Panowie wczoraj słuchalem czegos niesamowitego.
Znajomy zrobil tuby sferyczne z kartonu(:)) bardzo ladnie zresztą jak to zawodowy plastyk.
Tuba sferyczna, wewnątrz 10cm szerokopasmówka, na dole do ok 500Hz całośc podparta Focalem 25cm w OB.
Powiem tak....90% konstrukcji bez wzgledu na cene mieknie przy tym pod względem realizmu
Tuba średniowysokotonowa oczywiscie otwarta z tylu, fi ok 60cm przy wylocie.
....mialem o tym nie pisac, bo wiadomo ze nikt nie uwierzy...ale moze ktoś kiedyś przeczyta, spróbuje i ..bedzie wciezkim szoku.
Dynamika, skala narastania, wizualizacja po prostu wow, ulala.
Jeden ze słuchających stwierdził ze to co slyszy przypomina mu to co słyszał z Tannoy SRM
sluchając tego 4 osoby mimowolnie co jakiś czas usmiechaly sie w szczerym szoku:) Timing nie pozwalal usiedziec w miejscu....ja ktos mi powie ze burczybas do 10Kzl zrobi coś takiego to dajcie mi to burczybasiątko:)
Znalazlyby sie pewne uwagi od strony technicznej...ele to jest charakter dxwieku który sprawia tyle frajdy....dynamika, przestrzeń, szybkosć ze wytykanie im czegokolwiek est uwazam nie na miejscu.
....i teraz sie trzymajcie...wewnatrz tuby pracowaly 10cm glośniki z bumboxa JVC EZ51, ktory byl wczesniej dawca napędu do Shigaraki clone :)
No to teraz sie zacznie :)))))