>> pastwa, 2011-09-05 20:58:12
Moje GS-1000 tez tak kiedys graly jak byly zupelnie nowe, przesadnie kremowo, bezpiecznie dla uszu, bez wzgledu na muzyke (mogles najwiekszy jazgot zarzucic i nic), gory wrecz mi brakowalo w pierwszych miesiacach, dopiero z czasem sie rozegraly i staly bardziej drapiezne, wyjasnialy, tak samo pewnie bedzie i tutaj.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Nie wiem jak to możliwe, ale słuchając wczoraj w nocy już na wzmacniaczu, zauważyłem, że dostały na nim lepszej dynamiki i przestrzeni, tak słucham i słucham...no kurcze one są na bank wygrzane! Wiem jak grają surowe GS1000i i RS2i i wiem jak zmienia się w nich góra po czasie, jak i również bas. Te RS1 są jasne i bardzo dobrze dociążone, góra jest dobrze podkreślona ale niesamowicie gęsta, nie syczy jak w RS2i, które grały dobrze tylko na DACu majkela. Do tego niesamowita przestrzeń, szybkość, czystość, czarne tło i wszystkie inne dodatki, każdy niech sobie nazwie to po swojemu. Nie ma w nich nic z kremowości i zamulenia, które znam z surowych egzemplarzy innych Grado. Audiosystem chyba sobie w kulki leci, że sprzedaje sztuki z tak dużym przebiegiem. Ktoś je musiał wcześniej używać, ale nie mam się do czego przyczepić bo są w dobrym stanie jak na Grado oczywiście. Jednak przyciemniony odcień szmatek na przetwornikach świadczy o tym, że były na pewno na czyichś uszach. Klasyka podoba mi się na nich bardziej niż na GS1000i, gdzie wszystko rozbiegało się gdzieś po kątach. Tutaj pociągnięcia skrzypiec są bardziej przenikliwe i nasycone, ale jednocześnie struny wydają się być grubsze. Bas szybki i punktowy no i ta piękna średnica. Przestrzeń pracuje bardzo trójwymiarowo, jest bardziej bezpośrednio ale nie odczuwa się ograniczeń. GS1000i po prawie 2tys godzin przebiegu miały nad nimi trochę przewagi w kilku aspektach, ale w całokształcie prezentacji RS1 podobają mi się bardziej ;P