Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
01-05-2009, 14:54
Lity drut, first watt, full range.

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
01-05-2009, 15:20
sorki, klikło mi się

anyway. Pan Russel twierdzi, że dostaje z tych konstrukcji (3.5 cala full range w line array), z takiej małej obudowy, taki BAS, że "żeby uspokoić oczy, wstawi chyba ze 2 niepodłączone subwoofery". Suma powierzchni 24x 3.5 cala głośników to ponoć 2 x 12 cali na stronę, sporo.

I też nie stosuje żadnej zwrotnicy, full range w układzie line array, ale jakaś elektroniczna korekcja dźwięku dla uzyskania basu tam jest. Co do kancelacji wysokich (combing efect czy jakoś tak), to twierdzi że po prostu tego nie słyszy. Co by się zgadzało z moimi wcześniejszymi przemyśleniami o potencjale wysokiego i wąskiego elektrostatu, czyli "jednorodnego" źródła dźwięku. Dużo małych głośniczków jest zbliżone do takiego rozwiązania. Lub też jak kombinuję teraz, wąskie owalne ustawione pionowo.

Teraz: poproszę to samo, tylko bez wpływu małej obudowy typu OZ, a ze strzałem OB i basem jak dla obudowy 75 tyś litrów.

Pomysły na uzyskanie bardzo wysokich impendacji do podłączenia bezpośrednio z lampą też nie są nowe:ktoś już pytał na którymś z zachodnich forów o efekty połączenia kilkudziesięciu 150-ohmowych głośniczków słuchawkowych dla uzyskania np. 3500 ohm impendacji.  Na problemy z "basem" ktoś odpowiadał że bas jest super, o ile tylko... głośniczki są zainstalowane w ścianie i grają do drugiego pomieszczenia...

Pomysł na wyrąbanie dziur w ścianach między 2 pokojami, czyli z puntku widzenia Open Baffle takie Duże H Frame, rzucałem już na tym wątku kilkanaście stron wcześniej...

Yotomeczek

• Gość
01-05-2009, 16:06
Ale czego właściwie oczekujesz - że ktoś z forum da Ci gwarancję, że Twój pomysł zagra wybitnie?
Czy może, że ktoś to policzy zaawansowaną matmą?
LA jest OK - ale trza też pamiętać o paru rzeczach. Przy dużej ilości głośników (rzędu 20) jeden nad drugim trzeba zapewnić zgodnośc czasową. Są na to 2 sposoby: pierwszy wygięta w banan LA (głośniki rozłożone na promieniu odległości do miejsca odsłuchowego), druga - korekcja elektroniczna opóźnień poszczególnych głośników. W przypadku Twojego ojca (w sumie to już nie nie wiem dla kogo to ma grać :) ) obie opcje do zaaranżowania. Ja bym jednak odchylił LA do środka ...

Yotomeczek

• Gość
01-05-2009, 16:24
Bas z LA przy OB wymaga odpowiedniej korekcji elektycznej. Wynosi ona ok +18dB dla najniższych rejestrów przy głośnikach szerokopasmowych o średnicy ok 4".

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
01-05-2009, 17:20
Yotomeczek> nie oczekuję że ktoś mi to policzy za pomocą skomplikowanej matmy, a to że to (prawidłowo wykonane) zagra przynajmniej ciekawie, to jestem przekonany.

Potrzebuję raczej propozycje/adresy/linkki małych głośników full range na papierowym lub szmacianym zawieszeniu, któe zdaniem fachowców od Vas i Qts będą dobrze pracowały w warunkach OB, a połączone w line-array i zamknięte w obudowie OZ 75 tyś litrów dadzą razem te chociaż 50 hz liniowo.

Z wyginaniem l-a do "sfery" po zastanowieniu i przeczytanych opiniach, dam sobie po prostu spokój, za dużo komplikacji i za mały uzysk.

System będzie grał dla... ojca ;-), to jego dom, ale wiecie, będzie okazja żeby przyjechać, posłuchać, a przede wszystkim zaeksperymentować jak jest okazja.

Yotomeczek

• Gość
01-05-2009, 18:21
Przy 75 tyś litrów to chyba już nie OZ :) Myślę, że dobrze wiesz, że OZ nie może miec za dużej objętości (pomijam już dobranie głośników do tego typu obudowy ...)
Nie wiem czy już się do tego dokopałes czy nie - w każdym razie kilka linków o LA:
http://www.ids25.com/index.htm
http://www.audiocircle.com/circles/index.php?board=127.0
http://fullrangedriver.com/forum/viewforum.php?id=2
http://ratch-h.com/tweak.html (trochę różnych rozwiązań na tanich szerokopasmowych)
Co do głośników w stylu PE #269-469 "69 cent wonders" to na naszym rynku ciężko znaleźć coś ciekawego.

H.P.

• 166 / 6108
  • Aktywny użytkownik

H.P.

• 166 / 6108
  • Aktywny użytkownik
01-05-2009, 19:14

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
01-05-2009, 19:21
H.P> ja nie chcę fabrycznych dech za x kzł, ustawionych w środku pokoju, grających "ambience", trójdrożnych ze zwrotnicą ;-)

Yotomeczek> 75 tyś litrów to wartość orientacyjna, przy zakładanych 25m2 szklarni i ok 3 m wysokości. Pewnie będzie to trochę mniej, jakieś 50 tyś litrów netto po odjęciu fikusów i cytryn i wysokości 2,7. Tym nie mniej rozumiem że taka objętość to "już nie OZ", a raczej teoretyczna "infinite baffle"

Znalazłem na necie ciekawy darmowy program do projektowania "obudów";

http://audiomania.info/portal.php?show=29
http://www.linearteam.dk

wpisałem mu: typ obudowy OZ, pojemność 50 tyś litrów, liczba głośników 24 szeregowo. Coś tam wyliczył, średnio 101 dB/1W przy odległości 4m powyżej 200 hz i spadek -6dB dla ok 54 hz. Wszystko fajnie, tyle że głośnik wziąłem losowy z listy, jakiś W17EX Seasa... :-)

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
01-05-2009, 20:15
tylko że cholera ten program za cholerę nie chce przyjąć wartość TS dla "69 cent wonder", a i fabrycznie programowany fostex 83 przy układzie 24 szeregowo w OZ 50 tyś litrów daje mi jakieś... dziwne wyniki...

meloV8

• 1558 / 6074
  • Ekspert
01-05-2009, 20:24
aha no tak, 30 glosniczkow z telewizora zagra lepiej niz kiepskie "cebulki" MBL :) zamykam juz dziub w tym watku.

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
01-05-2009, 20:30
czy ktoś mógłby sprawdzić czy u niego też wychodzi, że przy 24 głośnikach fostex 83 (3 calowe), połączonych szeregowo, w obudowie zamkniętej o objętości 70000 litrów, -3dB wychodzi na 12 hz? tylko dlaczego max SPL cały czas pokazuje na -31 dB??

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
01-05-2009, 20:35
Melov8> a słuchałeś cebulek MBL w połączeniu z firmową elektroniką: pre + 2 monos + cd + "wychwytory złych wibracji" na kablach za xxx kzł? Całość za system to zaledwie 2 mln zł. Bo ja słuchałem. Zarówno Kult, jak i Formacja Nieżywych Schabuff zagrały na AS 2007 po prostu miernie, wręcz kiepsko. Prowadzący chciał coś zaimputować że "jakość nagrania", ale że znam te płyty na pamieć z odsłuchu w dziesiątkach różnych systemów (moje testowe), odparłem mu tylko że łatwiej mi zmienić system niż płytę...

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
01-05-2009, 20:47
wracając do modelowania "OZ 70 tyś litrów", w programie muszą być przyjęte jakieś zbyt małe wartości stałe, bo wchodzę na wartości minusowe dla SPL, tym niemniej zgodność fazowa powinna być policzona dobrze.Dla 30 hz wychodzi +3 deg (gradiany?), czyli... nic :-).

Yotomeczek

• Gość
01-05-2009, 20:56
A można gdzieś w PL kupić głośnik "69 cent wonder" ?
To nie jest jedyny program do obliczania obudów.
http://diyaudio.pl/dload.php?action=category&id=1
Nadal się upieram, że przewymiarowana OZ nie koniecznie będzie dobrze grać - a kilkadziesią tyś dm3 to w porównaniu do co kilku dm3 Vas to przegięcie, a głośnik raczej nie będzie pracował tak jak w typowej (odpowiednio mniejszej dla niego) OZ.