Audiohobby.pl

Hurricane - High Efficiency 2way

piotrek

• 148 / 5107
  • Aktywny użytkownik
13-11-2011, 11:03
dobre brzmienie to nie tylko głośniki, jeżeli przetworniki masz super, a zastosujesz elektrolity... co tu dużo mowić, dobre kondensatory kosztują. Jeżeli wydaje się sporo pieniędzy na głośnki, cewki, obudowę to czy warto oszczędzać na kondensatorach, efekt będzie taki, że cała praca pójdzie na marne, ale to tylko moje zdanie. Hurricane grają świetnie, a jantzeny możesz zbocznikować np. teflonami... ruskimi

jacky72

• 10 / 5587
  • Nowy użytkownik
13-11-2011, 15:46
Projekt był wykonany,dostrajany i odsłuchiwany na kondensatorach Cross-cap.Nawet sam autor projektu nie słuchał na droższych kondensatorach.Skąd wiesz że będzie lepiej a nie gorzej?Zrób jak w oryginale.

piotrek

• 148 / 5107
  • Aktywny użytkownik
13-11-2011, 16:00
nie muszę robić jak w oryginale, bo kolumny grają u mnie od lutego br i są po kilku modyfikacjach

placek

• 15 / 5058
  • Nowy użytkownik
13-11-2011, 20:55
Panowie
Zwrotnica w oryginale  - mam rozumieć na komponentach NIE premium ale podstawowych zasugerowanych przez autora ?

piotrek

• 148 / 5107
  • Aktywny użytkownik
13-11-2011, 22:05
ja zrobiłem na zwykłych kondach jantzena, miałem trochę w zapasie i dobrałem tak aby uzyskać zbliżone pojemności, później na jantzen silver, na koniec zbocznikowałem teflonami 10n, każda zmiana coś dodawała in plus. Ale tak naprawdę dopiero po jakimś czasie, po kilku miesiącach dźwięk "zrobił" się super
to tyle z mojej strony jeśli chodzi o te kolumienki
pozdrawiam Piotr

jamess8

• 10 / 5456
  • Nowy użytkownik
13-11-2011, 22:25
Dźwięk zrobił się super? A może przyzwyczaiłeś się do nowego dźwięku. Lepiej wydać kasę na lepszej klasy głośniki, wtedy dźwięk będzie zdecydowanie lepszy. Nie będzie się wtedy tylko wydawało, że jest lepiej, lub tylko trochę lepiej. Może i warto kupować lepsze kondensatory, ale stosownie do wartości głośników.

jacky72

• 10 / 5587
  • Nowy użytkownik
14-11-2011, 00:32
placek , tak zwrotnica standard.

EMiL

• 531 / 6092
  • Ekspert
14-11-2011, 01:00
Zwrotnica jest na tyle skomplikowana, że ładowanie setek zł na droższe jantzeny może być bezsensowne. Co innego gdyby to był 1st order...
Chcecie lepiej niż standard to kupcie białe mundorfy na wysokie napięcie:
http://www.hificollective.co.uk/

Strojenie odbywało się na zwykłych jantzenach i wiedzcie o tym, że zwrotnica wyglądałaby trochę inaczej na droższych kondensatorach. Zakup kondensatorów droższych niż tweeter to świetny sposób na szybkie wydanie pieniędzy, co niekoniecznie oznacza że będzie lepiej.

piotrek

• 148 / 5107
  • Aktywny użytkownik
14-11-2011, 05:25
wszyscy "gdybacie" ja to zrobiłem i przetstowałem, to jest właśnie ta subtelna różnica między nami ! kolumny słuchało u mnie kilkaosób, na różnym sprzęcie... wszyscy mamy omamy dźwiękowe ?? a przetworniki można wsadzić znacznie lepsze tylko czy to zagra ? gdyby to było takie łatwe wtedy dajemy najlepsze głosniki i mamy najlepsze kolumny hi end na świecie... tylko tak nie jest

Cypis

• 2479 / 5244
  • Ekspert
14-11-2011, 07:25
>> piotrek, 2011-11-14 05:25:14
>> przetworniki można wsadzić znacznie lepsze tylko czy to zagra ? gdyby to było takie łatwe wtedy dajemy
>> najlepsze głosniki i mamy najlepsze kolumny hi end na świecie... tylko tak nie jest

Idąc tą drogą. Do byle gównianych przetworników jak damy zwrotkę na elementach za pierdylion złotych to zagra jak Sonus Faber?

IMHO wartość zwrotki musi być adekwatna do wartości całej reszty. Inaczej jest to niepotrzebne wydanie pieniędzy. "Łańcuch jest tak mocny jak najsłabsze ogniwo". Nie poprawisz "łańcucha" instalując jedno oczko dużo silniejsze.

Zamiast wydawać kasę na drogie elementy zwrotnicy wydałbym ja na lepsze przetworniki. To jest szybsza i skuteczniejsza metoda poprawy brzmienia.

P.S. Ja też testowałem różne kondensatory ale i, w przeciwieństwie do Ciebie (z tego co wiem), testowałem różne przetworniki. Z MOJEGO doświadczenia wynika, że lepiej jest złożyć kolumnę na droższych przetwornikach i tańszej zwrotnicy niż na odwrót.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

EMiL

• 531 / 6092
  • Ekspert
14-11-2011, 13:03
Cypis, dobrze prawi. Lepiej inwestować w głośniki.
Jak ktoś chce zastosować lepsze kondensatory niż budżetowego jantzeny - proszę bardzo, na rynku dostępne są inne ciekawe kondensatory w dobrej cenie. Cena z-cap jest przegięta a w stosunku do tweetera horrendalna.

jamess8

• 10 / 5456
  • Nowy użytkownik
14-11-2011, 13:25
Jak już ktoś wspomniał białe Mundorfy to już jest bardzo wysoka klasa. Do tych przetworników, na dodatek przy tak kosztownej zwrotnicy nie ma sensu ładować droższych kondensatorów. To jest takie spostrzeżenie. Kupiłeś już te kondensatory więc nie ma co już dyskutować, ale może inni zastanowią się zanim stracą mnóstwo kasy.

jamess8

• 10 / 5456
  • Nowy użytkownik
14-11-2011, 13:27
Ktoś porównywał to do wsadzenia silnika z Porsche do Malucha.

MARER

• 22 / 5562
  • Użytkownik
14-11-2011, 20:02
A kto komu broni budowanie projektu z części jakie sobie zażyczy ?
Nie podważam masz swoje racje, a ja będę popierał Piotrka ...w końcu buduje sprzęt dla siebie za swoje pieniądze i robi przyjemność dla siebie ...czyż nie o to tu chodzi ?
W czym droższy np.  illuminator jest lepszy od użytego seasa, że ma dostać lepsze elementy ?
Jak ktoś niema takiego doświadczenia jak Ty ...ma się domyślać czy będzie lepiej czy gorzej jak użyje tańszych czy droższych elementów ? Kogo stać tak robi, bo robi to dla swojej satysfakcji.

pozdrawiam

lancaster

• Gość
14-11-2011, 21:19
Użycie droższych przetworników nie determinuje brzmienia. Bywają podzespoły drogie i znakomite, ciężkie do zastąpienia tańszymi rzeczami ale jest to raczej wyjątek niż reguła.
Oczywiście dla prestiżowości projektu dobrze jest kiedy głośniki mają ładne nazwy:-)

Zabawę DIY proponuję zaczynać od tanich rozwiązań. Sam przed 15 laty popełniłem błąd kupując na początek SS 9900 Revelator(prawda że ładna nazwa ?:-)) i węglową 18-kę.
Myślicie że miałem dobry dźwięk ? 9900 jest specyficzny brzmieniowo i gdybym go posłuchał wcześniej to na 10000% bym nie kupił (rozdzielczy, suchy, beznamiętny z barwą mocno taką sobie, ale za to wycyzelowany dźwiękowo....można powiedzieć "audiofilski").
Wszystkim początkującym proponuję posłuchać gotowych zestawów na stosunkowo niedrogich dostępnych głośnikach i zbudować coś równie ciekawego albo i lepszego.
Dopiero następnym krokiem niech będzie zakup "docelowych" rozwiązań. Mówię o DIY a nie kopiowaniu czegokolwiek.

Seas DXT nie jest banalny w aplikacji, ale daje ładne wrażenia pod kilkoma względami (obecność, dosadność, wrażenie że nie gra sprzęt). Nie jest to głośnik doskonały, tak jak i wiele rzeczy (żeby nie powiedzieć wszystko wokół) nie jest. Nie liczcie na to ze jakiś przetwornik sprawi że sama jego obecność zaowocuje doskonałym brzmieniem. Metki i ładne nazwy nie grają....choć miło poczytać :-)