Audiohobby.pl

Hurricane - High Efficiency 2way

kremien

• 1 / 5172
  • Nowy użytkownik
24-02-2013, 20:33
Ja zasilam swoje Huragany właśnie MARANTZem PM 7000 i jest świetnie. Faktycznie piec jest bardzo ładny, ale można też poszukać marantza PM68 - Jest to dokładnie ten sam wzmacniacz, tylko w brzydszej obudowie. Zdecydowanie polecam ten piec.

arkglo

• 2 / 4733
  • Nowy użytkownik
27-02-2013, 10:02
Dzięki, tyle że w obecnej chwili nie znajduję żadnej oferty. Kusi mnie ten Marantz, ale nie wiem, czy nie zdecyduję się na coś tańszego. W każdym bądź razie najpierw wyprodukuję kolumny i sprawdzę na jakimś Technicsie, co być może mi powie, jaki jest ich charakter w ogóle i jakiego klocka potrzebuję.

lukevipno1

• 9 / 4238
  • Nowy użytkownik
07-05-2013, 21:11
Witam,
jestem na etapie zmontowania zwrotnicy. Wszystko jest juz gotowe czekam tylko na cewki. Ale mam dosc spry problem bo nie znam sie na elektronice. Prosil bym o rozrysowanie co z czym i w jakiej kolejnosci zlutowac.
Dziekuje za pomoc:)

konjow

• 21 / 4157
  • Użytkownik
10-07-2013, 18:29
Szkoda ze temat troche zamarł. Ja wlasnie złożyłem zamówienie ibedzie to mój pierwszy raz. Ciekaw jestem jak Ci poszlo lutowanie? Ja schemat będe wspierał czałączonymi zdjęciami zwlotnic :) Ale zapewne pojawie sie tu niebawem z jakimś pytaniem/i...

lulu

• 55 / 6058
  • Użytkownik
11-07-2013, 20:04
Kilka dni temu złożyłem Hurricany, zrobiłem nieco inna obudowę, niższą, nieco  szerszą i głębszą. Przy zachowaniu objętości. Wysokie monitory. Przyznam, że dzwięk jest wyjątkowy. Nie spodziewałem się aż tak dobrego. Nawet w porównaniu ze swoimi Akustykami AR3 nie ma niedosytu. Zwraca uwagę doskonała przestrzeń, detaliczność i dynamika przekazu. Jedno jedynie zastrzeżenie dotyczy basu, mógłby być głębszy. Choć to może być subiektywne bo jak dorównać w tej kwestii 32 cm basowcowi ATC. Doskonały projekt. Spisuje się dobrze zarówno z triodą 845SE, tetrodą KT88 jak i tranzystorem.
lulu

zeneca

• 1 / 4184
  • Nowy użytkownik
12-07-2013, 13:31
Witam.

Czy na forum, któryś z szanownych kolegów jest posiadaczem Hurricanów i do tego jest z Łodzi lub okolic ? Potrzebowałbym umówić się na odsłuch, by zobaczyć czy Hurricany, to faktycznie krok w dobrym kierunku. Chodzi mi o walory brzmieniowe stricte jak i możliwości tych zestawów w dużym pomieszczeniu odsłuchowym. Moje dotychczasowe Zaphy SR-71 w aktualnym miejscu odsłuchowym nie zawsze dobrze radzą sobie przy wyzszych poziomach głośności i stąd poszukiwania czegoś co dawałoby bas lepszej jakości (ilość już w SR-71 jest wystarczająca).

Pozdrawiam

a_men

• 746 / 6101
  • Ekspert
16-07-2013, 18:20
>lulu
Możesz zamieścić zdjęcie swoich kolumn? Rozumiem, że zrobiłeś obudowę a\'la Audio Note?

lulu

• 55 / 6058
  • Użytkownik
19-07-2013, 09:41
spróbuję, musze zrobiś zdjęcia, kolumny są węższe od AN mają 26cm szer. 65 wys. i 35 gł.
lulu

konjow

• 21 / 4157
  • Użytkownik
29-07-2013, 23:26
Wlasnie skrecilem swoje jestem wstepnie zadowolony ale na szybko moge powiedziec ze bass jest bardzo dobry w porownaniu z wyzszymi zakresami. Elektronika brzmi dobrze ale akustyczne badz rokowe kawalki juz mniej. Perfekt life nie daje sie sluchac-"sz" "cz" i w wokalu i oklaski to ogolny trzask. - To tak na szybko, pierwsze godziny- moze jak sie wygrzeje to sie poprawi. Mam nadzieje ze znajde przyczyne sposob na poprawe tege i jest to jakis moj blad  (Bede wdzieczny jesli ktos mnie oswieci jaki) a nie charakter kolumn. Potpiete sa do PMA AE1500 sprawdze za kilka dni na HK KD jak brzmi gora. Niestety mieszkam henhen :)
Zupdejtuje niebawem..

lulu

• 55 / 6058
  • Użytkownik
30-07-2013, 07:13
jeśli wszystko jest świeże to zaczekaj do wygrzania co najmniej kilkadziesiąt godzin grania. Poza tym należy wytłumić obudowę zwłaszcza za głośnikiem niskotonowym. To o czym piszesz jest typowym zjawiskiem dla niewygrzanych głośników.
lulu

Cypis

• 2479 / 5243
  • Ekspert
30-07-2013, 07:20
>> konjow, 2013-07-29 23:26:30
>> Perfekt life nie daje sie sluchac-"sz" "cz" i w wokalu i oklaski to ogolny trzask

Ocena kolumn ma sens tylko w odniesieniu do ceny. Za c.a. 1,5kPLN za komplet przetworników nie oczekiwałbym brzmienia przetworników dziesięciokrotnie droższych. Mówiąc inaczej nie licz za bardzo na zmianę "klas". ;)

Miałem okazję posłuchać jak brzmią Huragany i w tej klasie cenowej (piszę oczywiście o cenie przetworników a nie cenie rynkowej kolumn "sugerowanej" przez producenta) to bardzo dobrze brzmiące podłogówki.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

lancaster

• Gość
30-07-2013, 08:00
Panowie, jesli mówimy o ofercie rynkowej to Hurricane zostanie niebawem zastąpiona kolumną brzmieniowo z napewno wyższej od siebie półki (a jest to uwazam bardzo uczciwa rynkowa propozycja), przy tym cenę powinno się utrzymać o ile nie obniżyć :-)
Premiera prawdopodobnie po wakacjach. Więcej szczegółów niebawem i nie tu. W kazdym razie będzie to konstrukcja pod conajmniej 1 względem unikalna w skali światowej (zastosowany przetwornik).

Co do wersji DIY i komercyjnej. Obie niestety różnią się. Czy sporo ? Z technicznego punktu widzenia zdecydowanie tak (inna objętość obudowy, inna topologia gałęzi filtru oraz modyfikacja drugiej gałęzi). Kolumny w wersji komercyjnej zyskaly jeszcze większy impakt na basie, oraz co dla mnie najistotniejsze poszly w  kierunku uplastycznienia brzmienia bez utraty detali czy przestrzeni.

Porozmawiam z Krzyśkiem, być może po wprowadzeniu nowej kolumny do oferty (powiedzmy sobie szczerze sprzedaż konstrukcji postrzeganej jako ogólniedostępne DIY - choć de facto tak nie jest ma średni sens ;-))
udostępnimy update projektu.

Pozdrawiam

lancaster

• Gość
30-07-2013, 08:25
Cypis, jako osobie zaangazowanej w komercyjny projekt nie wypada mi takich rzeczy pisac, ale nie znalexlismy podczas porónań z innymi kolmnami w cenach "sugerowanych przez producentow" nic lepszego w zakresie cenowym do ok 15Kzl.
Nie pisze tego żeby sobie podmaślac czy robic sztuczny pijar, tylko faktycznie tak jest.  Byc moze sa takie konstrukcje ale się nie trafiło, lub nie zgralo sie lepiej w konkretnych systemach....trochę tego było a i same sprzedaże Hurricane odbywały sie najczęsciej podczas porównań bezpośrednich z innymi zestawami i z droższą od siebie elektronika towarzyszącą (sporo lamp).

Niemniej produkt rynkowy musi zapewniac rentowność sprzedawcy i producentowi. Do tego powinien mieć odniesienie do podobnie zbudowanych rynkowych konstrukcji zawierających podobne rozwiązania techniczne i będących wykonanych w podobnym standardzie. Stąd sie biorą ceny. A ze audio to branża stojaca manufakturami a nie przemysłem i do tego jest to rynek dobr luksusowych (czyt. nie sprzedajacych sie w ilościach w jakich sprzedaja sie drozdżówki) to marże odpowiednio większe. Niekiedy przegięte, ale to juz osobny temat (kazdy ma prawo do ustalenia takich jakie mu pasują lub wiadomo ze klient zapłaci za logo).

Pozdrowienia

Cypis

• 2479 / 5243
  • Ekspert
30-07-2013, 08:46
>> lancaster, 2013-07-30 08:25:14
>> ale nie znalexlismy podczas porónań z innymi kolmnami w cenach "sugerowanych przez producentow"
>> nic lepszego w zakresie cenowym do ok 15Kzl.

To rzeczywiście nie miejsce na pisanie o produkcie komercyjnym ale...

Wartość produktu ZAWSZE weryfikuje rynek. Chciałem ich posłuchać w bielskiem HiFi Studio ale wycofali z oferty,  bo... nie było szans na sprzedaż (dokładnego cytatu nie przytoczę, by nie robić antyreklamy i nie zdradzać informatora). Więc albo nie są tak świetne jak to sugeruje ich cena komercyjna ( i Wasze zadowolenie z osiągniętych efektów), albo są inne kolumny w tej cenie które mimo wszystko grają lepiej ale Wyście na nie nie trafili, albo są kolumny sporo tańsze bez wyraźnych różnic w brzmieniu, albo nieznana (mało znana marka) marka ma marne szanse przebić się na rynku audio. Dowolny z tych powodów jest wystarczający by oceniać, że cena komercyjnych Hurricanów jest nieadekwatna do możliwości (sprzedażowych na pewno i akustycznych prawdopodobnie).

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

lancaster

• Gość
30-07-2013, 09:10
Cypis, oooo, a to zdziwiony jestem. Podczas rozmow z partnerem handlowym mieliśmy zgola inne komentarze, stąd podjęliśmy wspólpracę. Dobrze ze piszesz takie rzeczy.
Nie wnikając w detale Twój informator powie Tobie jedno a komu innemu co innego - tyle widać.
W tym konkretnym przypadku i tak byśmy nie zaszaleli bo życzono sobie nienormalnych marż nawet jak na warunki panujące w branży.

Odnośnie tego, ze nieznana marka ma za zadanie przebic sie na rynku i nie jest to sprawa banalna - normalna sprawa.
Wiadomo, ze sprzedawcy łątwiej sprzedać towar który jest dobrze rozpoznawalny/reklamowany/wieloletnia tradycja. Mam na myśli klienta, który jest mało doświadczony i prawdopodobnie za jakiś czas bedzie zmieniał sprzęt (kwestia szybszej odsprzedaży), lub jest mu wszystko jedno co kupi, ma po prostu budzet na zakupy.
Koszty wytworzenia Hurricanów nie są niskie w stosunku do ceny finalnej. W podobnych cenach czesto widzimy tańsze przetworniki, obudowy bez wzmocnien, uzyliśmy cewek na rdzeniu toroidalnym. Tyle od strony kosztów wytworzenia, ocene dxwieku pozostawialem i pozostawiam klientom.