Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

p.f.pawlikowski

• 289 / 6239
  • Zaawansowany użytkownik
08-07-2010, 11:01
Czy ktoś zna lepszą propozycję na KupTeraz w cenie do 400zł/szt. niż to;
http://www.allegro.pl/item1096735472_monacor_sp_38_300_glosnik_neodymowy.html
?

p.f.pawlikowski

• 289 / 6239
18-11-2010, 17:22
Noi zaszalałem, zakupiłem Monacor\'y SP38-300/NEO
czyli;
SPL - 101dB
Fs - 36Hz
Qts - 0,43
Mms - 71g
http://www.monacor.pl/offer.dhtml?oid=79176

Do dziś używałem STX GDN-38-400-8-SE;
http://www.stx.pl/gdn-38-400-8-se.html

i choć byłem z nich bardzo zadowolony, to jednak w tor Sabek, musiałem władowałem rezystory aby mieć basu pod dostatkiem (zresztą było go sporo gdy był w miarę wydajny wzmak). A to jak się dziś znów przekonałem, psuło tor średnio-wysokotonowy odczuwalnie. Ale ilość i jakość basu była w zupełności wystarczająca. W tej cenie głośniki raczej bezkonkurencyjne!

Teraz oprócz poprawy pasma średniego i wyższego, mam większą efektowność samej kolumny, a basu przy nowych głośnikach jest już sporo, mam nadzieję tylko że nie będzie go teraz za dużo ;) Co do jakości to narazie muszą jednak popracować trochę dni...

p.f.pawlikowski

• 289 / 6239
19-11-2010, 10:16
Może jest ktoś chętny na parkę STX GDN-38-400-8-SE ?

p.f.pawlikowski

• 289 / 6239
29-11-2010, 23:10
STX\'y nieaktualne.

cadam

• 4401 / 6252
  • Ekspert
30-11-2010, 15:16
Natknąłem się na stronę o dipolowych kolumnach (w tym przypadku słowo "kolumnach" jest prawidłowo użyte) z głośnikami rozmieszczonymi według reguły matematycznej. Może ktoś coś więcej na ten temat napisać?

http://www.dipol-audio.de/dipol08_sketch.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Golomb_ruler

fakamada

• 1066 / 5754
  • Ekspert
03-12-2010, 14:39
Moje dechy.

Przetworniki:

2xAudax 12" na stronę
1x Fostex FF85k

Audaxy modyfikowane przeze mnie (widać to po połysku na membranach). 5 warstw preparatu nakładanego pędzlem (3 z przodu i 2 z tyłu). Masa na oko zwiekszyła się z 34gr o dodatkowe 10gr. Zaowocowało to Wzrostem QTS z 0.8 do ok. 1 oraz spadkiem fs z 48hz do ok. 41hz

Membrany są sztywniejsze i cichsze.

Po modyfikacji woofery połączone równolegle wyciągają na płaskiej desce 96db/2.86v. Przed malowaniem było to około 99db/2.8v. Z racji wyjątkowej efektywności na potrzeby aktualnego projektu o niskiej efektywności - woofery zostały spięte szeregowo.

Fostexy modyfikowane Dave\'a z Planet10. Początkowo moim planem był zakup standardowej, niemodyfikowanej pary jednak okazało się, że kilka tygodni wczesniej FF85 wyszły z produkcji. Zmuszony byłem do zakupu droższej wersji zmodyfikowanej. Modyfikacje mają na celu uciszenie papierowych membran (IMHO największa bolączka, a zarazem największy atuta starych, duzych szerokopasmowców)
Te Fostexy są piatą parą głośników w moich odgrodach i mogę powiedzieć, że wreszcie znalazłem dźwięk, o który mi chodziło.

FF85K mają nietypową konstrukcję, gdyż aluminiowa kopółka jest bezpośrenio przyklejona do karkasu cewki. Owocuje to rozciągnięciem powyżej 22khz z szerokopasmowca.

WYBITNY jest stosunek siły magnesu BL do masy. Żaden Lowther nie może się tym pochwalić :)

Zwrotnica:

Podział ok. 300hz filtrami 2 rzędu.
Na razie kondensatory są nie za specjalne, ale docelowo na szerokopasmowcu ma być kondensator 33uF firmy Obbligato.

Dechy:

Sklejka pobieznie pomalowana na czarno.

"Okienko" umożliwiające swobodną wymianę przetworników mid/tweeter.

Z tyłu wzmacniające, zwężające się ku górze skrzydełka o gł. od 9cm - 3cm. Na początku były znacznie dłuższe, ale podbarwiały dźwięk. Uważam, że rozsądna długość skrzydeł to 10cm. Przy bardzo powaznej ingerencji w zwrotnicę może to być max 20cm.

Niestety sklejka zastosowana do budowy jest podłej jakości, a sama decha zbyt cienka, czego efektem są słyszalne rezonanse. W niedługim czasie zamontowane zostaną dodatkowe wzmocnienia.

Przy montażu wooferów zastosowałem decoupling wg własnego posłu. Polecam.

Dźwięk:

Bas schodzi płasko do 40hz. 30hz słyszalne, ale spadek jest już bardzo wyraźny. Osłabienie dołu spowodowane jest dodakowo tym, że od dech do tylnej ściany (tak liczymy w przypadku odgród) jest tylko 3m. To powaznie ogranicza zejście. W dłuższym pomieszczeniu lub usawieniu na krótkiej ścianie niski bas jest bardziej odczuwalny. Najlepiej słychać to jak wyjdzie się do przedpokoju :)

Szerokopasmowiec ma bardzo wyrównane pasmo. Charajterystyka jest typowa dla hi-fi. Tzn. wzrost o ok. 5db od ok. 8khz do 15khz. Wysokie tony bardzo rozdzielcze. Ja osobiście wolę grę bardziej średnicą, więc za pomocą DSP zdejmuję te 5db.

Dzięki silnemu magnesowi dźwięk jest bardzo żywy (na poziomie Sab)i rozdzielczy.
Papier mebrany jest niesłyszalny.
Są bardzo detaliczne nawet przy niskich poziomach głośności
Punktowe źródło daje fenomenalną separację źródeł i punktowość.

Jesli chodzi o minusy, to źródła pozorne są mniejsze niż z dużych przetworników przy podobnym poziomie głośności. Tzn. trzeba słuchać głośniej by miały naturalną wielkość.

Maleńka średnica głośniczka ogranicza maksymalne SPL. O ile w pokoju 20m2 mogę słuchać bardzo głośno, o tyle w 40m2 nalezałoby unikać wysokich poziomów SPL.

Minusem wooferów z wysokim QTS jest ograniczona rozdzielczość w zakresie niskiej średnicy (200-400hz).

Plany na przyszłość:

W pierwszej kolejności zamiana kartonika w "okienku: na sklejkę :)))

Planuję dołożyć wooferom dodatkowe magnesy.
Prócz tego nowe, porządne okablowanie i kondenstaory.

• Gość
04-12-2010, 14:35
>> fakamada, 2010-05-18 13:14:42
Zobaczcie jaką ewolucję przeszedł pewien system na DIYaudio.com przez ostatni rok :)

facet ma dużo czasu i pieniędzy
no i wyobraźnię

konstrukcje łańcuchowe mnie powaliły

Żądam usunięcia Cenzury - poważnie.

profaner

• 5 / 5327
  • Nowy użytkownik
15-05-2011, 22:10
witam

Toj pierwszy post tutaj bo glownie czytalem.
Za namowa Lancastera zadaje pytanie publicznie a nie prywatnie.

Chcialbym posluchac OB ale nie wydawac zbyt duzo.
Chcialbym sprawdzic z czym to sie je.
Wiec najlatwiejszym wyborem wydaje mi sie budowa OB na oldschoolowych
glosnikach tonsila.
Pytanie?
W;asciwie szereg pytan:)
Czy jest wogole sens ladowac sie w OB na tonsilach?
Mam kolumny Jamo e-430 czy i tak zadu nie urywa, porownac je z Ob na starych Tonsilach?
Druga sprawa:)
Czy jest sens podlaczac Ob do wzmacniacza tranzystorowego? czy zagraja tylko z lampa?

3 sprawa jak czlowiek ktory nie ma doswiadczenia moze dobrac kondensatory i cewki do odpowiednich glosnikow?
co czytac? kogo przesluchac? czym sie kierowac?

Pozdrawiam wszystkich zaangażowanych w OB

cadam

• 4401 / 6252
  • Ekspert
16-05-2011, 18:39
Jedną z odmian open baffle jest Ripol. Ma on dwie przewagi nad zwykłą deską. Ma mniejsze gabaryty i mniejsze drgania obudowy, bo siły bezwładności występujące podczas pracy równoważą się.
Zbudował już ktoś Ripola?

cadam

• 4401 / 6252
  • Ekspert

mordensiur

• 934 / 6168
  • Ekspert
16-05-2011, 19:34
Na basie można jeszcze spróbować obudowy stratnej:

http://kotisivu.dnainternet.net/anukaa/KS-2125/KS-2125.html

cadam

• 4401 / 6252
  • Ekspert
16-05-2011, 19:52
Obudowa stratna odpada za nieliniowość.

mordensiur

• 934 / 6168
  • Ekspert
16-05-2011, 20:56
A jak ją zmierzyć?

meloV8

• 1564 / 6219
  • Ekspert
16-05-2011, 21:44
"Moja" obudowa OBTLs jest wg mnie lepsza od ripola. Nie posiada rezonansu powyzej 100hz, ma wyzsza sprawnosc od ripola bez straty efektywnosci na najnizszym basie. Co prawda jest wieksza lecz uzytkowo nie stanowi zadnego problemu.