Witam,
Ostatnio czytałem trochę na temat OB i zainteresowało mnie to na tyle, że rozważam budowę takich kolumn jednakże nie wiem czy w moich uwarunkowaniach ma to sens, w szczególności, że od kilku osób usłyszałem różne opinie. Podstawowe ograniczenia, które mam na myśli to powierzchnia pokoju. Otóż mój pokój jest bardzo mały i ma pow. ok. 12,5 m2 a przypomina tramwaj, czyli
ściana dłuższa o dł. 5 m
ściana krótsza o d. 2,5 m
Sprzęt grający i kolumny stoją na środku tej dłuższej ściany, a ja siedzę naprzeciwko.
Taki układ pokoju oznacza, iż:
1) odległość tyłu OB do ściany - niewielka
Ewentualne odsunięcie OB od ściany jest ograniczone i nie może przekroczyć 50-65 cm (aktualnie przód/front moich monitorów stoi odsunięty od ściany ok. 75 cm). Większe odsunięcie ich od ściany spowodowałoby, iż stałyby zbyt blisko słuchającego oraz praktycznie na środku pokoju,
2) szerokość i wysokość deski - bez większych ograniczeń
Tutaj ograniczenia są dużo mniejsze, gdyż można przyjąć, że ściana, na której stoi sprzęt jest pusta, tak więc OB mogą być dosyć szerokie, również co do wysokości, to tylko ogranicza je wysokość pokoju - pewnie ok. 2,6-2,8 m ale z tego co przeczytałem, to wysokość nie gra roli.
Zatem czy w takich uwarunkowania ma w ogóle sens myśleć o konstrukcji OB, która do tego jeszcze zagrałaby lepiej niż moje obecne ProAc Studio 100 i stanowiła alternatywę brzmieniową dla rozważanych przeze mnie ProAc Responce D Two lub D18. Inaczej - gdyż nie każdy przecież znać brzmienie ProAc\'a - ogólnie zapytam, czy OB stanowią to jakościową alternatywę dla kolumn w cenie zbliżonej do 10kPLN (na pewno OB są atrakcyjne finansowo) ?
Na ten moment nie wnikam nawet jeszcze w żadne szczegóły konstrukcyjne lecz chodzi mi o to, czy dobrze zrobione na przyzwoitych starych głośnikach papierowych - tutaj chciałbym wykonać je na tak zachwalanych wszędzie SABA\'ch - mają szansę konkurować z bądź co bądź uznawanymi za dobre nowoczesnymi kolumnami, przy czym jeszcze raz, z uwzględnieniem moich ograniczeń powierzchniowych.
pozdr, donic