Też na nich długo słuchałem i dały mi mnóstwo radości, Qemists brzmieli na nich radosnie i skocznie jak nigdy ale PS500e trochę je wypunktowały a Pioneery wypunktowały mocno PS500e czy Audeze LCD2C, miałem to wszystko u siebie bardzo długo i znam wszystkie słabości każdego modelu. Co do opinii siostry to nie liczyłbym na nic sensownego, bo ona zawsze mówiła (na inne Grado też): ja nawet nie wiem co Ty mi pokazujesz. Obojętnie vo by słuchała a słuchała RS2e, PS500e, kiedyś jakieś Denony, Audeze i parę innych co miałem. Zawsze mówiła: nie wiem, ja tam żadnych różnic nie słyszę. Na Grado niby coś tam usłyszała teraz ale to chodzi chyba o to że naprawdę słuchała bo miała ochotę pierwszy raz w życiu a nie dlatego że mówiłem żeby posłuchała. SR225e też słuchała a to to samo co SR80e tylko z większą sceną i mówiła że nie wie o co mi chodzi z tymi wszsytkimi słuchawkami.
Jak chcesz opinię taką jaką ona może powiedzieć czyli że "słychać coś inaczej" (???), to daj swoje RS2e sąsiadce z 2 piętra czy tam z warzywniaka i niech posłucha 5 minut a potem sie spytaj co sądzi o wielowarstwowości dźwięku, o twardościach faktur, czy perkusja ma barwy raczej naturalne o neizwykle długich wybrzmieniach pogłosów talerzy czy może raczej urywa się szybko no i czy barwy raczej ciepłe piękne i kremowe czy zimne i bezduszne. Aha no i na koniec zapytaj o zniekształcenia. Ciekaw jestem co poiwedziała baba z warzywniaka :)
Widzisz to jest takie coś z takim czymś na takim czymś, że nie rozmawiam tutaj z siostrą o takich tematach bo ona nie jest w stanie się wysłowić jakie różnicy słyszy, żebym ja przełożył w ogóle Tobie to na Polski. Drążenie tego ma tyle sensu co nic. Opinia z smsa była taka jak zapytałem jak grają SR80e : no fajnie grają, słychac jakieś nowe dźwiek i inaczej słychać. Możesz się w to wczuć teraz zupełnie na poważnie i to rozkminić, powodzenia ;) A na seri to po posłuchaniu Pioneerów usłyszałbyś pewnie że "te jeszcze inaczej i basu więcej". Zresztą ona słucha disco polo pomiksowanego tak żeby w klubie to puszczać, więc to jest takie disco polo z dodanym łup łup i chłop drze się Manieczki JAZDA!!! Ja bym zostawił ten temat w spokoju chyba że masz nadzieję i parcie że ktoś spoza uszatych pociśnie po jakichś drogich słuchawkach.
Ale mam lepszy pomysł jak tak bardzo Ci zależy. Mam takiego kolegę Marcina, znakomity słuch muzyczny, słucha w domu na kolumnach, żaden fan słuchawek, jak wpadnie do mnie kiedyś i wyda opinię za pomocą słów które może zrozumieć istota o IQ powyżej... 70 (?) to tu napiszę :) On słucha klasyki, jazzu itp. Sam doradzałem mu SR60e i bardzo zadwolony. Ostatnio podobały mu się też jakieś Audiotechnici, chyba ADX700 albo 900. Tylko Grado RS2e nie mamy, więc musiałbyś podesłać :)