Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
25-10-2008, 16:48
Bartek_z>

"Za pomocą dętki nie skontrolujesz prawidłowo napięcia folii"

Bartek. Dzięki ;-).

zameczam was swoimi wyobrazeniami i niejako tokiem myslowym, wlasnie dla kontrpropozycji i ewentualnych trudności. Ja nie rzucam się już dzisiaj na taką konstrukcję, a nawet gdy zacznę, to dopiero z odpowiednim bagażem wiedzy (swojej i innych - dzięki Ci forum). I na początek w miniaturze (np. 20 cm).

powyższa myśl - wskazana trudność, po chwili namysłu wydaje mi sie stosunkowo prosta do obejścia.

Nie używać dętki, tylko napiąć membranę już w głośniku i na elektromagnesach (T), i na podstawie pomiarów akustycznych tak wyregulować siłę napięcia (góra-dół / lewo-prawo), aby uzysakć pożądany efekt. Takie rozwiązanie sprawia, że wyniki mogą być w 100% powtarzalne, pozwala skorygować niewielkie różnice w przycinaniui membrany, i nie wprowadza dodatkowego rezonansu własnego jak guma. Na dalsze wątpliwości co do zastosowania elektromanesu "dookoła" i referencyjnej wartośći napięć również mam pomysły,ale już nie chce mi się pisać. Problem jest do obejścia, i to z korzyścią dla hi-fi.

Trafo. Nie będzie potrzebne żadne trafo w sygnale muzyczym, to ma być konstrukcja popędzana lampą, OTL.

Folia- po wpisaniu "DIY ESL" w google, wyrzuca 100 stron gdzie można kupić folię, jaką tylko chcesz - 3 mikrometry, z mylaru, z innego ustrojstwa, grubszą, cieńszą, pokrywaną lub nie.

"posłużyć się nie typowym wooferem pracującym tłokowo, tóra tłokowo pracuje tylko w najniższych rejestrach, w wyższych "dzieli się" i drga tylko jej część...". Herezja Bartku, herezja.

ESL szeroki na 2 cm i wysoki na 2 m (lub więcej). W boki zawęża powyżej 16khz (wystarczy), w pionie obsługuje większość ludzi normalnego wzrostu. 400 cm kwadratowych to jest powierzhcnia okręgu o średnicy 22 cm, a więc całkiem sporego.

Stosunkowo wąski pasek jest łatwiejszy do opanowania niż duży panel. Niewielki skok membrany to cecha wspólna również dla np. Lowtherów (które przecież jakoś "grają" ;-), jak i wszystkich głośników tubowych (które rówież grają - słyszałem!). A to ma być tuba, a nawet dwie - przednia i tylna. (pół żartem pół serio - ponieważ NIGDZIE nie spotkałem się z konstukcją która uroiła się w mojej głowie, jako jej WYNALAZCA, nazywam ją roboczo typem "X" ;-).

Po za tym że sprawa jest trudna, a w zasadzie pionierska, i że "nikt tak jeszcze nie robił", bardzo proszę o kolejne trudności  i wątpliwości co do wykonalnośći, które przychodzą wam do głowy. Bardziej zależy mi na uzupełnianiu luk w mojej wiedzy. Proszę o linki.

Lity drut, first watt, full range.

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
25-10-2008, 17:25
wyobraźcie sobie kartkę papieru zwiniętą ciasno w rulonik, a następnie puszczoną luzem i postawiona w pionie na podłodze i przystawione do ścian tylnej i bocznej, tak aby ściana boczna stanowiła "przedłużenie" ujścia tuby. W przekroju poprzecznym jest to jednak tuba dwu-wymiarowa.

Z ciekawszych stronek: http://www.quarter-wave.com/Horns/Horn_Theory.html

konto_usuniete

• 0 / 5624
  • Nowy użytkownik
25-10-2008, 18:24
>> Cashlack, 2008-10-21 19:18:28

.....i tak sobie mysle, ze oprocz dzialu DIY powinien byc dzial "Pomysly fantastyczne", gdzie roznego rodzaju fantasci mogli by sobie pofantazjowac, a rozni zgryzliwcy ich dolowac ze "niemozliwe bo fizyka..."

Kolego!

Moze to i fajne to co piszesz , moze jest w tym jakaś racja , ale....

może załóż nowy temat "Audio - fantazje" ?

WaldeK

PS

Na www.diyaudio.com   jest temat  "Geddes on waveguides" Tam zostalo wyjasnione dlaczego wykorzystane scian jako " dokonczenia" horna to nienajlepszy pomysl....

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
25-10-2008, 21:19
toż cały czas powtarzam:

Lity drut, full range, first watt itp. ;-), :-D.

bartek_z

• 404 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
25-10-2008, 22:30
>>powyższa myśl - wskazana trudność, po chwili namysłu wydaje mi sie stosunkowo prosta do obejścia.
Nie używać dętki, tylko napiąć membranę już w głośniku i na elektromagnesach (T), i na podstawie pomiarów akustycznych tak wyregulować siłę napięcia (góra-dół / lewo-prawo), aby uzysakć pożądany efekt. Takie rozwiązanie sprawia, że wyniki mogą być w 100% powtarzalne, pozwala skorygować niewielkie różnice w przycinaniui membrany, i nie wprowadza dodatkowego rezonansu własnego jak guma. Na dalsze wątpliwości co do zastosowania elektromanesu "dookoła" i referencyjnej wartośći napięć również mam pomysły,ale już nie chce mi się pisać. Problem jest do obejścia, i to z korzyścią dla hi-fi.

ekh... khem... za pomoc elektromagnesów? Tania i prosta metoda? Strojenie akustyczne? Ile pomiarów wykonasz zanim trafisz?

>>Trafo. Nie będzie potrzebne żadne trafo w sygnale muzyczym, to ma być konstrukcja popędzana lampą, OTL.

Czyli uniwersalnosć konstrukcji żadna. Żenisz raz na zawsze kolumny ze wzmacniaczem, a nawet z dwoma jeśli całość nie ma mieć wymiarów żagla do windsurfingu i bas będzie szedł z głośnika dynamicznego. Poza tym takie OTL trzeba sobie jeszcze skonstruować. Oczywiscie za jednym zamachem załatwia się kilka rzeczy, bo mamy i niby fajny głośnik i wywalamy trafa z lampy, ale weź to zrób i nad tym zapanuj w warunkach domowych.

>>Folia- po wpisaniu "DIY ESL" w google, wyrzuca 100 stron gdzie można kupić folię, jaką tylko chcesz - 3 mikrometry, z mylaru, z innego ustrojstwa, grubszą, cieńszą, pokrywaną lub nie.

No dobra, teraz pokaż i taką, która pozwoli na wykonanie przetwornika klasy powiedzmy Quada. A kupić to jasne że mozna wiele rzeczy, to nie komuna.

>>"posłużyć się nie typowym wooferem pracującym tłokowo, tóra tłokowo pracuje tylko w najniższych rejestrach, w wyższych "dzieli się" i drga tylko jej część...". Herezja Bartku, herezja.

Niby dlaczego? Bo nie podpada pod twoją teorię? No, ale teoria nie koniecznie musi podpadać pod praktykę.

>>ESL szeroki na 2 cm i wysoki na 2 m (lub więcej). W boki zawęża powyżej 16khz (wystarczy), w pionie obsługuje większość ludzi normalnego wzrostu. 400 cm kwadratowych to jest powierzhcnia okręgu o średnicy 22 cm, a więc całkiem sporego. Stosunkowo wąski pasek jest łatwiejszy do opanowania niż duży panel.

Zrób, przekonaj się.  Teoretycznie ma to sens, w praktyce to nie wiem, ni wykluczone że zadziała jak duza ilosć małych przetworników.

>>Stosunkowo wąski pasek jest łatwiejszy do opanowania niż duży panel. Niewielki skok membrany to cecha wspólna również dla np. Lowtherów (które przecież jakoś "grają" ;-), jak i wszystkich głośników tubowych (które rówież grają - słyszałem!). A to ma być tuba, a nawet dwie - przednia i tylna. (pół żartem pół serio - ponieważ NIGDZIE nie spotkałem się z konstukcją która uroiła się w mojej głowie, jako jej WYNALAZCA, nazywam ją roboczo typem "X" ;-).

Masz szansę się zasłużyć w rozwoju techniki audio ;-) a tak poważnie to wiesz jakich rozmiarów musiałaby być tuba o której piszesz żeby odpowiednio wzmocnić niskie częstotliwości? Zresztą po co robić tubę jeśli można uzyskać wysoką efektywność za pomocą samego panelu? Po to żeby było trudniej i po to żeby jeszcze rozkminiać jak się pozbyć zniekształceń samej tuby?

>>Po za tym że sprawa jest trudna, a w zasadzie pionierska, i że "nikt tak jeszcze nie robił", bardzo proszę o kolejne trudności i wątpliwości co do wykonalnośći, które przychodzą wam do głowy. Bardziej zależy mi na uzupełnianiu luk w mojej wiedzy. Proszę o linki.

Żadne linki, wiedzę teoretyczną to masz że ho-ho, zrób cokolwiek na jakichkolwiek glosnikach, może wtedy dotrze że nie ma czegoś takiego jak bezkompromisowe rozwiązanie. Zawsze jest "coś za coś".

lancaster

• Gość
26-10-2008, 09:40
Cashlack, nie daj się :))))

Mimo wszstko prośba o pisanie w watku o OB na temat OB. Fajny temat i szkoda zeby sie rozmywal.

lancaster

• Gość
26-10-2008, 12:57
Waldek, mam dla ciebie interesująca opcję :)
Pomyśl nad ktoryms fostexem + jeżeli uda ci sie zdobyć na ebay 30cm woofer Audaxa. Facet sprzedawłą nowki(magazynowe) a ok 200zł/szt.
Słuchalem tych wooferow w OB i na bank sie nadają. To te same(prawie :)) drivery ktore zastosowano w Rehdeko RK175.
W Rehdeko woofer nie jest wogole filtrowany, a na fullrange powieszono kodensator 40uF. Prostokąt bardziej prostokątny przy uzyciu pasywnej zwrotnicy Ci juz nie wyjdzie :)
Pojedynczy glośnik(Audax) bez zproblemu zszyje sie z np. 93-95dB Fostexwem.
Gdyby Audaź sam z siebie nie chcial isć bez zwrotki (a w odgrodzie z Sabami bez poblemu pogrywa - fakt ze pomieszczenie nieduże) to mozna pokombinowac  z malowaniem ale RK175
Prosto i myślę fajnie. cały projekt ok 1Kzł.

a_men

• 746 / 6102
  • Ekspert
05-11-2008, 17:20
Odgrody i tuby najróżniejszych postaciach:

http://community.webshots.com/user/highfilter

• Gość
06-11-2008, 21:46
Czy do Visatona B200 sa jakieś sensowniejsze obudowy niz te 100 litrowe zamkniete i deski na pół pokoju?

To znaczy czy jest jakaś mała tuba do niego albo labirynt - coś co można już potraktować jak grające pełnym pasmem?

• Gość
06-11-2008, 21:47
Albo tuba do jakiegos niedrogiego estradowca 8" oczywiscie do systemu wspartego mniejsza tubą na górze pasma - zeby wycisnąć z niego trochę dołu tak do 40 hz ?

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
06-11-2008, 23:02
>> Qubric_, 2008-11-06 21:46:29
Czy do Visatona B200 sa jakieś sensowniejsze obudowy niz te 100 litrowe zamkniete i deski na pół pokoju?

Ogólnie polecałbym ściankę z cegłówek, odcinającą max 1 m bieżący pokoju, całkowicie. I jeden "dajacy rade na basie" głośnik szerokopasmowy (z whizzerem?) na kanał. "Komora" zamknięta betonem ścian i trochę serca do izolacji - warstwowo, z dobrych materiałów tłumiących, progresywna twardość, z 15 cm powietrza. nie zapomnicie o 4 terminalach na lite druty (i eweeentuaaaalnie zwrotniczkę ;-). Papierowe lub szmaciane zawieszenie.

Małe pytanko z inndzej "działki" - krzywa riaa i układ do jej korekcji to forma "zwrotnicy aktywnej"? Tj. na sygnale jescze przed wzmocnieniem? Czyli możliwa do "wbudowania" w "przedwzmacniacz" jako pewnego rodzaju "line stage" tj dający upragnioną równą SPL? Tyle, że z liniowego źródla, do nieliniowych głośników (full - range) ?

Lity drut, full range, first watt itp. ;-)

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
06-11-2008, 23:09
>> Cashlack, 2008-11-06 23:02:01
"Tyle, że z liniowego źródla, do nieliniowych głośników (full - range) ? "

... zapomniałem dodać, że 3 główne mody basowe pokoju można przecież stosunkowo prosto wyliczyć i uwzględnić - taka "impendancja pokoju" na basie (?). A 3 nieduże skrzynki z pułpakami basowymi może sobie zrobić niemal każdy - sam w domu.

http://www.audioton.republika.pl/oblicz-bass-trap.html

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
06-11-2008, 23:26
a jeżeli chodzi o "Muzyka czy..., kult basu?", to sądzę, że nie ma co się brandzlować i poniżej tych powiedzmy 100 hz to i tak nic wiecej radości nie sprawi, niż po prostu zwykły, cyfrowo cięty, equalizowany i wzmacniany... subwoofer. Szkoda pierwszego wata na tylko jedną część pasma. Powyżej są miliony.

Można i w OB.  

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
07-11-2008, 00:58
1 metr w głąb, przy pokoju szerokim na powiedzmy średnio 3,5 m i wysokim na 2,4 = 8,4 m sześciennego do "wytłumienia". Pojemność zwykła to blisko 8,4 tyś litrów, + wytłumienie + pułapki "basowe".

Nawet dla tej komory można wyliczyć wymiary 3 pułapek basowych "z tyłu", co by nie trzepało ścianami na głównych modach, tj. około 143 hz dla wysokości, 98 hz dla szerokości i 343 hz dla głębokości. Taka "próżnia" akustyczna dla określonych, najbardziej szkodliwych częstotliwości, czy jak by tej chałupniczej metody nie nazwać... ;-).

Bo o odgrodzie nieskończonej lub głośniku pełnopasmowym o wielkości 400 m2 możemy tylko pomarzyć... :-(

A taki sobie 15 czy 20 calowy dedykowany basowiec w H-frame i osobnym wzmacniaczem, może sobie stać w pokoju "gdziekolwiek".

Ja wiem że z punktu widzenia "absolutu dźwiękowego" to i tak jest Chaos odbić, akustyki pokoju + komory oddziałujący na membrany, które też grają "swoje" czyli łączny "szum akustyczny".

Ale uwzględnia wiele paradygmatów.

Lity drut, full range, first wat.

Cashlack

• 1566 / 6009
  • Ekspert
07-11-2008, 00:59
Zapomniałem dodać SET OTL na końcu.