... więc i ja postanowiłem spróbować
Od jednego kolegi z sąsiedniego forum (tutaj też się udziela tylko pod innym nickiem jak mniemam - jak chce to niech się sam przyzna ;) ) kupiłem niedawno komplet starych głośników DUAL. Miałem je aplikować w obudowę zamkniętą ale na próbę postanowiłem zaaplikować je w dechę (płytę). Teoretycznie DUAL niskośredniotonowy nadaje się do takiej aplikacji (z tego co wiem na razie to Qts powinien oscylować w górnych wartościach a głośnik ma właśnie Qts~1,63 - jakie jeszcze parametry są istotne?) ale praktycznie trochę nie do końca bo ma zaledwie 8\'\' - o tym później. Szerokość płyty ~50cm i do tego po bokach skrzydła 20cm na zawiasach, wysokość 80cm. Wymiary trochę z przypadku bo nie wiem dokładnie czym się kierować (gdzieś w tym wątku znalazłem wzór do obliczeń szerokości ale nie wiem czym się kierować mając do dyspozycji głośnik o takich a nie innych rozmiarach i parametrach). Zamiast wysokotonówki DUAL (była do pary z niskośredniakiem) użyłem szerokopasmówki Visatona BG13P, zapożyczonej z innego mojego projektu.
Szczerze mówiąc pierwsze co przeżyłem po odpaleniu DUAL\'a to trochę szok, że głośnik gra bez obudowy, hehe, i do tego gra całkiem nieźle. Bas, choć nieco w defenzywie - jak zgaduję efekt ten jest wynikiem małej średnicy głośnika - to jest bardzo przyjemny i że tak powiem "uwolniony", bez niepożądanych efektów często występujących np w obudowach BR, które od teraz grają dla mnie trochę "mulasto". Po krótkim odsłuchu podłączyłem BG13P. Szybkie pomiary, ze trzy projekty zwrotnicy, kilka prób i wyszło mi coś takiego (w pomiarach) jak na zdjęciu poniżej. Kolejno: dalekie pole od 500 Hz w górę, bliskie pole do 500 Hz i impedancja całości. Przeszedłem do odsłuchu - no bajka. Nie umiem audiofilsko opisywać dźwięku więc powiem tylko, że jest to to, co jak na razie najbardziej mi odpowiada. Płeć odmienna, która też chwilkę posłuchała, skwitowała to słowami "tak, jakby się było w pomieszczeniu, w którym grają" ;)
Poniżej jeszcze zdjęcie poglądowe (wybaczcie Panowie wystrój pomieszczenia (garaż) oraz samą obudowę (płyty z odzysku) )
Podsumowując - ciekawa sprawa z tym "ołpenbaflem"
Przy okazji - co sądzicie o HW 1500 w takiej aplikacji? Naforach spotkałem się z bardzo różnymi opiniami, od "bardzo OK", poprzez "taki sobie" do "nie dotykaj". Co ewentualnie innego polecacie? Nie ukrywam, że ważnym kryterium jest niska cena ;)