Problem z małymi OTL i trudnymi AKG jest mi znany - jak już pisałem mam m.in. AKG 271 mk II, które do napędzenia są trudniejsze niż 701 - mają 91 dB, czyli 14dB mniej od 701 i impedancję rzędu 55 Ohm.
U mnie po "upgrade" nie było jakiegokolwiek problemu z Basem w tych trudnych AKG, zauważyłem też, że "wydajność" w niskich rejestrach zależy od tego jaki lampy pracują na mocy. Czy moja nos\'owa Tesla padła z przeciążenia? Może, nie jestem pewny.
Wracając jednak do mojej głównej myśli, Sony od AKG mają wyższą efektywność i znacznie niższą impedancję - z HPA-03 grają tak, że ja odpływam a mają 24 Ohm. Kwestią ważną jest dobranie dla nich ostrej lampy na drivie, która zgrywa się z ich "ciemnym" charakterem tak, że brzmienie jest ... mnie odpowiadające.
Z drugiej strony konstruktor sam twierdzi, iż słuchawki o wyższej impedancji sprawdzają się z HPA-03 lepiej. Osoby, które maja np DT-880 Pro (250 Ohm) są baaaaaaaaardzo zadowolone z brzmienia.
Nie piszę tego w obronie WBA, nic mnie z tą firmą nie łączy (poza faktem, że zrobiłem na własnym egzemplarzu kilka zdjęć, które się spodobały właścicielowi).
:)