Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
07-11-2008, 01:18
A tak w ogóle to uważam, że field-magnets, to jest z punktu widzenia toru audio świetne rozwiązanie. Po jaką cholerę jakieś drogie "AlNiCo"?? Albo inne wynalazki z "ziem rzadkich". Flux można sobie wtedy po prostu "ustawić", a w zasadzie to przy aktywnej equalizacji w formie układu a`la RIAA dla wyciśnięcia basu, po prostu max ile tylko da radę w ramach założonych kosztów (osobnego transformatora).

Gdyby dało radę - a z tego co czytam to nie ma fizycznych ani matematycznych, ani nawet "wykonawczych" (po za tym że nie produkują jeszcze ;-), przeszkód.

Chłopaki, mam nadzieję że Was nie zanudzam ;-). Sorki że się wyżywam na Open Baffle, ale akurat ten temat jest najbliższy moim założeniom. Potraktujcie to jako rozrywkę, "przerwę na reklamy" ;-), i spokojnie kontynuujcie czy przed OTYJW5 vkd 276 mk2 dać może jednak 22 mikrofarady, czy też siedem... I tak "tak naprawdę" nie rozumiem tych wpisów, ale rozumiem ich cel. Pozdrawiam wszystkich z Holandii ;-)
Lity drut, first watt, full range.

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
07-11-2008, 01:37
>> Cashlack, 2008-11-07 01:18:24
"Gdyby dało radę - a z tego co czytam to nie ma fizycznych ani matematycznych, ani nawet "wykonawczych" (po za tym że nie produkują jeszcze ;-), przeszkód."

No właśnie. "nie produkują". ONI. Ci co czyhają na naszą Godność Narodową, Dziedzictwo Kulturalne, i takie tam... Wykupujący hordami Naszą wódkę i kiełbasę Naszą najlepszą! I Gnębiący Chłopa. I okruszek z ziemii przez poszanowanie, Panowie Magnaci.

Ludzie, to naprawdę nie jest "high-tech", jest w tym (wiem, aktualnie jestem w innym) kraju dużo mądrych ludzi, a nawet kapitał.

Ja rozumiem, że taka "instalacja" w formie skrócenia salonu o 1 m bieżący jest mało "sprzedawalana" w ilościach hurtowych. Ale czy My musimy się ścigać z Chińczykami?? Garbić się?

Chodzi o potencjał i efekt ostateczny. Czy będzie wart pieniędzy? Moim zdaniem będzie: 2 chłopaków co to wyremontowali i wymalowali na sicher niejeden niemiecki, holenderski, norweski, angielski i inne dom, taką "obudowę" wymuruje i wymaluje w 3 dni. W 7 dni po testach salon jest posprzątany i wygląda jak nowy.

Na samą instalację i strojenie wydatek dla fachowców wynosi: podróż w obie strony, koszty pobytu np w Anglii przez 3-4 dni. (+ godziwy zarobek za 4 dni pracy).  To nie jest jakiś koszmar cenowy. Mając dokładne wymiary pokoju elementy można w dużej mierze policzyć w kraju - wieczorkiem przy herbacie.

A jak to będzie grało jak sumaryzacja najlepszych cech SET, OTL, full-range ze swobodą OB i pierdnięciem do 30 hz z H-frame (można przywieźć rozłożonego w częściach + klej), to nabywcy się znajdą. Rozsądna reklama internetowa nie musi być droga.

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
07-11-2008, 01:53
Mam na myśli to, że projekt jest wykonalny nawet na dostępnych obecnie i NIEDROGICH głośnikach. W field-magnets i membranę można zainwestować jak już będzie co ;-). Pan Waszczyszyn za swoje Wingi wołał na ostatnim ASie jakieś 150... tyś... euro ;-) ;-D. Komu się podobało - ręka w górę! SET też jest do zlutowania.

Ja nie zwariowałem, choć tak to może zabrzmi:

ja naprawdę uważam, że w ogólnym rozrachunku, dźwięk w systemie  Esoteric Trans/DAC->McIntosh->Shunyaty, Furutechy, Siltechy, Blue Haveny, rodowane wtyczki-> JBL tuby,

był gorszy niż słuchane tego samego wieczora głośniczki komputerowe Creativa. A to tylko jedna papierowa membranka.

lancaster

• Gość
07-11-2008, 07:32
Waldek, pod względem naturalności bardzo możliwe. Pod wzgledem rozciągnięcia pasma i cisnien to ten pierwszys system jak rozumiem mial do powiedenia wiecej....choc pewnie zagrał nieco kinodomowo ?:)

Jakiś czas temu dla checy u znajomego odpalilismy sobie jakiegoś małego fullrange visatonka. Głosniczek ponoć ceniony(i słusznie uwazam).
Znajomy jakis czas suchał go na OB....odpalony z ręki..słuchaliśmy klasyki...jakas wiolaczela, nie sklady Mahlera "ma sie rozumieć "jak mawial prosiaczek w misiu uszatku :)
I wiesz co....czułem sie jak w filharmonii powiedzmy tak jakbym stanał w neinajlepszym miejscu, ale oglądaliśmy instrument i w niczym taka perspektywa nie przeszkadzała.
Klasyczne glosniki grają przy tym ładnie i sztucznie zarazem. Komuś sie podoba - OK. Mnie nudzi - myślę ze też nie ma problemu.....w kazdym razie kiedy słyszę np. "piekne" skrzypce(detaliczne etc) ale słuchajac ih mróżę oczy i widzę szklane pudło to wiem ze cos jest nie OK.
NAbardziej podoba mi sie takie fajne audiofilskie zapetlenie:
- chcemy mieć to co jest na plycie(a niby skad mamy to wiedzieć ?????!!!!!)
- szukamy rzeczy ktore nam odpowiadają(uważam, ze znacznie rozsądniej)
- szukamy muzyki(wg. jej definicji)

Hwarantuje ze do kożdej z tych zasad mozna się "przyzwyczaić". Z tym że nalezy pamiętać, że:
- wyciąganie danych z pyty nie ma konca, a ich interpretacja moze sie co jakiś czas zmieniać....wraz z "potrzebą" wymiany urzadzeń
- w zasadzie to samo co powyżej nawet o tym nie wiedząc :)
- sluchamy muzyki:) Pewnie ze w nieskończonośc mozna "lepiej"

Mam wrazenie ze 90% ludzi slucha swoimi wyobrażeniami/oczekiwaniami a nie za pomoca uszu.
Wiadomo, ze przyzwyczajenie drugą naturą czlowieka :)
I żeby było jasne - każdy ma prawo do słuchania czym tam chce, a ja ze swojej strony moge tylko przedstawić swój punkt widzenia. Inne rozumiem, ale nie korzystam, bo i po co ?:)

• Gość
07-11-2008, 16:48
Ale cię  złapało - Kaszlak! Chcesz jakiś syrop na kaszel???

Ponawiam pytanie. W czy można zastosować B200 bo oprogramowanie Visatona nawet nie chce policzyć obudowy dla tego głośnika. Wszystko wskazuje na to że jedynie Linia Transmisyjna byłaby w stanie go zaakceptować. Czy widział ktoś linie transmisyjną dla B200 ?

Ja znalazłem tylko to http://img134.imageshack.us/my.php?image=b200tmlschnittero3.jpg ale wygląda raczej na pobożne życzenia człowieka który umie rysować .

lancaster

• Gość
07-11-2008, 16:53
Qubric, zobacz tu :
http://audiohobby.pl/topic/1/1566#koniec

No musze pwoiedziec ze lekko mi szczena opadla....i do tego tuba zrobiona hand made....super.

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
07-11-2008, 19:04
Na forum audiomania.pl byl temat traktujacy o LT dla B200.

• Gość
07-11-2008, 19:49
Lancaster widziałem, tę czarna dziurę Yogiego - ale nie o to chodzi, bo to jest tuba do B200 ale obciążona głośnikiem w obudowie zamkniętej. W dodatku niestrawna rozmiarowo – chciałbyś mieć taką czarną dziurę w domu??? No może gdyby była z przezroczystego plexi to może jeszcze by uszła w tłoku. Mnie interesuje mała obudowa do B200. Przy wielkości OZ dla niego sensowne może już być wykonanie TL – będzie podobnych rozmiarów a może nawet mniejsza.

Drugi pomysł to równie mała tuba na małym estradowcu. Jak wiemy małe estradowce są głośne, niedrogie zazwyczaj ale maja przykra wadę wysokiego rezonansu i ograniczonego pasma przenoszenia. Obciążenie tylnej strony membrany takiego głośnika tubą pozwoliłoby na wyciśnięcie odrobiny basu. Chodzi jednak o małą tubę – zgrabna niedużą kolumienkę podłogową. Oraz na górę pasma wszelkiego typu małe tubki wysokotonowe – niekoniecznie w celu wyciskania dużych efektywności.

Takich rozwiązań w akceptowalnej cenie i rozmiarze nie widziałem.

PS. Przeglądałem forum audiomaniaków, tematu o innych obudowach do B200 nie zauważyłem - tylko jakieś alpierdy i stxy.

lancaster

• Gość
07-11-2008, 20:09
Qubric, nie wiem czy bym chciał na stale taka tubę, ale do posluchania na jakiś czas na bank :)
Jakby sie okazala niezastąpiona to co zrobic....przemalowałbym na jakąś czerwień Ferrari i pewnie polubił :)
Cięzko jakąś bardzo maa tube....plan minimum to chyba jednak 25-30xm woofer do basu....a to juz niestety kompaktowe nie bedzie
Im dlużej tego typu systemow slucham tym bardziej jestem zdania ze to znakomity sposób na obcowanie z muzyką w domu.
dxwiek podobnie jak na  zywo ma moc. Tu już nawet nie chodzi o dynamikę tylko o taką jakąś energię/życie w dźwieku

• Gość
07-11-2008, 21:24
ziom !  Ty ciągle o tym samym. Altec - 19.

lancaster

• Gość
07-11-2008, 23:02
Duzo jestfanych hornow :) Altec też jest bardzo OK.
....akurat nie konkretnie jego mialem na mysli :)))))

• Gość
07-11-2008, 23:14
dlatego pytam jak nie ten to który;)))  ?

lancaster

• Gość
08-11-2008, 09:11
np 604 :)))))) Tannoy dual concentric, Klipsch z serii Heritage, Altec A5, A7 :) Klangfilm :))
Można tez wybierać ze wspłczesnych dobrze rokujących...np JBL Everest, Acapella z tweeterem jonowym i inne konstrukcje.....tylko Qubric pyta o coś mniej okazałego mam wrażenie :)

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
09-11-2008, 14:40

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
09-11-2008, 23:01
http://www.hawthorneaudio.com/drivers.htm

2 pierwsze pozycje robią wrażenie - a cena pierwszego tym bardziej:)