego czy nisko schodzacego tylko szybkiego i barwnego.

mordensiur

• 934 / 6021
  • Ekspert
15-07-2010, 15:26
Mi chodziło o ten przykład z Raal Eternity.
Przy bardzo dużym Sd są spore możliwości korekcji głośnika na samym dole.

I bardzo chętnie posłuchałbym takiego rozwiązania, chociaż nie miałem okazji :)

Prawdę każdy ma swoją
Ulepszać - nie zmieniać

Lenny

• 70 / 6072
  • Użytkownik
15-07-2010, 17:44
>> lancaster napisał:
Jak dla mnie potrzebuje czegoś zdecydowanie mniejszego. W obrysie max 30/30/30cm
Dlatego glośnik 25cm i OZ + aktywny naped.
No to poprosze o propozycję filtru :-)
----------------------------------

Przy takich założeniach nie wiem na co jeszcze czekasz:
http://www.linkwitzlab.com/thor-intro.htm

pozdr,
L.
Lenny

lancaster

• Gość
15-07-2010, 18:25
Lenny, słuchałem Orionów z aktywnie pedzonymi Peerlessami. Bas byl na pewno b.dobrze kontrolowany ale mało akustyczny. Raczej bym powiedział pneumatyczny. Gdybym miał do wyboru to raczej oparłbym się na projekcie Janka niż Siegfrieda....serio niestety.
Pomysł na tego typu konstrukcję wział sie właśnie po odsłuchu u Janka a nie swego czasu u Pawłaxyz...Oriony jako cąłosć pod pewnymi względami mi sie podobały, nie jest to jednak to czego szukam.

kondrax

• 96 / 6010
  • Użytkownik
16-07-2010, 00:51
lancaster będziesz mierzył T/S i impedancje tego alpharda? Może pomyśleć o doklejeniu magnesów do niego?

meloV8

• 1558 / 6072
  • Ekspert
20-07-2010, 18:24
Tak mi sie przypomnialo, ze kiedys Nelson Pass opisal swoj pomysl na bezkompromisowy subwoofer.

www.passdiy.com/pdf/el-pipe-o.pdf

lancaster

• Gość
20-07-2010, 19:18
melo, fajny ale spory, Nelson Pass to facet z poczuciem humoru, zamaskowac kominy jako kominy :-)

misiomor

• 2094 / 6105
  • Ekspert
20-07-2010, 21:22
Tak sobie rozrysowałem takiego suba z dwóch rur - w górę środkiem mniejsza, powrót zewnętrzną - większą. Wylot ośmioma dziurami o łącznej powierzchni zbliżonej do Sd głośnika.

Efektywna długość 4.8m (ćwierć fali rezonansu Daytona RSS390HF-4) mieści się w zewnętrznej wysokości całego ustrojstwa na poziomie ok. 270cm.

Centrowanie rur u dołu na górnej płycie pudła na woofer (obu rur) oraz dolnej płycie (większa rura), u góry - na 8 beleczek. Górna i dolna ścianka pudła na głośnik musiałyby być wycięte (obrys zewnętrzny) w formie złożenia prostokąta z kołem o średnicy takiej jak wewnętrzna średnica większej rury.

Całość mogłaby być z rur spod linku podanego przez Mordensiur\'a - wewnętrzna 400mm, zewnętrzna 550mm.

Sam pewnie tego nie zrobię, wolę OZ albo MB, ale może komuś się pomysł spodoba.

meloV8

• 1558 / 6072
  • Ekspert
21-07-2010, 13:48
Zastanawia mnie troszke skad u Ciebie misiomor niechec do TL. Rozumiem ze sa duze, ale akurat brzmieniowo dystansuja membrany bierne, a przeciez najwazniejsza jest jakos dzwieku.

misiomor

• 2094 / 6105
  • Ekspert
21-07-2010, 14:12
Zobaczymy - musiałbym wziąć kawał takiej rury, obsadzić w niej głośnik i pomierzyć - impedancję, SPL nearfield przy obu końcach... Mam pomysł na taki testowy set-up, może nawet wykonam taki pomiar jak będę miał geny na taką zabawę. I wtedy zobaczę czy warto iść w to dalej.

Tak czy siak mój rysunek to tylko taki pomysł na dostosowanie Pass\'owych wynalazków do nieco niższych sufitów.

meloV8

• 1558 / 6072
  • Ekspert
21-07-2010, 14:16
Twoj pomysl jest bardzo dobry, co prawda wybrales naprawde znakomity glosnik, ale mozna by bylo umiescic dwa glosniki troszke gorszej jakosci w konfiguracji push-pull. Taki tandem daje duzy skok jakosci dzwieku.

misiomor

• 2094 / 6105
  • Ekspert
21-07-2010, 14:24
Ale jaki push - pull? Tak jak u Pass\'a tylko jeden woofer magnesem na zewnątrz a drugi do środka? Przecież to tylko parzyste harmoniczne zmniejszy... A jeden większy woofer jest zwykle lepszy niż dwa mniejsze.

Tak czy siak te rury dają duże możliwości - jednak należałoby pierwej zobaczyć jaka średnica rury jest najlepsza do danego Sd głośnika. Ja chcę najpierw zobaczyć jak wygląda impedancja (i inne rzeczy) po zamontowaniu głośnika w takim wynalazku. Potem będę myślał do czego toto się ew. nada.