>> bomarek, 2009-10-22 18:02:27
I tak się kończy gdy lampa jest przeciążona. Z jakim prądem i przy jakim napięciu anodowym pracuje lampa wyjściowa. Jeżeli możesz to zmierz napięcie na rezystorze katodowym sprawnej lampy.
Nawet w mojej wzmocnionej wersji lampy nie pracują poza swoja optymalna skalą pracy, sam tego nie mierzyłem ale gdzieś tam w korespondencji z konstruktorem miałem napisane, że w normalnej wersji działają "połowie" swojej skali pracy, u mnie jest to gdzieś ok 80%-90% wydajności.
>> domzz, 2009-10-23 08:26:40
Hehe, mnie ostatnio padły 2x6N1p-EV :)
Dostały prądem po łapkach... myślałem, że HPA padł, ale z nowymi lampami gra idealnie.
Ja po padzie 1xTesli NOS włożyłem na końcówki EH 6922 i mimo, ze nie powinno to działać dobrze i słychać delikatny brum (na Teslach było 100% czarne tło i brak jakichkolwiek przydźwięków). Tesle grały tu cieplej i z takim rozlazłym (w dobrym tego słowa znaczeniu) ciepłym basem, na 6922 ten bas jest mocny ale "szczupły".
Teraz jada do mnie 2 sztuki 6N23P-EV, może zastąpią na końcówce 6922. Na drivie zostaje EH Gold 6922 ta lampka strasznie mi się podoba, trafia w moje gusta - jest bardzo "zwiewna", przezroczysta, dużo powietrza. Na ogół słucham na 7509HD i wady (ostrość), które przypisuje się EH Gold 6922 na 7509 HD stają się zaletami - ta para ze sobą współgra idealnie. AKG 271 mk II też sobie dobrze radzi z tą lampką.