Sabacello trzeba by posłuchać. Choć widzę, że obudowa to cienka sklejka ala Rehdeko więc koncepcyjnie powinno być ok.
Ja jednak uważam, że magia dipola, a w szczególności jego przestrzeni jest nie do zastąpienia. Z doświadczenia też wiem, że dodanie basowca do szerokopasmówki to nie grzech. Z tweeterem nie zawsze tak jest, ale można zrobić tak że jest lepiej niż gorzej, a coaxial na 100% w tym nie przeszkodzi.
Jeżeli chodzi o filtrację, to nie jestem jej zbyt dużym fanem, tak więc jeżeli masz już kondensator przy tweeterze, to spróbuj bez filrtacji. Zresztą napisałeś że więcej słuchasz, niż dłubiesz, choć obstawiam, że nawet drobne manipulacje, spowodują że przez najbiższe X lat nie wymienisz żadnego kabla ani innych gadżetów, a raczej będziesz eksperymentował, z pojemością kondensatora, dipolem, ewentualną zwrotnicą etc.
Mój ostatni dipol na modyfikowanym B200 i 15 calowych monacorach SP-38-300Neo nie miał żadnej zwrotnicy i był podłączony w Bi-ampingu. Było świetnie. Trzeba tylko wybierać basowce z 4 warstwową cewką, tak aby same się filtrowały.
Aha widzę, że prażysz je lampą. Ja do swoich SAB miałem T-ampa na Ta2024 i polecam ekspertymenty z tym wzacniaczem. Za 100 -150 zł można mieć rewelacyjny wzmacniacz, a przy sabaach i oldskoolowych basowcach można poeksperymentować w tri-amping za 300- 400 zł.
Ps.
Po ile można teraz chodzą takie Blackcony?
.............................
no box is best box