Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

mr_mol

• 16 / 4539
  • Nowy użytkownik
06-05-2013, 19:53
Poza tym z tym brzmieniem solidnych kolumn to prawda. Chociażby wspomniane Infinity Kappa8.2i to bardzo solidne kolumny, wykonane z zupełnie nie dzisiejszą starannością i serią świetnych przetworników. I brzmią poprawnie i ... no właśnie tylko poprawnie, a od czasu kiedy uruchomiłem odgrody to ich brzmienie jest tak przewidywalne i płaskie w swojej poprawności, że poprostu już ich nie słucham. Ich miejsce zajmą cello a Kappy pójdą do ludzi.

mr_mol

• 16 / 4539
  • Nowy użytkownik
06-05-2013, 20:08
Ten głośnik to konstrukcja pana Janusza Starzyńskiego wykonana w firmie Zale w Stanach. Pudła są wielkie i ciężkie. Na górę dostawiony jest głośnik wysokotonowy - wstęga Ravena, odłączalna teraz podłączona na Tarze. Zasilane są 2,5W SE 2A3. Brzmienie: średnica jest bardzo bogata i wyraźna z mnóstwem detali, których przybywa po podłączeniu wysokotonowca (nic poza tym się nie zmienia). Bas jest nieco krótki ale wyraźny, nie ma go jednak w jakimś szalonym nadmiarze. Ogólnie dźwięk można określić mianem surowego, prawie całkiem bez lampowej miękkości (zreszta 2A3 nie jest wcale taka milusia tylko raczej detaliczna). Przestrzeń jest ladna ale Sabach jest lepsza i plany są lepiej zarysowane. Dużo zależy od jakości płyty, to jest nagrania bo na tych głośnikach jak jest jakaś wtopa w studiu to natychmiast to skutkuje słyszalnym "bałaganem" i chaosem. Chyba tyle mogę o nich powiedzieć z czystym sumieniem.

a_men

• 746 / 6101
  • Ekspert
06-05-2013, 20:28
Cervantes>

Próbowałeś łączyć sp-38/300neo z b200 pasywnie? Nie ukrywam, że mi też chodzi po głowie takie połaczenie.
Jakie masz wymiary odgród?

Cervantes

• 398 / 6107
  • Zaawansowany użytkownik
06-05-2013, 21:57
Mój dipol to coś koło 130x55.

B200 ma stożek fazowy + magnes neodymowy. Połączenie w fazie bez żadnej zwrotnicy na b200 i basowcach skutkuje praktycznie liniowym pasmem. (mierzył to kiedyś przy okazji odwiedzin i plotek przy kawce kolega Lancaster :)

Oczywiście basu było tyle ile z dipola, czyli zejście referencyjne nie jest i przydałby się sub.

I tu zrobiłem taki zakończony pełnym sukcesem experyment : )

Otóż biamping na T-ampach 60w na głośnik (trochę za mało) ale dało radę. Bierzemy b200 i puszczamy bez zwrotnicy przez wzmacniacz i ściszamy o jakieś 8-15 dB w zależności od potrzeb/upodobań/pomieszczenia.

Następnie bierzemy basowce ich nie ściszamy, ale dodajemy filtr przed wzmacniaczem (RC) 1-go rzędu na częstotliwość 60-70Hz. Można też pewnie zwtornicę za wzmacniaczem zapodać, ale jakoś nawet nie miałem takich cewek, więc nie sprawdzałem.

Efekt - jak dla mnie bomba.

Modyfikowany B200 bez zwrotnicy bomba i rewelacja.

Dipolowe suby prażone czystą mocą T-ampową, to prędkość precyzja i trzęsące się ściany : )

Iście rozsądne rozwiązanie : ) (Sąsiedzi byli innego zdania.)

Generalnie Sp38-300Neo mogę polecić. Ma rozsądne parametry, jest cena daje radę, naturalny rolloff ułatwia sprawę zwrotnicy, a z b200 potrafi się skomponować bardzo dobrze.

A to że dipole ni mają zejścia. No cóż. NIE MA takiego głośnika który w dipolu takiej wielkości wyciśnie >97db przy 30Hz na 1 wacie. Fizycznie nie możliwe, więc albo ściszymy szerokopasmówę, albo korekcja basowca.

Ot cała filozofia  

.............................
no box is best box
When the Last Tree Is Cut Down, the Last Fish Eaten, and the Last Stream Poisoned, You Will Realize That You Cannot Eat Money

almagra

• 11519 / 5759
  • Ekspert
06-05-2013, 22:22
Przepraszam.Cóż to takiego ów T-amp???

Cervantes

• 398 / 6107
06-05-2013, 23:19
Ten mój akurat, czy T-amp generalnie?

Ten mój to http://connexelectronic.com/product_info.php/products_id/45

a t-ampy jako gatunek wzmacniaczy to wzmacniacze bodajże impulsowe o rewelacyjnes sprawności i genialnej jakości w proporcji jakość/ cena.

Tu jest fajna i uważam uczciwa recka Jednego z pierwszych T-ampów na chpie TA2024.

Recka po angielsku, warta przeczytania i ogromnie pouczająca, tym bardziej że wnioski nie przeszłyby cenzury w polskiej prasie : )

http://www.6moons.com/audioreviews/sonicimpact/t.html

Znajomy kiedyś podsumował tak moduł t-ampa( dokładnie ten oto kosztujący 7$ wraz z przesyłką, podłączony do zasilacza impulsowego ATX z budy Peceta)

http://www.ebay.com/itm/Mini-MKll-TA2024-Tested-PCB-Power-Digital-Audio-AMP-Amplifier-Board-12V-2x15W-/130853006239?pt=US_Home_Audio_Amplifiers_Preamps&hash=item1e77726b9f

Cytuję znajomego : "Gdybym usłyszał w sklepie ten wzmacniacz za 10\'000 zł nie miałbym żadnych uwag."

Mi też jakoś tak wychodzi. Chociaż dobra lampa to jest jednak dobra lampa. Chociaż za 30$ to się kompletnego wzmacniacza lampowego nie kupi.

no box is best box
When the Last Tree Is Cut Down, the Last Fish Eaten, and the Last Stream Poisoned, You Will Realize That You Cannot Eat Money

almagra

• 11519 / 5759
  • Ekspert
06-05-2013, 23:58
Dzięki.Mam mieszane uczucia co do nieanalogowych,ale póki nie usłyszę to się nie dowiem.

Cypis

• 2479 / 5243
  • Ekspert
07-05-2013, 07:37
Wszędzie można wyczytać, że by wykorzystać zalety dipoli muszą one stać daleko od ściany. mr mol zaprezentował swoje kolumny stojące stosunkowo blisko "ściany" (regały z książkami). Czy ktoś mógłby jednoznacznie określić jak to z dipolami jest jeśli chodzi o ustawienie?

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

lancaster

• Gość
07-05-2013, 08:43
Cypis, moim zdaniem to temat interakcji kolumn z pomieszczeniem ogolnie. Na zdjeciu widac pianke za kolumna a regaly z ksiazkami to naprawde niezle rozpraszacze i do tego uwazam ladniejsze niz jakiekolwiek ustroje jakie widzialem do tej pory :-) Jednoznacznie ? Sluchalem dipoli roznych blisko/daleko scian i nie ma reguly. Przy roznych ustawieniach potrafiły zagrac zarówno bdb jak przecietnie.
Troche maslo maslane, ale wniosek ten co zwykle : kazdy/kazde pomieszczenie jest inne i konfiguracja wymaga nieco innego podejscia by uzyskac oczekiwane rezultaty.

Cypis

• 2479 / 5243
  • Ekspert
07-05-2013, 09:00
>> lancaster, 2013-05-07 08:43:09
>> Sluchalem dipoli roznych blisko/daleko scian i nie ma reguly.
>> Przy roznych ustawieniach potrafiły zagrac zarówno bdb jak przecietnie.

Dzięki. O to mi chodziło - "nie ma reguły". To jest jednoznaczna odpowiedź, która łamie jedynie słuszną, powtarzaną jak mantra - "daleko od ściany".

Mam na ścianach panele absorbujące dźwięk. Świetnie tłumią echa pokoju. Niestety pokoik odsłuchowy nie jest duży dlatego powstrzymywało mnie to przed eksperymentami z odgrodami. A tak może się skuszę. Środek i górę pasma do odgrody mam - F180. ;) Teraz potrzeba by było coś na dół.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

lancaster

• Gość
07-05-2013, 10:21
Uwazam, ze conajmniej równie wazne jak ustawienie kolumn jest miejsce odsluchu/pozycja sluchacza w pomieszczeniu.

Na doł z F180 w dipolu aktywne suby na 20-25cm glosnikach, najlepiej zintegrowane z zestawami.
Przynajmniej ja bym  teraz tak to robil.

lancaster

• Gość
07-05-2013, 10:38
Cervantes mial swego czasu dipol blisko sciany. Taki śmieszny karton z frs8 visatona. Co jak co ale przesrtrzen to tam byla holograficzna, az sie zagladalo za karton ;-) ...zadnego tematu waskiego pola odsluchu, siedzac z boku scena ukladala sie naturalnie inaczej niz siedzac zale nadal mielismy dxwiek zawieszony w przestrzeni a nie przywiazany do kolumn. Sluch bardzo latwo dawal sie oszukiwac, dobra iluzja ;-)

heh, przed chwila dzwonil do mnie znajomy, wspomnialem ze wlasnie rozmawiamy o dipolach, slyszal fajne okreslenie na dipol : "elektrostat z jajami" :-)

Cypis

• 2479 / 5243
  • Ekspert
07-05-2013, 13:37
>> lancaster, 2013-05-07 10:21:29
>> Na doł z F180 w dipolu aktywne suby na 20-25cm glosnikach, najlepiej zintegrowane z zestawami.
>> Przynajmniej ja bym teraz tak to robil.

Kiedyś poruszałem temat kolumn Sisters ( http://audiohobby.pl/topic/1/6095 ) zrobionych na głośnikach Visatona. W średniogórze grały 4 x FRS 8 w openbaffle a w dole W170S w BR (jakby ktoś chciał to na PW proszę z emalią, to wyślę plany). Zawsze mnie korciło sprawdzić jak to zagra. Jednak, jak się okazuje, mit "daleko od ściany" mnie powstrzymywał.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

Cervantes

• 398 / 6107
07-05-2013, 17:49
Daleko od ściany to mit. U mnie albo dipole dotykają ścien boczynch (sszerokość pokoju 2,3m) i stoją 60 -70 cm od ściany tylnej. I jest zupełny luz. Jeżeli gdzieś planujesz postawić kolumny, to o ile nie są to minimonitorki na 13cm głośniczku, to dipol też tam może stanąć : )

no box is best box

mr_mol

• 16 / 4539
  • Nowy użytkownik
07-05-2013, 17:49
Ja też wielokrotnie próbowałem różnych ustawień moich dipoli, co wcale nie jest takie proste ze względu na ich wymiary (wys.1200Xszer.600Xgł.700-dwa ostatnie to plus minus wymiary podstawy). I prawdę mówiąc jak ja też nie zauważyłem jakichś dramatycznych róznic w budowaniu sceny muzycznej przez nie w zależności od odległosci od regału z książkami. Dla wyjaśnienia, te "ustroje akustyczne", które widać na zdjęciach są w trakcie słuchania za fotelem a nie za dipolami. I taka ich pozycja naprawdę zmienia wrażenia odsłuchowe. Za dipolami są tylko w tak zwanym międzyczasie, bo poprostu nie mam ich gdzie wstawić. Ja nawet zauważyłem, że im bliżej regału postawię dipol tym więcej basu słyszę. Ale może to złudzenie :).