Witam!
Chciałem powiedzieć, że ten wątek dla mnie stał się obowiązkową pozycją naukową jeżeli chodzi o stopnie lampowe.
Więc moje wielkie podziękowania dla Gabriela i innych twórców.
Słowo wstępu :
Jak można się zorientować jestem początkujący i staram się chłonąć wiedzę o lampach i o tym jak nie zrobić sobie krzywdy w postępowaniu z nimi.
Gdy już trochę już trochę nasiąkłem to w wątku znalazłem wzmiankę Gabriela o uruchomieniu stopnia lampowego na lampie ECC88 - napięcie zasilania 24 V. Ciekawa rzecz pomyślałem, ale odpuściłem do czasu gdy zdałem sobie sprawę że uczę się i uczyć pewnie będę się jeszcze długo i może warto by złapać trochę praktyki.
Znalazłem taki artykuł archiwalny z Elektroniki dla wszystkich:
http://www.edw.com.pl/pdf/2003/edw_2003_09_s27.pdfPostanowiłem złożyć układ z rysunku 19.
Trochę to trwało - zbieranie części lutowanie itd itp...
Układ złożyłem na pająka na wysokiej klasy kablach które wyrwałem ze starego domofonu (remont miałem w domu:)
Ale do rzeczy.
Złożyłem układ na lampie PCC88 była tańsza a dodatkowo mogłem sprawdzić swoją znajomość prawa Ohma i matematyki z podstawówki.
Odpalamy... Podłączyłem wyjście do niewielkich kolumn 4 omowych, muzyka praktycznie niesłyszalna - trzeba się mocno skupić żeby coś usłyszeć. Jako źródło dałem odtwarzacz mp3 (zapomniałem dodać że nie ma to być układ audiofilski tylko dydaktyczny :), samo źródło podpięte do kolumn gra dużo głośniej. Czyżbym zmontował "osłabiacz" zamiast wzmacniacza?
Nobla pewnie za niego nie dostane, ale prosze o pomoc jak jednak ten układ przerobić na wzmacniacz?
Co mogłem sknocić?
Napięcie zasilania prawidłowe, żarzenia również, napięcie anodowe wyszło mi podobne jak w artykule - ok 8 V.
Nie wiem czy jest to out off topic - myślę, że nie bo rozwiązanie mojego problemu może komuś jeszcze pomóc w nauce - tak jak pisałem powyższy układ ma być dydaktyczny.
Będę bardzo wdzięczny za każdą podpowiedz.
Pozdrawiam