>> marcow, 2012-10-03 10:18:12
"Ciekawa sprawa, że oboje kompozytorzy się znali i konsultowali z tym samym skrzypkiem przy pisaniu
koncertu skrzypcowego ( nie pamiętam jego nazwiska ).Dzisiaj jest 130 rocznica urodzin Szymanowskiego"
Pawełek Kochański !
Marcow, ja mam oryginalny, przedwojenny autograf Kochańskiego, chyba juz go w tym wątku wklejałem. :-) Paweł napisał kadencje do koncertów Szymanowskiego.
Na początku wieku był cudownym dzieckiem skrzypiec, sprowadzony do Polski przez Emila Młynarskiego, został skrzypkiem nowopowstałej Filharmonii Warszawskiej, a potem zrobił międzynarodową karierę. Koniec końców osiadł z żoną w Stachach. Przyjaciel Szymanowskiego, Rubinsteina, Fitelberga.
Akurat czytam fantastyczną, najpełniejszą, trzytomową monografię Karola "Szymanowski i jego epoka" Teresy Chylińskiej. Pomimo tego, ze o Szymanowskim przeczytałem wszystko co się dało, ta książka przynosi nowe informacje i świeże spojrzenie.
Przy okazji, jeśli ktoś z kolegów kiedykolwiek natrafi na jakieś oryginalne ślady po Karolu Szymanowskim (autograf, listy, pisma, partytury...) bardzo prosze dać mi znać, będę zobowiązany ! Zakup i posiadanie jakiejś pamiątki po Karolu jest moim wielkim marzeniem. Szukam od lat, a kilkukrotnie juz prawie byłem w ogródku i witałem się z gąską... :-)