Audiohobby.pl

Hurricane - High Efficiency 2way

zdezintegrowany

• 1278 / 5044
  • Ekspert
30-07-2013, 09:17
Lan -->
A kiedy pojawi się jakiś komercyjny produkt z tubami?

zdezintegrowany

lancaster

• Gość
30-07-2013, 09:40
zdezi, jak tylko sie zrobi ;-)

Z tubami sprawa jest nieco bardziej złożona niz z klasycznymi glosnikami. W tzw. miedzyczasie biegalo mi po glowie kilka koncepcji, testowałem sporo rozwiazan (i nie jest to opowiesc o "wieloletnich badaniach", tylko faktycznie troche czasu zajelo przetestowanie chyba wszystkich od strony technicznej (bo wszystkich przetworników rzecz jasna nie mialem okazji) rozwiązań. Przykladowo oprocz profili tub, zakresów uzytecznych testowano kilka jesli nie kilkanascie komor kompresyjnych do głośnikow średniotonowych (średniotonowy bez komory kompresyjnej sporo traci i w zasadzie jest to moim zdaniem marnotrastwo potencjalu a co za tym idzie slabszy dźwiek) bo typowe drivery kompresyjne śrdniotonowe nawet te najlepsze (np. DCM50 B&C) za duzo zyskiwały w polaczeniu z lampą ;-) Tak jak kazdą konstrukcję czy glośnik jaki proponuję zanim pokażę porównam z innymi na rynku. Zostawię ocenę takim zrzędom jak Gustaw, co to jak jest lipa (dla niego) to suchej nitki nie zostawi (choć nie mówię ze ktokolwiek ma 100% patent na rację).
Będzie gotowe to się 100% pochwalę.

cadam

• 4401 / 6251
  • Ekspert
30-07-2013, 11:22
Niezadowoleni z brzmienia Hurricane obwiniają za to głośniki wysokotonowe czy niskotonowe?

konjow

• 21 / 4302
  • Użytkownik
30-07-2013, 12:39
Wygrzewam wiec moje i czekam. Wygluszone mam dosc dobrze - 10mm filc. Do basu i tak nie mam zastrzezen.
Cieszy mnie ze watek ozyl choc troche zboczyl ;). Swoja droga zanim zrobilem swoje hurricany bezskutecznie probowalem szukac wersji komercyjnej-online oczywiscie.

Cypis

• 2479 / 5388
  • Ekspert
30-07-2013, 13:47
>> konjow, 2013-07-30 12:39:38
>> bezskutecznie probowalem szukac wersji komercyjnej-online oczywiscie.

Eeeee. Coś słabo szukałeś....

http://audiohobby.pl/topic/7/5500/all

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

konjow

• 21 / 4302
  • Użytkownik
30-07-2013, 21:14
Dzieki.. google Hurricane kolumny nie pomoglo. Nieszkodzi ze nie znalazlem bo narazie i tak nie dosiegnal bym cenowo. Co jeszcze bardziej mnie motywuje mnie do polubienia "Perfektu life" takim jakim jest. Chociaz jakbym wiedzial jak zmniejszyc detalicznosc to by moglo pomoc.Wygrzewanie trwa 24h

Cypis

• 2479 / 5388
  • Ekspert
31-07-2013, 07:26
>> konjow, 2013-07-30 21:14:39
>> jakbym wiedzial jak zmniejszyc detalicznosc

Aleś teraz zasunął slogan reklamowy. Sporo ludzi poszukuje właśnie detaliczności a tu masz - kupując Hurricany będziesz błagał o mniejszą detaliczność przekazu! :)

Jeśli natomiast chodzi Ci o zbyt dużą ilość wysokich to po prostu spróbuj przyciąć ją delikatnie rezystorem włączonym w szereg PRZED gałęzią filtra dla wysokotonowca LUB zwiększ rezystor, który jest połączony równolegle z kondensatorem w gałęzi wysokotonowca I/LUB zmniejsz wartość tego kondensatora.

Pierwsza modyfikacja zmniejszy ilość wysokich ogólnie. Druga powinna przyciąć nieładną (mnie się nie podoba na wykresie) górkę w okolicach 1-5kHz i/lub przycinanie przesunąć wyżej (gdy manipulujesz kondensatorem), która to może być odpowiedzialna za "detaliczność".

Wykonuj drobne kroczki (nie więcej niż zmiana wartości z typoszeregu o jeden) bo wprawdzie na papierze zmiany będą niewielkie to odsłuchowo możesz przeoczyć optimum, które Ci odpowiada i zaniechać metody.

Sam konstruktor pisze gdzieś na pierwszej stronie wątku:

>> Aby dostroic voicing pod swoje preferencje można zmienić wartości malego kondensatora i rezystora.
>> Zmiana z 3.9 na 3.3uF i z 5,6 na 6,8Ohm spowoduje większe tłumienie niemal całego zakresu
>> wysokotonowego o około 1-1,5db, kosztem odrobinę gorszego zgrania fazowego.
>> Sam jeszcze rozważam tą opcję i możliwę, że ją przetestuję. W każdym razie zalecam zakup
>> tych dodatkowych komponentów żeby mieć możliwość manewru, koszt jest niewielki a ewentualny zysk spory.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

lancaster

• Gość
31-07-2013, 09:35
Przy opisywanych klopotach moim zdaniem dobrym pomyslem bedzie rozpoczac od zmiany kondensatora w galezi filtru gornoprzepustowego. Z 8,2 na 4,7-6,8 (4,7 pewnie za mala wartosc, ale warto miec pod ręką).

DXT na pewno nie ma za duzo samego gornego skraju pasma, a wrazenie zwiekszonej detalicznosci moze wynikac z 2 rzeczy :
1. elektronika z mala iloscia "miecha", bo kolumny maja ładnie skompensowany baffle step w kazdej wersji
2. zwyczajnie za duzo górnego srodka w danym systemie.

Zmniejszenie kondensatora w podanym przeze mnie miejscu na wartosc jaka podałem powinna schowac sporo detali. I mniejszy kondensator tym bardziej.

konjow

• 21 / 4302
  • Użytkownik
31-07-2013, 10:11
Dzieki Cypis i Lancaster to dardzo pomocne-Potestuje w dlugie jesienne wieczory :)

Haslo reklamowe gratis - zasluguja i ciesza wiec sie odwdzieczam :)
Nie wiem jednak czy detalicznosc byla wlasciwym okresleniem ale juz nie bede tego rozgrzebywal.

"Zmiana z 3.9 na 3.3uF i z 5,6 na 6,8Ohm spowoduje większe tłumienie niemal całego zakresu "
ta zmiana juz dokonana.

lulu

• 55 / 6203
  • Użytkownik
31-07-2013, 12:09
nie chodzi tylko o wytłumienie ścianek filcem ale o luźny materiał wytłumiający i ze względu na miękką membranę głośnika powinno się go stosować bezpośrednio za głośnikiem.

Co do jakości samych przetworników i ich ceny która rzekomo wpływa na cenę całości to nie jest tak do końca. Stosunkowo tanie głośniki implementowane np. przez firmę ART (dwudrożne z 26 cm. Seasem prestige) kosztują ok. 50 tys. Poza tym w zestawach po kilkanaście-kilkaset tys. jaki odsetek kosztów stanowią przetworniki? Kosztuje know how a nie materiał.
lulu

lulu

• 55 / 6203
  • Użytkownik
31-07-2013, 12:10
ani nisko ani wysoko, raczej zestrojenie w systemie.
lulu

konjow

• 21 / 4302
  • Użytkownik
31-07-2013, 15:30
@lulu "luźny materiał wytłumiający" to dla mnie cos nowego moglbys wkleic linka do przykladowego lub polecanego. Czyli jest to jakis material ktory mocuje sie na filc? Moge jeszcze udoskonalackolumny sa nie wykonczone.

Cypis

• 2479 / 5388
  • Ekspert
31-07-2013, 15:38
>> konjow, 2013-07-31 15:30:53
>> "luźny materiał wytłumiający"

Ja stosuję z powodzeniem coś takiego: http://allegro.pl/owata-watolina-wloknina-tapicerska-ocieplina-300-i3406623482.html

Bardzo lekkie, bardzo tanie, nie chłonące wilgoci, nie strzępi się i nie kruszy. Wypełnia się tym luźno lub bardziej zwarcie obudowę. W zależności od potrzeb.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

cadam

• 4401 / 6251
  • Ekspert
31-07-2013, 15:53
Ponoć dobrym materiałem wytłumiającym jest włókno para-aramidowe (te same z którego tkany jest KEVLAR). Wie ktoś gdzie to można kupić za rozsądne pieniądze?

konjow

• 21 / 4302
  • Użytkownik
31-07-2013, 16:35
Dzieki. Czy dobrym rozwiazaniem jest pokryc tym materialem wszystkie scianki zszywaczem na filc?