Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

donic

• 51 / 5580
  • Użytkownik
18-04-2010, 17:44
Okey,. dzięki, poszukam tam.

dabyl

• 604 / 5665
  • Ekspert
08-05-2010, 21:55
... więc i ja postanowiłem spróbować

Od jednego kolegi z sąsiedniego forum (tutaj też się udziela tylko pod innym nickiem jak mniemam - jak chce to niech się sam przyzna ;) ) kupiłem niedawno komplet starych głośników DUAL. Miałem je aplikować w obudowę zamkniętą ale na próbę postanowiłem zaaplikować je w dechę (płytę). Teoretycznie DUAL niskośredniotonowy nadaje się do takiej aplikacji (z tego co wiem na razie to Qts powinien oscylować w górnych wartościach a głośnik ma właśnie Qts~1,63 - jakie jeszcze parametry są istotne?) ale praktycznie trochę nie do końca bo ma zaledwie 8\'\' - o tym później. Szerokość płyty ~50cm i do tego po bokach skrzydła 20cm na zawiasach, wysokość 80cm. Wymiary trochę z przypadku bo nie wiem dokładnie czym się kierować (gdzieś w tym wątku znalazłem wzór do obliczeń szerokości ale nie wiem czym się kierować mając do dyspozycji głośnik o takich a nie innych rozmiarach i parametrach). Zamiast wysokotonówki DUAL (była do pary z niskośredniakiem) użyłem szerokopasmówki Visatona BG13P, zapożyczonej z innego mojego projektu.

Szczerze mówiąc pierwsze co przeżyłem po odpaleniu DUAL\'a to trochę szok, że głośnik gra bez obudowy, hehe, i do tego gra całkiem nieźle. Bas, choć nieco w defenzywie - jak zgaduję efekt ten jest wynikiem małej średnicy głośnika - to jest bardzo przyjemny i że tak powiem "uwolniony", bez niepożądanych efektów często występujących np w obudowach BR, które od teraz grają dla mnie trochę "mulasto". Po krótkim odsłuchu podłączyłem BG13P. Szybkie pomiary, ze trzy projekty zwrotnicy, kilka prób i wyszło mi coś takiego (w pomiarach) jak na zdjęciu poniżej. Kolejno: dalekie pole od 500 Hz w górę, bliskie pole do 500 Hz i impedancja całości. Przeszedłem do odsłuchu - no bajka. Nie umiem audiofilsko opisywać dźwięku więc powiem tylko, że jest to to, co jak na razie najbardziej mi odpowiada. Płeć odmienna, która też chwilkę posłuchała, skwitowała to słowami "tak, jakby się było w pomieszczeniu, w którym grają" ;)

Poniżej jeszcze zdjęcie poglądowe (wybaczcie Panowie wystrój pomieszczenia (garaż) oraz samą obudowę (płyty z odzysku) )

Podsumowując - ciekawa sprawa z tym "ołpenbaflem"

Przy okazji - co sądzicie o HW 1500 w takiej aplikacji? Naforach spotkałem się z bardzo różnymi opiniami, od "bardzo OK", poprzez "taki sobie" do "nie dotykaj". Co ewentualnie innego polecacie? Nie ukrywam, że ważnym kryterium jest niska cena ;)

sds12

• 69 / 5887
  • Użytkownik
08-05-2010, 22:40
co jak co ale podstawki masz pierwsza klasa :)

gratuluje pierwszego kroku w właściwym kierunku
co do basu mam HV 1800 w wielkich pudłach H frame po 25cm w przód i tył
i nie powiem -- spodziewałem się czegoś więcej po tych głośnikach
niestety mają za małą efektywność może po dwa na stronę ....?

mordensiur

• 934 / 6022
  • Ekspert
08-05-2010, 23:00
A co w końcu z STX GDN-38-400-4-SE?

Kroś probował tego w OB?? Cena jest bardzo OK, wyglądem też nie straszy, więc same plusy:) Miał być wielką nadzieją, a jakoś się rozpłynęło zainteresowanie tymi głośnikami...

----------------------------------------------
Prawdę każdy ma swoją
Ulepszać - nie zmieniać

sds12

• 69 / 5887
  • Użytkownik
09-05-2010, 00:02
ja się niestety na niego nie doczekałem
trafiła się okazja i kupiłem alphardy

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
09-05-2010, 10:00
Moge taniej odsprzedać Selenium 15PW3  fs-37hz QTS-0.6 SPL 96db/w (realne !)

boogi

• 63 / 5339
  • Użytkownik
12-05-2010, 21:55
Witajcie, przesiadam się ze staroci (Saba) na coś nowego (Supravox, Fertin może PHY...). Miałem u siebie Supravox 215 Signature - zagrało pięknie, ale może można lepiej? Kto słyszał i może podzielić się wrażeniami? Może ktoś z okolic Poznania ma i pozwoli posłuchać? Będę wdzięczny za pomoc :-)

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
13-05-2010, 00:37
Ciesze sie dabyl, ze dzialasz z Dualami :) juz sie mialem odezwac co tam z nimi kleisz, a tu prosze, OB. HW 1500 jest calkiem ok ale duza decha raczej konieczna. Warto rowniez zerknac na inne chinczyki w tej cenie, np. Dibeisi. Nie sluchalem ich ale wygladaja calkiem wporzo.

dabyl

• 604 / 5665
  • Ekspert
13-05-2010, 12:52
Hej meloV8, no tak, działam z Dualami ;) Póki co wykorzystałem tylko niskotonowy i zestawiłem go z szerokopasmówką Visatona - i chyba muszę przyznać, że lepiej pasuje ona do Duala niż do GDN\'a z mojej TL\'ki - tamten GDN ma sporo mniejszą efektywność niż Visaton więc muszę stosować mocny tłumik a moim zdaniem to trochę marnowanie potencjału głośnika. Oczywiście jeśli chodzi o zejście to Dual w OB nawet nie ma co startować do GDN\'a w TL no ale wiadomo z czego to wynika.

Co do HW1500 - no już kilka razy byłem o krok od kliknięcia na "kup teraz" na allegro ale cały czas się powstrzymuję... Jaki radzisz kupić: 4 czy 8 ohm? Teoretycznie 4 ohm może być lepszy bo powinien mieć większą efektywność a jak będę go ciął dużą cewką (bo na razie nie zakładam, że dół może być aktywny) to i tak mu wzrośnie trochę impedancja a co za tym idzie spadnie trochę efektywność, dodatkowo w przypadku wzmacniacza pracującego od 8 ohm nie powinno być już problemu. Ale z drugiej strony jak wezmę 8 ohm to zawsze istnieje możliwość dokupienia dwóch kolejnych sztuk i zastosowanie po dwa na stronę łączone szeregowo... Nie wiem czy dobrze kombinuję... Co polecasz?

Jeśli chodzi o wielkość odgrody - właściwie to nie mam specjalnych ograniczeń ;) Nadal jednak nie wiem czym się konkretnie kierować przy wyborze wielkości odgrody. Niby jest jakiś wzór ale on pokazuje tylko jaki będzie spadek efektywności dla danych częstotliwości. Metoda prób i odsłuchów to najlepsze podejście?

dabyl

• 604 / 5665
  • Ekspert
13-05-2010, 12:56
Co do tanich "chinczyków" - znalazłem tylko coś takiego http://www.allegro.pl/item1029789769_glosnik_basowy_estradowy_400_w_15_cali_38cm.html ale nie wiem czy warto ryzykować - chyba nie bo HW1500 tylko kilka-kilkanaście złotych droższy... Dibeisi same jakieś w różach i seledynach, hehe

POLiFONIA

• 9 / 5686
  • Nowy użytkownik
13-05-2010, 14:02
Jakby co to mam na sprzedaż dwa głośniki 18" Alpharda HW1800 w wersji 4R za 220zł ;)
Pozdrawiam
POLiFONIA Elektronika

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
13-05-2010, 14:08
>dabyl

Do dużej dechy unikaj wysokich wartości QTS. Raczej coś z przedziału 0,4 - 0,7

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
13-05-2010, 14:11
a masz możliwiość wrzucenia basu na odzielną, dużą odgrodę, czy wszystko musi być na jednej mniejszej ?

dabyl

• 604 / 5665
  • Ekspert
13-05-2010, 14:20
>> POLiFONIA - cena za 2 sztuki? Bo jeśli tak to atrakcyjna, nie powiem... Tylko właśnie spotkałem się na forach z opiniami, że HW1500 jest jednak lepszy od HW1800... sam nie wiem, zobaczę jak się będzie sytuacja rozwijała.

>> fakamada - dlaczego unikać wysokiego Qts? Do tej pory myślałem, że do OB to właśnie głośniki z dużym Qts. Bas mogę wrzucić na osobną odgrodę, nie ma problemu - tylko jaki powinien być dla niej rząd wielkości w przypadku HW1500?

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
13-05-2010, 14:31
Wysoki QTS - dużo niskiego basu, mała kontrola, bas mniej czytelny, rozdzielczy z gorszym "atakiem", dobry kompromis na mała dechę.

Niski QTS - kontrola, sprężystość, czytelność - niskie zejście tylko na dużej desce.