Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

Detektyw Kwass

• 7851 / 6066
  • Ekspert
19-12-2008, 16:47
Kurczak, byłem przekonany że najlepsze gwizdki Saby to te z bakelitowym koszem i podkówkami właśnie.
Cóż, byłem w obrzydłym błędzie ale w końcu nie siedzę głęboko w temacie. :)

--
There are 10 kinds of people: those who understand binary and those who don\'t.

seniortelefono

• 284 / 6108
  • Zaawansowany użytkownik
20-12-2008, 22:43
lancaster
Ja mam i średni i tweeter z "podkówkami" i żadnego "spowolnienia" nie zauważyłem. Poza tym nie bardzo sobie wyobrażam jakby to brzmiało gdyby tweeter był bardziej efektywny niż teraz. Wg mnie jest z tym co mam w sam raz.
Ale oczywiście różne są gusta :-)

seniortelefono

• 284 / 6108
20-12-2008, 22:50
Aha , średnia Sabę mam owalną. Może to ma jakieś znaczenie.

nookie736

• 39 / 6096
  • Użytkownik
21-12-2008, 14:28
z okraglych sab sa 3 rodzaje: tigges i dwa DEW, mniejszy, i bardzo rzadki wiekszy....na fotce po prawej....oczywiscie z moim kulawym szczesciem, te rzadsze mam z zerwanymi resorami :(

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
06-01-2009, 20:43
Są pomysły na modyfikowanie B200. Ten wyglada jakby już to ktoś mu zrobił:
http://www.spectrumaudio.de/breit/omnesaudio/omnesaudioL8.html

Za oceanem już je wsadzali w odgrodę:
http://www.diyaudio.com/forums/showthread/t-88935.html

Ten sklep z górnego linku ma ciekawą ofertę - nawet Bandory i Jordany. Interesujące są też Nirwana Audio. A ostatnia aktualizacja 14.10.2008 - się znaczy, że nadal funkcjonuje:)

mordensiur

• 934 / 6023
  • Ekspert
06-01-2009, 20:47
http://www.lautsprechershop.de/pdf/omnesaudio/l8.pdf
Nawet kartę katalogową ma:) Ale pomiary to mu chyba odręcznie malowali...

a_men

• 746 / 6102
  • Ekspert
15-01-2009, 11:01
Open baffle pewnego Szweda - czyli adaptacja szafek z Ikei:)

"Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona."

szakunec

• 110 / 6107
  • Aktywny użytkownik
15-01-2009, 17:17
"Od muzyki piękniejsza jest tylko cisza." Paul Claudel
##################################

FAJNE   :D
"Od muzyki piękniejsza jest tylko cisza." Paul Claudel

Zdzislav

• 256 / 6104
16-01-2009, 14:44
mi od jakiegoś czasu chodzi po głowie pomysł zbudowania paneli podobnych do tych na zdjęciach. Podejrzewam ze tam siedzą 12" basy. Fajny pomysł, ja natomiast chciałbym spróbować z gds 20/10 tonsila. Powiedzmy po 6-10 szt. na stronę.  Do tego oczywiście wysokotonówka( albo kilka), np. saba 10cm.  mogło by być ciekawie. Myślałem tez o pobawieniu sie w 2,5 drogi - kilka tonsili w pełnym pasmie, a reszta filtrowana powyżej np 500 hz + ostatnia droga dla wysokich. Tylko skąd wziąć tyle głośników...

UmpaDupaTrytkiFrytki

• 29 / 5904
  • Użytkownik
18-01-2009, 13:16
hej ludzie, mam pytanie.
czy tonsil gdn 25/60 zagra w OB?
mam tesle arz 6604 i chcialbym wiecej basu, ale szybkiego - da rade ten tonsilowski glosnik?
---------------------------------------------
-Fajny z niego pedał, prawda Rysiu?
-Fajny...
-Fajny...

UmpaDupaTrytkiFrytki

• 29 / 5904
  • Użytkownik
19-01-2009, 12:39
kurde, nie ma to jak szybka odpowiedz ;pp
---------------------------------------------
-Fajny...
-Fajny...

lancaster

• Gość
19-01-2009, 12:48
Panowie wczoraj słuchalem czegos  niesamowitego.
Znajomy zrobil tuby sferyczne z kartonu(:)) bardzo ladnie zresztą jak to zawodowy plastyk.
Tuba sferyczna, wewnątrz 10cm szerokopasmówka, na dole do ok 500Hz całośc podparta  Focalem 25cm w OB.
Powiem tak....90% konstrukcji bez wzgledu na cene mieknie przy tym pod względem realizmu
Tuba średniowysokotonowa oczywiscie otwarta z tylu, fi ok 60cm przy wylocie.

....mialem o tym nie pisac, bo wiadomo ze nikt nie uwierzy...ale moze ktoś kiedyś przeczyta, spróbuje i ..bedzie  wciezkim szoku.
Dynamika, skala narastania, wizualizacja po prostu wow, ulala.
Jeden ze słuchających stwierdził ze to co slyszy przypomina mu to co słyszał z Tannoy SRM
sluchając tego 4 osoby mimowolnie co jakiś czas usmiechaly sie w szczerym szoku:) Timing nie pozwalal usiedziec  w miejscu....ja ktos mi powie ze burczybas do 10Kzl zrobi coś takiego to dajcie mi to burczybasiątko:)

Znalazlyby sie pewne uwagi od strony technicznej...ele to jest charakter dxwieku który sprawia tyle frajdy....dynamika, przestrzeń, szybkosć ze wytykanie im czegokolwiek est uwazam nie na miejscu.

....i teraz sie trzymajcie...wewnatrz tuby pracowaly 10cm glośniki z bumboxa JVC EZ51, ktory byl wczesniej dawca napędu do Shigaraki clone :)
No to teraz sie zacznie :)))))

marcin316

• 45 / 6102
  • Użytkownik
19-01-2009, 13:02
Aparat panowie mieli?? Pokazać fotki... będzie się testować :) Co było w reszcie toru?

konto_usuniete

• 56 / 5631
  • Użytkownik
19-01-2009, 13:02
Mogę jedynie potwierdzić to co opisał Lancaster  :-)))
Kopułka tioxidowa i średni polikewlar wyleciał z zestawu na rzecz tuby i głośniczka z bumboxa.

Nikt tutaj nie egzaltuje się "śmieciowym hi-fi". Nie obchodzi mnie czy to głośniki z bumboxa, cmentarnej pozytywki albo Grande Utopii
Tak grało jak pisze Lancaster. Można się pukać po czole i brać odsłuchujące osoby za stado wariatów ale grało tak jak grało. Sorry :-)))

Fotek nie robiliśmy a szkoda.

PS. Lan, a "było" o tym pisać ? Hmmm.... .Ty nie jesteś audiofil tylko jakiś wariat albo jakiś inny nawiedzony. Co ty ludziom tutaj wypisujesz ? To nie mogło zagrać !!!

lancaster

• Gość
19-01-2009, 13:06
Jak dostane pozwolenie to pstrykne dla Was foty.
Nie chodzę jak szpion z aparatem w gości...tym bardziej ze nie wiedziaem jaki będzie czad !:)