Moje dechy.
Przetworniki:
2xAudax 12" na stronę
1x Fostex FF85k
Audaxy modyfikowane przeze mnie (widać to po połysku na membranach). 5 warstw preparatu nakładanego pędzlem (3 z przodu i 2 z tyłu). Masa na oko zwiekszyła się z 34gr o dodatkowe 10gr. Zaowocowało to Wzrostem QTS z 0.8 do ok. 1 oraz spadkiem fs z 48hz do ok. 41hz
Membrany są sztywniejsze i cichsze.
Po modyfikacji woofery połączone równolegle wyciągają na płaskiej desce 96db/2.86v. Przed malowaniem było to około 99db/2.8v. Z racji wyjątkowej efektywności na potrzeby aktualnego projektu o niskiej efektywności - woofery zostały spięte szeregowo.
Fostexy modyfikowane Dave\'a z Planet10. Początkowo moim planem był zakup standardowej, niemodyfikowanej pary jednak okazało się, że kilka tygodni wczesniej FF85 wyszły z produkcji. Zmuszony byłem do zakupu droższej wersji zmodyfikowanej. Modyfikacje mają na celu uciszenie papierowych membran (IMHO największa bolączka, a zarazem największy atuta starych, duzych szerokopasmowców)
Te Fostexy są piatą parą głośników w moich odgrodach i mogę powiedzieć, że wreszcie znalazłem dźwięk, o który mi chodziło.
FF85K mają nietypową konstrukcję, gdyż aluminiowa kopółka jest bezpośrenio przyklejona do karkasu cewki. Owocuje to rozciągnięciem powyżej 22khz z szerokopasmowca.
WYBITNY jest stosunek siły magnesu BL do masy. Żaden Lowther nie może się tym pochwalić :)
Zwrotnica:
Podział ok. 300hz filtrami 2 rzędu.
Na razie kondensatory są nie za specjalne, ale docelowo na szerokopasmowcu ma być kondensator 33uF firmy Obbligato.
Dechy:
Sklejka pobieznie pomalowana na czarno.
"Okienko" umożliwiające swobodną wymianę przetworników mid/tweeter.
Z tyłu wzmacniające, zwężające się ku górze skrzydełka o gł. od 9cm - 3cm. Na początku były znacznie dłuższe, ale podbarwiały dźwięk. Uważam, że rozsądna długość skrzydeł to 10cm. Przy bardzo powaznej ingerencji w zwrotnicę może to być max 20cm.
Niestety sklejka zastosowana do budowy jest podłej jakości, a sama decha zbyt cienka, czego efektem są słyszalne rezonanse. W niedługim czasie zamontowane zostaną dodatkowe wzmocnienia.
Przy montażu wooferów zastosowałem decoupling wg własnego posłu. Polecam.
Dźwięk:
Bas schodzi płasko do 40hz. 30hz słyszalne, ale spadek jest już bardzo wyraźny. Osłabienie dołu spowodowane jest dodakowo tym, że od dech do tylnej ściany (tak liczymy w przypadku odgród) jest tylko 3m. To powaznie ogranicza zejście. W dłuższym pomieszczeniu lub usawieniu na krótkiej ścianie niski bas jest bardziej odczuwalny. Najlepiej słychać to jak wyjdzie się do przedpokoju :)
Szerokopasmowiec ma bardzo wyrównane pasmo. Charajterystyka jest typowa dla hi-fi. Tzn. wzrost o ok. 5db od ok. 8khz do 15khz. Wysokie tony bardzo rozdzielcze. Ja osobiście wolę grę bardziej średnicą, więc za pomocą DSP zdejmuję te 5db.
Dzięki silnemu magnesowi dźwięk jest bardzo żywy (na poziomie Sab)i rozdzielczy.
Papier mebrany jest niesłyszalny.
Są bardzo detaliczne nawet przy niskich poziomach głośności
Punktowe źródło daje fenomenalną separację źródeł i punktowość.
Jesli chodzi o minusy, to źródła pozorne są mniejsze niż z dużych przetworników przy podobnym poziomie głośności. Tzn. trzeba słuchać głośniej by miały naturalną wielkość.
Maleńka średnica głośniczka ogranicza maksymalne SPL. O ile w pokoju 20m2 mogę słuchać bardzo głośno, o tyle w 40m2 nalezałoby unikać wysokich poziomów SPL.
Minusem wooferów z wysokim QTS jest ograniczona rozdzielczość w zakresie niskiej średnicy (200-400hz).
Plany na przyszłość:
W pierwszej kolejności zamiana kartonika w "okienku: na sklejkę :)))
Planuję dołożyć wooferom dodatkowe magnesy.
Prócz tego nowe, porządne okablowanie i kondenstaory.