Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
18-12-2008, 22:40
Sonusy sprzedaje a zostawia jakieś stare Saby zamontowane na desce ? To nie może przecież grać !!! On robi sobie krzywdę !!!
;-)

marcin316

• 45 / 6102
  • Użytkownik
18-12-2008, 22:52
Tylko głośnik basowy troszkę za daleko od podłogi... ;)

lancaster

• Gość
18-12-2008, 22:54
myśle ze facet po prostu jest gluchy ;(
Wymienic sonusa obiekt podniety ostatecznej (a musze powiedziezć ze guarnieri uważam za bardzo dobre ....no dobra...basreflexy :))na awalona albo łilsona to ja rozumiem, ale na zielone saby ????
Pewinni mu zablokowac konto na allegro i podmienić hasło ;)

lancaster

• Gość
18-12-2008, 22:56
marcin, jakby nie byl okres okoloświąteczny to bym już do faceta napisal i poprosil o mozliwosć dokonania odsluchu porównawczego....raczej nie rpzewiduję zeby sonusy pomimo tego ze w odgrodzie głośnik jest daleko od podlogisie obronily....no ale moze...może...kto wie ;)

madly

• 118 / 6071
  • Aktywny użytkownik
19-12-2008, 00:37
Oj Panowie, jaracie się jak dzieci. Ostatnio też pojawiły się zdjęcia tych odgród z Wilson Audio. Spójrzcie na aukcje tego gościa. Facet handluje sprzętem z lepszej półki, a w domu ma OB i tyle. Wnioski, że Sabcie wymiatają kolumny i to drogie postawione w celach obfotografowania to WASZE spekulacje ;-)

Równie dobrze można spekulować w odwrotną stronę :-) Facet przygotowuje się do sprzedaży odgród za niezła sumkę i stawia obok nich drogie sprzęty, by dodać wartości papierzakom sprzed 50 lat ;-)

marcin316

• 45 / 6102
  • Użytkownik
19-12-2008, 08:03
Patrząc na takie fotki coraz mocniej chce mi się zapolować na te zielone sabcie, być może zagrałyby jeszcze lepiej niż moje Grundigi :)

Aby dodać też coś bardziej w temacie to jestem na etapie porównywania w mojej aplikacji dwóch basowców: Alphadra HW1500 i Selenium 15PW3 SLF :)

lancaster

• Gość
19-12-2008, 08:57
madly, nie to ze wymiataja, ale mocno kibicuję :)
Guarnieri to tak ja pisałem bardzo dobra kolumna moim zdaniem i tu to nawet powiem basrefleks :)
Jezeli Guarnieri okazalyby sie lepsze od Sabci to zaden problem jak dla mnie, podobnie Wilsony(choc Wilsonow akurat w tak dobrej formie jak Guarnieri nie slyszalem)

lancaster

• Gość
19-12-2008, 08:58
marcin, jak będziesz polował na Saby to rozejrzyj sie za 20cm z magnesami alnico podkówka" i tweeterem z okraglą nasadką na magnes.
Sprawdzone :)

Bacek

• 2414 / 6101
  • Ekspert
19-12-2008, 09:59
>Aby dodać też coś bardziej w temacie to jestem na etapie porównywania w mojej aplikacji dwóch basowców: Alphadra HW1500 i Selenium 15PW3 SLF :)

I są już jakieś wnioski?
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

marcin316

• 45 / 6102
  • Użytkownik
19-12-2008, 11:11
Wnioski się rodzą... głośniki się wyraźnie różnią. Selenium mają ładną niską średnicę, nawet wokale powinny odtwarzać poprawnie gdyż mają prawie płaską charakterystykę do 4kHz.  W mojej aplikacji to bardziej przeszkadza niż pomaga gdyż muszę je ciąć dosyć nisko. Dodatkowo u mnie odgrody na bas stoją głębiej niż te odpowiedzialne za resztę pasma więc pojawiają się problemy ze zgraniem fazy w zakresie niskiej średnicy. Szkoda mi ciąć wysoko głośników odpowiedzialnych za średnie tony (owal o wymiarach 31x20 cm) gdyż ich udział w całości pasma znacząco by się zmniejszył. Teraz są filtrowane od góry cewką 0,6 mH i od dołu kondkiem 220 uF. Alphard ma coś w rodzaju "wrodzonego filtra" gdyż na tej samej zwrotnicy co przez chwilę pracował selenium przenosi praktycznie wyłączne niskie tony.

Wydaje mi się że selenium ma też mniejszą masę membrany i jest trochę sztywniej zawieszony niż Alphard. Bas z Alpharda w tej samej desce jest bardziej misiowaty...

Selenium powinien się doskonale sprawdzić zamontowany w jednej desce z jakimś lepszym małym szerokopasmowcem.

P.S. Z braku czasu eksperymenty miały się zacząć w przyszłą sobotę ale wiadomo jak to bywa w takich przypadkach, czas MUSIAŁ się znaleźć ;) Nieźle się spociłem przy wymianie głośników i przesuwaniu odgród :)

Detektyw Kwass

• 7851 / 6066
  • Ekspert
19-12-2008, 11:22
>> lancaster, 2008-12-19 08:58:54
>marcin, jak będziesz polował na Saby to rozejrzyj sie za 20cm z magnesami alnico podkówka" i tweeterem z okraglą nasadką na magnes.

Jaką nasadką?
Możesz pokazać na zdjęciu?

--
There are 10 kinds of people: those who understand binary and those who don\'t.

lancaster

• Gość
19-12-2008, 11:27
detektyw, znalazlem 2 foty.
Obie przedstawiają ten sam 20 cm glośnik z rżnymi magnesam.
Ze glosnik ten sam to sie nei przejmuj , magnesy są ważne :)
tweeter dobrze by było gdyby miał okragła nakładkę na magnes a 20cm prostokątną.

lancaster

• Gość
19-12-2008, 11:30
od lewej tweeter, woofer(kształt magnesu)

lancaster

• Gość
19-12-2008, 11:51
...acha jakbys pytał dlaczego to te z okrąglymi magnesami sa nieco efetywniejsze. Sam tweeter jest mniej efetywny niz midbas.
dlatego połaczenie bardziej efektywnego(choc i tak nieco cichszego od midbasu) tweetera z mniej efektywnym midbasem dało rowniejszy dźwiek bez spowolnien itp.

a_men

• 746 / 6102
  • Ekspert
19-12-2008, 12:21
>> a_men, 2008-11-12 21:48:32

Części do zwrotki z mojego ogłoszenia juz nieaktualne.
Pozostaja jeszcze Saby, takie o jakich pisze lancaster.