Marcow buszuje w swoich starych, analogowych zbiorach, odkrywając różne perełki, a do mnie przyszła kolejna paczka tej jesieni, tym razem spontanicznie zamówiona. Zamówiłem kilka płytek, bez pośredników, w firmie DUX.
Warto wspierac to wydawnictwo, i warto sie zainteresować ich zbiorami, bo wydaja fantastyczne płytki z polską muzyką, nagrywaną przez polskich muzyków.
Jestem pod wyjątkowym wrażeniem płytki: Koncerty fortepianowe "Serocki, Baird, Krenz". Tak treściowo, jak i realizacyjnie - bardzo wysoki poziom. DG, Decca i inne CHANDOS-y sie kryją ;)
Muzyczka koncertu Serockiego ciągle mi gra wewnętrznie i odczepić sie od niej nie potrafie.
Mam juz sporo DUX-owskich płytek, ale tym razem przeglądnąłem sobie cały ich katalog wybierając atrakcyjne pozycje. (
www.dux.pl)
Niech mnie kule biją !, własnie zauwazyłem, ze pojawiła sie płytka: Grażynka Bacewicz "Cello Concertos" (Sinfonia Iuventus). Kilka dni temu jeszcze tego nie było. Pozycja obowiązkowa.
A przyszły:
DUX 0708: Wojciech Kilar. Koncert fortepianowy, Preludium chorałowe na orkiestrę smyczkową, Orawa /1 szt.
DUX 0510/0511: Chopin. To, co najpiękniejsze. /1 szt.
DUX 0499: Witold Lutosławski: Koncerty /1 szt.
DUX 0389: Skriabin, Prokofiev, Rachmaninov: Utwory fortepianowe /1 szt.
DUX 0287: Karol Szymanowski: utwory na skrzypce i fortepian. /1 szt.
DUX 0366: Karol Szymanowski: Kwartety smyczkowe /1 szt.
Chodziło głównie o Karolka i jego rzeczy skrzypcowe, ale przecież 2 płyt nie będę zamawiał ! :)
A ta solowa pianistyka rosyjska, to bezpośrednia inspiracja wpisami kolegów ;)