Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

Lutek

• 545 / 6072
  • Ekspert
02-05-2009, 17:33
> Cashlack

Mysle, ze najlepiej 8 omow. Jesli 24 glosniki 8-mio omowe polaczysz jak tu pokazalem, to wypadkowa impedancja bedzie wynosila 5,33 oma.
Jwsli w kazdym rzedzie dasz po 6 glosnikow i beda 4 rzedy rownolegle, to wypadkowa impedancja bedzie wynosila 12 omow.
Jesli chcialbys wypadkowa 8 omow, to trzeba by zastosowac 16, lub 25 (36szt., to juz pewnie za duzo glosnikow) - po 8 omow kazdy.

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
02-05-2009, 18:17
Lutek, ale do czego najlepiej 8 ohmów? Do osmioomowych odczepów transformatora lampowca?

Kombinacji wypadkowych z dużej ilości elementów można stworzyć wiele, jednak skoro problemem dla wzmacniacza lampowego jest zbyt niska impendancja głośników, to dlaczego mu nie przyłożyć np. 25000 ohm jak w poprzednim przykładzie ze 150 szt 150 ohm głośniczków full-range słuchawkowych?
Lity drut, first watt, full range.

Lutek

• 545 / 6072
  • Ekspert
02-05-2009, 18:42
>> Cashlack, 2009-05-02 18:17:50
" Lutek, ale do czego najlepiej 8 ohmów? Do osmioomowych odczepów transformatora lampowca?"

Tak myslalem, ze chodzi Ci o uzyskanie z wielu glosnikow typowej impedancji odczepow, jaka jest np. 8 omow.

lancaster

• Gość
02-05-2009, 22:40
Waldek, nie chce broń Boze zniechęcać....ale co zrobisz z 150szt gośniczków słuchawkowch JEŚLI nie zagadają ?
Przy decyzji o zakupie takiej ilości uważam ze juz pojedynczy driver POWINIEN mocno rokować.
Śluchales jakiegoś ?

Yotomeczek

• Gość
02-05-2009, 22:59
Pojedyńcze małe szerokopasmowce niestety nie dadzą obrazu jak będzie grala LA w OB z nich. Dlaczego? - dlatego, że pojedyńczy da tak małą głośność, że żeby coś usłyszeć wchodzimy w zakres sporych zniekształceń, które wypaczą dźwięk takiego głośnika ... nie mówiąc o basie z nich

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
03-05-2009, 00:07
Przy decyzji o zakupie takiej ilości uważam ze juz pojedynczy driver POWINIEN mocno rokować.
Śluchales jakiegoś ?

Marek, nie zniechęcasz mnie broń Boże. Żeby mnie zniechęcić powinieneś raczej poinformować, że moje założenia łamią jakieś istotne prawa fizyki ;-) (nieistotne można łamać jak wszyscy wiedzą :-P)

Ty mnie lepiej powiedz, jak z punktu widzenia teorii elektroniki wygląda optymalna impendancja głośnika zlutowanego (zespawanego..?) litym drutem z wyjściem 6C33, na którą jest w necie najwięcej projektów OTL :-)

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
03-05-2009, 00:21
Pojedyńcze małe szerokopasmowce niestety nie dadzą obrazu jak będzie grala LA w OB z nich>

nie, nie słuchałem jeszcze żadnego z głosników które oglądałem w googlu. Tym nie mniej sądzę, że pojedyńczy mały szerokopasmowiec jak najbardziej DA obraz jak będzie grałą LA w OB z nich. LA w OB będzie grała tak samo (prawie) jak pojedyńczy w OB. Jak pojedyńczy zagra ładnie, to line-array z takich samych będzie miała taki sam charakter dźwięku, tj. krzywa SPL będzie miała (niemal) identyczny kształt dla LA jak dla pojedyńczego, ulegnie jedynie przesunięciu w górę + jakieś zniekształcenia wysokich z powodu wzajemnych interferencji.

a "posłuchać" głośniczka słuchawkowego dostosowanego do pracy w warunkach OB nie jest aż tak trudno - jest przecież wiele takich słuchawek, otwartych...

Czytam właśnie na necie, że w latach 60-tych Philips produkował amplituner na EL34 w układzie OTL przy mocy ok. 4,5W, produkując w tym celu własny specjalny 800 Ohmowy głośnik. Koszty produkcji głośnika nie były jednak wystarczająco niższe niż koszt traf sprzęgających a był bardziej zawodny i porzucili tą technologię. Opinie użytkowników są jednak niezmiennie dobre. Schemat do ściągnięcia (nie pamiętam linka, jak ktoś chce wyślę mu PDFa)

4,5W z EL34 przy 800 Ohm, te 800 da się zrobić, a 4,5 przy ok 100dB/1W to jest w sam raz na dobrą prywatkę... :-)

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
03-05-2009, 00:46
I tak dla przykładu: znane mi i lubiane, otwarte, Sennheisery PX100.

impendancja znamionowa 32 Ohm, odpowiedź 15h-27k, efektywność 114dB na 1khz i 1Vrms - jak rozumiem w odległości 1 cm? Czy może mniej?

Trzeba by takich ze 120+ szt na stronę, połaczone szeregowo to jakieś 4kOhm. W odsłuchu "słuchawkowym" bas jest jak dla mnie rewelacyjny, nieprzeładowany jak w Koss Porta.

Jak utubienie głośnika wpływa na kształt SPL na osi i poza nią?

lancaster

• Gość
03-05-2009, 09:36
Waldek, "diabelki" sa obciązane trafem 600-800ohm z tego co pamietam i o poobnej impedancji potrzebujesz uzyc obciazenia jesli ma być ono "zamiast" trafa.
Słuchałem natomiast OTL z odgrodą na Sabciach i wymiatalo że hej w pomieszczeniu ok 40-50m2...wskaxnik mocy pokazywal 0,8W...przy docelowych 2 zdaje sie.
"Wspólczesnych" gosnikow raczej to nie pociagnie, ale donich budowane sa 100W lampy i 1000W tranzystory przecież.

lancaster

• Gość
03-05-2009, 09:38
Waldek, jesli mogę cokolwiek zaugerowac to niezłym i niedrogim rozwiazaniem jest SET(ok10W) lub PP na EL84...."popychanej" chocby ECC83.
Nie słuchalem przyznam, ale spotkaem się z opiniami ze EL84 zdarza sie zabrzmiec lepiej od 300B.
Naprawdę tani i prosty uklad...tyle że z rafami na wyjsciu.

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
03-05-2009, 14:32
Proszę o sprawdzenie toku rozumowania:

jeżeli zdaniem wielu optymalny damping factor wynosi ok. 20 i wartości większe zmieniają już niewiele/asypmtotycznie, to optymalna impdendancja wyjściowa wzmaka dla 8Ohm kolumny wynosi ok. 0,32 (8/0,32 = 25).

tym samym, dążąc do df ok. 20-25 dla kolumny o impendancji: 140x32 Ohm= 4480 Ohm (280cm/2cm=140szt), impendancja wyjściowa wzmaka powinna wynieść 4480/25 = 180 Ohm.

Czy to nie otwiera możliwości do zrezygnowania z pętli sprzężenia i nie jest wystarczające dla SET OTL z 6c33 ?

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
13-08-2009, 16:27
Pozwole sobie wykorzystac temat i zapytam. Koledzy odgrodowcy, szukam do parki jednej sztuki duzej elipsy saby. Taka jak na zdjeciach, model 1675 U 30 z magnesem Tigges. Gdyby ktos mial to bardzo chetnie odkupie :)
email melonv8@tlen.pl

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
16-08-2009, 19:30
Tak mnie coś wzięło i wyciągnąłem dziś z półki saby co by je pomierzyć i pokombinować. Niestety pod koniec pomiarów SW zliczył zwiechę i całość poszła w komin (a byłem pewien że mam autosave).
W każdym razie wyszły z tego następujące wnioski:
* Tweeter jest o ponad 6 db głośniejszy od średniotonówki
* Do Tweetera mam 4.4 uF pojemności, przy takiej pojemności (a podejrzewam że i przy Fikusowych 4uF), te kondensatory wiele nie zmieniają w paśmie tweetera, kończy się szybciej niż pozwalają mu na to kondy.
* Przy zastosowaniu cewki 0.39uF na midrange jego pasmo nie dochodzi do tweetera i robi się spora japa, wmiarę przyzwoicie było po pominięciu cewki w ogóle. W miarę sensownie wyglądał pomiar bez cewki za to z rezystorem 3.3 w szereg z tweeterem. Żeby to miało ręce i nogi rezystor powinien być jeszcze z deko większy.
* Bez kondensatora z dołu midrange ciągnął do 100 hz potem mocno szedł w dół (pomiar nearfield), przy czym na tym 100 było małe podbicie w stosunku do reszty pasma.

W każdym razie jak widać rady ze strony Fikusa nie muszą działać dobrze z każdymi Sabami i pewnie wskazane tu było by bardziej indywidualne podejście.

Moje saby mają magnesy jak na fotkach.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
16-08-2009, 19:37
Jednak trochę pomiarów się ocalało zaraz je wrzucę
To znaczy wcale nie neguję konieczności dawania kondensatora do tweetera, chociaż przy takiej pojemności specjalnie na punkt podziału nie ma wpływu.
------------------------------------------------------------------------------------------------

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
16-08-2009, 19:46
pierwszy wysokotonowy sam i z kondensatorem
drugi midrange z cewka 0.39 i tweeter z kondensatorem 4.4uF
trzeci midreane samopas i tweeter z kondensatorem 4.4uF i rezystorem 3.3 oma.