Często pisze się na forum o HPA-03 od WBA, jest kilka wątków dotyczących porównań - myślę, że można stworzyć wątek, który będzie służył wymianie spostrzeżeń, wrażeń, opinii i informacji na temat ww. produktu.
Posiadam HPA-03 w wersji Reference dodatkowo jeszcze podkręconej, w sumie konfiguracja mojego OTL'a wygląda obecnie tak:
- potencjometrem ALPS,
- gniazdo zasilającym IEC,
- Nichicon KZ po 220 uF (440uF na kanał)
- złocone gniazda,
- na stopniu przedzwzmacniacza pracuje EH Gold Pin 6922 a na "mocy" 2 x NOS tesla Gold Pin E88CC,
- dodany dodatkowy transformator zasilający.
Efektem jest podniesienie mocy na kanał do ok 130mW.
Przeróbka była spowodowana problemem z wysterowaniem trudnych, niskoefektywnych AKG 271 mk II (55 Ohm, 91 db) - po upgrad'e clipping nie występuje w ogóle. Poprawiły się dolne rejestry, jest bas jak trzeba, schodzi nisko... można dopatrywać się nawet efektów subsonicznych.
Początkowo na mocy pracowały EH 6922 a na "stopniu 1" te same w wersji Gold, po zmianie i regulacji pod NOS'owe Tesle E88CC Gold Pinn charakter dźwięku się nie zmienił (najważniejsza lampa została) jednak jest więcej szczegółów jeszcze w dźwięku i jak już pisałem duża poprawa w niskich rejestrach - nie wiem czy efektem zmiany na "końcówkach" czy ogólnie wzrostu mocy jest poszerzenie sceny.
Konstrukcja HPA-03 charakteryzuje się jedną ciekawą cechą, neutralność, HPA-03 gra tak jak włożone "lampy" i to jest największa przewaga nad tranzystorami, tu użytkownik niebędący elektronikiem sam może decydować o brzmieniu, wystarczy wymienić lampę.
Domzz eksperymentuje z różnymi lampami o czym można poczytać na "sąsiednim" forum
http://forum.mp3store.pl/index.php?showtopic=52375&;view=findpost&p=562282 może dla spójności wątku wrzuci tu również swoje spostrzeżenia.
Kwestia przydźwięków - po modyfikacji prowadzenia masy przez konstruktora (teraz już chyba jest tak standardowo prowadzona) u mnie już w zasadzie nie występuje, muzyki słucham na ok 1 do maks 1,5 na potencjometrze, "3" powoduje, że nie da się ubrać słuchawek na uszy, gdy muzyka nie gra w słuchawkach jest kompletna cisza, po odkręceniu potencjometru od ok 6 do 10 słychać delikatny "szum".
Nie czuję się na siłach by napisać recenzję lecz w związku z zainteresowaniem HPA-03 chciałem podzielić się swoimi spostrzeżeniami, czyli spostrzeżeniami "nowicjusza".
Dużym "minusem" HPA-03 jest to, że ... pokazał mi jak naprawdę brzmi CD Onkyo 7511 ;))