Audiohobby.pl

OPEN BAFFLE

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
05-02-2010, 15:54
To moze coś z moich doświadczeń i przemyśleń odnośnie basu z wąskich dech.

1.  Nie ma problemu z uzyskiwaniem basu z wąskiej dechy, pod warunkiem użycia wysokich QTS (2xAlpha 15A daje skuteczność z 93-96 db/W w zależności od zastosowania skrzydełek lub budy)

2. Wysokie QTS to słaba rozdzielczość głośnika. Alpha 15A - QTS 1,1 Selenium 15PW3 - QTS 0,6
Sam używam Selenium. Łącznie z Room Gain basu jest wystarczająco, jednak brakuje im rozdzielczości. Szczególnie w jednej desce z superlekkimi Sabami

3. Aplikacja niskiego QTS do wąskiej dechy jest możliwe dokładnie w taki sposób o jakim pisze MeloV8.
Minusem tej aplikacji jest bardzo mała skueteczność. Natomiast poważnym problemem jest duże ograniczenie max SPL. Przy takiej skuteczności trzezba pompować bardzo dużo mocy - wtedy szybko osiagamy xmax.

Dlatego podobno głośniki do Jamo oparte są na głośnikach PRO (wysoki SPL) o specjalnie powiększonym Xmax.

Trudno stosować tu tanie przetworniki bo przy takim wachlowaniu membraną, głośnik musi być bardzo dobrze wykonany i mieć cichy napęd !!!!!

Nie ma letko :) Ja się wacham czy zostawać przy OB. Niestety tylko wielkie dechy dadzą i zejście i rozdzielczość.

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
05-02-2010, 16:50
"Ciekawostka jest, ze przy bardzo niskim filtrowaniu, czesc efektywnosci w pewnym sensie podbija efektywnosc w miejscu gdzie filtr zaczyna swoja robote."

Też chciałem wykorzystać ten trik, ale trzeab uważać bo to podbicie bierze się z obniżonej impedancji. Czyli jeśli masz 2 głośniki równolegle to przy +3db robi się 2ohm albo i mniej...

Tomq

• 62 / 5419
  • Użytkownik
05-02-2010, 21:57
MeloV8, co do nowych glosnikow zgodze sie, tyle ze oczywiscie nie wszystkie (ale tu pewnie ty sie zgodzisz ze mna). Nie wyobrazam sobie mojego tonsila z ciezka poliepyrenowa membrana w OB. I druga sprawa, można dac kopułke... Ale co z odbiciamy z tylnej storny? Wysokie tony beda promieniowane tylko do przodu.

A wybor miedzy bi-ampingiem a niska efektgywnoscia bede jeszcze musial przemyslec, ale dzieki wszystkim piszacym za przedstawienie wlasnych spostrzezen, na pewno beda pomocne.

Tomq

• 62 / 5419
  • Użytkownik
05-02-2010, 21:59
>>>Też chciałem wykorzystać ten trik, ale trzeab uważać bo to podbicie bierze się z obniżonej impedancji. Czyli jeśli  >>>masz 2 głośniki równolegle to przy +3db robi się 2ohm albo i mniej...

I tu przydałabny się kostka tda 15XX :D Z tego co czyytalem radzi sobei z takimi niskimi impedancjami.  W ten temat tez musze sie zaglebic. male toto, tanie, wiec moze jednak ten bi-amping.. A moze nawet tri-amping ;] Zaleta byloby to, ze mialbym duzo basu nawet podczas cichego sluchania muzyki.

meloV8

• 1558 / 6073
  • Ekspert
05-02-2010, 22:15
Nie ma znaczenia czy glosnik jest ciezki czy lekki. Kazdy zagra w odgrodzie, koncu wlasciwie kazdy producent robi pomiary swoich glosnikow wlasnie w odgrodzie. Polipropylen jest spoko, bo ten material bardzo tlumi rezonanse wlasne membrany, pytanie tylko czy takie brzmienie nam odpowiada.
Co z odbiciami wysokich czestotliwosci? Daje sie dwie kopulki, jedna w przeciwfazie, tak aby zwrocone do siebie plecami promieniowaly dipolowo jak to ma miejsce w Orionach Linktwiza.

Tomq

• 62 / 5419
  • Użytkownik
05-02-2010, 22:29
O tych dwóch kopułkach czytałem, mój portfel zresztą też ;)

Może źle się wyraziłem co do tych głosników. nadawac się każdy nadaje, tylko nei każdym uzyskamy odgrodowe brzmienienie. Ten tonsil "rozmywa" kontury instrumentow, nie jest tak dokładny jak papierowe midwoofery, zresztą nei tylko ja to zauważyłem.  W moich planach Ob ma się cechwoać właśnie ta lekkościa i pzrestrzenią. Ale d każdy może miec inne założenia.

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
06-02-2010, 01:42
OB by Lampizator może i tak. Tak na prawdę trzeba to rozróżnić .

Papierowe szerokopasmowce -> szybkość, precyzja, szczegółowość, barwa
OB -> specyficzne, bardzo przestrzenne generowanie sceny

Istnieje wiele projektów na szerokopasmowcach w skrzynkach, jak również OB na nowoczesnych driverach. Wcale nie szerokopasmowych.

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
06-02-2010, 01:45
Poza tym istnieją dobre i tanie kopółki, więc nie widzę problemu.

Ponadto jęsli projekt opiera się na szerokopasmowcu i stosuje się w nim wysokie cięcie przy 5khz to tweeter nie musi być wcale dipolowy, choć oczywiście dobrze żeby był.

Ja świadomie zrezygnowałem z dipolowego tweetera. W tej chwili zamontowałem go w formie coaxiala zaraz przed szerokopasmowcem i  w tej konfiguracji już zostanie.

Bacek

• 2414 / 6100
  • Ekspert
06-02-2010, 20:07
Tak a propos jeszcze podbijanego filtrami basu.Przy okazji takiej korekcji membrana głośnika wychyla się dużo bardziej co powoduje też wzrost zniekształceń.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Prawdziwa głupota za każdym razem pokona sztuczną inteligencję.
ali baba and the forty thieves
Ali Baba and the Forty Thieves
Ali Baba and the FORTY THIEVES
ALI BABA AND THE FORTY THIEVES

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
06-02-2010, 20:23
Przy niskich poziomach głośności tego nie słychać. Przy odkręcaniu gały rzeczywiście nie można przeginać z EQ.

a_men

• 746 / 6101
  • Ekspert
07-02-2010, 19:07
Dipole LuiLui na PHY i Fostex za skromne 13500 franków szwajcarskich:
http://www.dietiker-humbel.ch/index.php?id=27&tx_commerce_pi1[showUid]=305&tx_commerce_pi1[catUid]=247&cHash=a120d12fc9

Tomq

• 62 / 5419
  • Użytkownik
07-02-2010, 21:32
Możecie panowie opis swoje wrazenia odnosnie niesymetrzynie umiesczonego głosnika wysokotnowego  i sredniotnowego?

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
07-02-2010, 22:18
Ja mogę napisać nie tyle o niesymetryczności, a odległości tweetera od fullrange\'a (Saba).
 Przy odsłuchu z 2.5m od bazy stereo najpierw miałem obydwa głośniki zamontowane jak najbliżej drugiego.
 Było nieźle jeśli chodzi scenę.
Po zamontowaniu tweeetera koaksjalnie przed fullrangem, lokalizacja jest o co najmniej klasę lepsza.

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
07-02-2010, 22:30
Odpowiadasz na wpis
>> Yogi, 2010-02-04 21:43:44
z open baffle to niewiele ma wspólnego, ta szczelina dookoła głośnika będzie pracowała jak port raczej bliżej onkena, z tym że nie wiem jak to jest strojone, podejżewam że "myk" polega na łatwości strojenia poprzez zwiększanie lub zmniejszanie szerokości tej szczeliny bo pole powierzchni i długość portu jest dla normalnego białego człowieka nie do policzenia

Można trochę dla ułatwienia zmienić "strukturę" tego portu. Wyszło mi coś takiego:

Port:  Szczelina na całej długości portu: 2cm
początek portu: 94cmx2cm
drugi koniec portu: 188cmx2cm

Jest to oczywiście uproszczenie, ale wyliczone dokładnie. Przyjąłem dla  założenie, że port nie jest kwadratem, a kołem.

Czy ktoś wie jak tak liczyć strojenie takiego rozszerzającego się portu ?

PS. Porównywałem projekty suprvox\'a dla BR, Onken\'a iwłaśnie RJ BaffleCompenses i możan wyłowić pewne wspólne aspekty. Wszystkie 3 projekty mają prawie taką samą objętość dla danego przetwornika. Różnią się sposobem strojenia.

fakamada

• 1066 / 5608
  • Ekspert
08-02-2010, 00:43
Długość ok. 10cm