Audiohobby.pl

Aktywny subwoofer najwyższej klasy.

meloV8

• 1558 / 6072
  • Ekspert
21-07-2010, 14:33
http://www.teresaudio.com/haven/subs/subs.html przeczytaj te stronke. Tylko tutaj jest pojedyncza rura wypelniona wytlumieniem, tak wiec z podwojna rura suby zejda znacznie nizej.

misiomor

• 2094 / 6105
  • Ekspert
21-07-2010, 14:34
PS. Tak sobie myślę żeby zmierzyć GDN-18-140-8-AWX w rurach 15cm (przekrój 1.5*Sd) i może 18cm (2*Sd). Ćwierć fali przy rezonansie głośnika (36Hz) to jakieś 240cm a więc praktycznie standardowy rozmiar. Do tego spora odległość głośnika i wylotu linii znacznie ułatwi pomiary nearfield.

Właściwie to należałoby zacząć od tej 15cm rury - ma średnicę dokładnie jak otwór montażowy pod głośnik, wystarczy owinąć jej koniec długim paskiem tektury na wikol żeby było w co śruby wkręcić.

meloV8

• 1558 / 6072
  • Ekspert
21-07-2010, 14:45
Mam w domu dwa  GDN18 AWX i tak myslalem zeby sprobowac cos podobnego. Mam jeden pomysl na dosc kompaktowy ( jak na TL ) sub push-pull w oparciu o AWX. Jednak odrazu pisze, ze glosnik nie ma Fs 36hz, tylko 44hz. Bynajmniej moje sztuki tyle maja i nie sadze aby z czasem dotarcia zeszly do 36hz.

misiomor

• 2094 / 6105
  • Ekspert
21-07-2010, 15:00
Zawsze można spróbować zmierzyć najpierw linię strojoną niżej, a potem piła i przestrajamy wyżej.

Taki eksperyment miałby dla mnie wartość wyłącznie poznawczą - nawet TL nie zrobi basowego behemota z 18cm głośnika. A pomiary czegoś większego oznaczałyby jednak dużo większe problemy logistyczne - w moim nienajmniejszym przecież kombiaku 2.5m jeszcze przewiozę, ale więcej będzie trudno.

meloV8

• 1558 / 6072
  • Ekspert
21-07-2010, 15:17
Z moich eksperymentow nad TL i AWX mam dosc ciekawe przemyslenia. Wlasciwie nie jest problem zrobic nieduza obudowe TL, ktora zejdzie nisko. AWX w malym monitorze schodzil do 35hz co jest imponujace jak na taka konstrukcje. Ten bas byl faktycznie slyszalny. Problem polega na tym, ze bas z malej membrany jest po prostu... maly, nieimponujacy. To ze jest niskie zejscie, nie znaczy ze bedziemy mieli bohemota. Mam teraz ciekawe porownanie, 15 calowy STX w odgrodzie i obok monitor TL na AWX i chociaz 15 calowy grzmot dosc szybko opada, to gra zupelenie innym basem. Slychac ta energie basu, odpowiedni kick, tego maly glosnik po prostu nie potrafi, bo niby jak 18cm popierdulka ma odtworzyc energie wielkiej membrany stopy perkusji? Od taka proteza basu z "doczepionym" dosc niskim zejsciem.

misiomor

• 2094 / 6105
  • Ekspert
21-07-2010, 16:25
BR i TL to nie są zupełnie odrębne systemy - między nimi jest całe continuum stanów pośrednich. Dlatego nie jest problemem zrobić mały monitorek z labiryntem schodzącym nisko.

Tak czy siak czas jednak poeksperymentować w temacie bezkompromisowych linii ćwierćfalowych. Przy okazji zakupów w marketach budowlanych poszukam tekturowych szalunków 15cm.

meloV8

• 1558 / 6072
  • Ekspert
21-07-2010, 20:26
>> jzagaja
Na jesien ma byc nowy basowiec od STX wysokiej klasy. Ciekawe co tam chlopaki zmontuja. Co do estradowek w TL to leza u mnie STX GDN-30-400-4-SE i STX GDN-38-400-4-SE i czekaja na TL. Co prawda GDN 38 juz gra w odgrodzie, ale prawde mowiac jestem nieco rozczarowany. Chyba juz sie przyzwyczailem do zejscia TL, a tu w odgrodzie ni ma zejscia...

mordensiur

• 934 / 6021
  • Ekspert
21-07-2010, 20:28
A pytanie z innej beczki:
jeśli sub ma byc "ultimate", to nie powinien pracować wyżej niż 40-50Hz. Czy wystarczy zatem jedna sztuka do stereo, czy po jednym na kanał to jednak konieczność?

----------------------------------------------
Prawdę każdy ma swoją
Ulepszać - nie zmieniać

lancaster

• Gość
21-07-2010, 20:33
mordensiur, jesli testy okażą się obiecujace to będzie wykonane klasyczne podejście z sygnałem do suba i dalej do "satelity". W zasadzie wyjdzie z tego pewnie klasyczny zestaw z aktywną sekcją basową :-)
...czyli optymalnie.

kondrax

• 96 / 6010
  • Użytkownik
01-08-2010, 16:13
Lancaster i jak tam prace? Jak alphard gra?

lancaster

• Gość
01-08-2010, 20:06
kondrax, w najbliższym czasie mam zupełnie inne plany :-)
...nie tylko wakacyjne...

misiomor

• 2094 / 6105
  • Ekspert
01-05-2011, 16:17
Nie wiem czy ten wątek jest właściwym miejscem na takie dyskusje, ale może warto byłoby zebrać w jednym miejscu najniższe zejścia instrumentów muzycznych. Może się mylę tu czy tam ale z pomocą tego linku

http://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_pitch_notation

udało mi się przeliczyć nuty podawane dla artystów i muzykologów na strawne Hz i uzyskałem następujące wyniki:

- Fortepian 26.5Hz (A0 minus do 60 centów od czegoś zbliżonego do krzywej Railsback’a)

- Kontrabas 4-strunowy normalnie strojony 41.2Hz (E1)

- Kontrabas  5-strunowy 30.9Hz (B0 - żeby druga struna kwartę wyżej była na E1 jak dla 4-strunowca)

- Kontrafagot 29.1Hz (A#0), półfalowy rezonans rury 5.93m

- Organy 16.35Hz (C0) z wyjątkiem dwóch instrumentów na świecie posiadających piszczałki do C-1 a więc jeszcze oktawę niżej.

A więc propaganda zwolenników bassreflex’ów strojonych do 50Hz i wyżej idzie szczekać, nawet jeżeli odpuścimy sobie organy i skupimy się na symfonice. Nawet małe składy ze zwykłym kontrabasem wymagają nie-przekraczania 40Hz jako minimum przyzwoitości.

Tak się zresztą zastanawiam, czy najlepszym rozwiązaniem bezkompromisowego suba do muzyki nie byłaby obudowa z MB strojonymi do tych 16Hz z subsonicem tnącym wszystko poniżej. Byłby pokryty cały dolny zakres organów. Zagadnienia impulsowe  czy group delay tak nisko można odpuścić, przecież piszczałki organowe startują ze znacznie większym opóźnieniem na rozbujanie słupa powietrza.

mordensiur

• 934 / 6021
  • Ekspert
01-05-2011, 21:31
Może nie uda się tego bezsprzecznie rozstrzygnąć, ale przy jak niskim odcięciu można użyć MB, bez obawy o problemy z "Zagadnienia impulsowe czy group delay"?

misiomor

• 2094 / 6105
  • Ekspert
01-05-2011, 21:51
Na to pytanie mogłyby być może odpowiedzieć dobrze nagrane pojedyncze uderzenia największych kotłów i bębnów. Jeżeli po obliczeniu FFT okaże się, że nie sięgają w dół w okolice gdzie system MB + subsonic silnie kręci fazę, może to być poszlaką na nieszkodliwość takiego zestrojenia systemu. Taka mi hipoteza do głowy przychodzi.

BTW - są producenci tacy jak Thiel którzy bez żenady stosują MB na sztywnym zawieszeniu, z niewielkim rozsunięciem Fp i Fb a więc z bardzo ostrym zboczem basu poniżej Fb, zresztą wcale nie ekstremalnie niskiego. Pewnie owo zbocze jest gorsze niż w przypadku bardziej w stronę BR strojonej budy nawet z subsonicem. I wielkich narzekań nie słychać.

mordensiur

• 934 / 6021
  • Ekspert
01-05-2011, 22:38
Thiel ma uznaną pozycję na rynku, ale mamy również przykład z działki DIY.
http://www.aespeakers.com/

Głośniki często stosowane w OB jak również z MB i to w kompletach z hornami. Głośniki w dużych rozmiarach i odważne konfiguracje z membranami.
Który dostępny w Polsce głośnik najlepiej oskalpować, żeby dopasować do 15-18" suba? Chyba nic w takim rozmiarze się nie znajdzie, więc pewnie 4x25/30cm.

----------------------------------------------
Prawdę każdy ma swoją
Ulepszać - nie zmieniać