Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

asmagus

• 4439 / 5950
  • Ekspert
15-03-2010, 23:01
Czyli twoim zdaniem Gustaw lepiej Benchmark napędza T1 niż Sensarius. Ciekawe.

szwagiero

• 2240 / 6403
  • Ekspert
15-03-2010, 23:11
Właśnie też jestem lekko zdziwiony... słuchałem kilka razy w życiu Benchmarka ale DAC1, nie pre i bez usb, ale chyba "wzmak" słuchawkowy jest we wszystkich wersjach ten sam. Niestety, nic dobrego o tej dziurce powiedzieć nie mogę.

Gustaw

• Gość
15-03-2010, 23:13
>> asmagus, 2010-03-15 23:01:27

Wolę nie rozwijać tematu bo ktoś może zasugerować dyskusję w zakładce "audio-salon".

grisza_1982

• 389 / 5679
  • Zaawansowany użytkownik
15-03-2010, 23:14
>> reactor, 2010-03-15 20:13:35
... Nie wiem jak grają Grado, ale ciężko jest mi wyobrazić sobie CAL w bezpośrednim starciu z takimi GS/PS1000.

Ja mogę coś powiedzieć jak mają się niemodowane CAL! w konfrontacji z Grado ale z przedziału cenowego zbliżonego do nich czyli SR80, których jestem posiadaczem ok kilku lat.

CAL! kupiłem kilka dni temu, głównie za sporawą momentami fenomenalnych recenzjami, stawiającymi je o kilka klas wyżej niż SR80.

Odsłuch po niespełna 100h wygrzewania na Beresford (Wolfson WM8716 ) <-  Beresford TC 3618 <- PC

Pierwsze co mnie uderzyło w CAL! to bas, jest go dużo więcej niż w SR (bardziej basowych płytach wydaje się go być aż za dużo, ale to jest pewnie moja lekko skrzywiona percepcja wywołana dość "jazgotliwymi" Grado).Bas jest szybki, nisko schodzi, daje to super podłoże pod całą resztę. I to mi się w nich podoba, z racji tego iż co raz częściej na niektórych płytach na Grado podbiałem bas (foobar).
Góra pasma nie wywołała już takich dużych różnic względem SR, mówiąc oględnie ładnie cyka.
Jednak największe różnice są w średnicy, czego mogłem się oczywiście spodziewać, CAL! to przecież dużo cieplejsze słuchawki od SR80. Nie sądziłem tylko, że to ciepło tak negatywnie wpłynie na moje wrażenia odsłuchowe. Wokale kompletnie mi nie podchodzą, słyszę jakby na głowę wokalisty ktoś narzucił płachtę. To uczucie, szczególnie mocno uderza jak słucham na SR i przechodzę na CAL!. Ogólnie dużo gorzej moje ucho znosi przejście SR -> CAL niż w odwrotnym kierunku.
Oczywiście mózgownica po dłuższym odsłuchu zaczyna przyzwyczajać się i akceptować brzmienie wokali z CAL! ale jak na chwile przejdę na SR80, to od razu słyszę że z CAL! będzie ciężko się zaprzyjaźnić :(. Całościowo brzmienie CAL! jest bliżej głowy niż SR80 (mimo że te Grado uchodzą za krające bliskim planem), słychać ich zamkniętą konstrukcję. Na co poniektórych utworach mam wrażenie jakbym zakładając CAL! równocześnie wkładał głowę do beczki :(
Zamówiłem już osprzęt do wymiany kabla, ponoć ożywia średnicę. Zobaczymy czy w stopniu zadowalającym moje uszy.
Na chwilę obecną więcej frajdy mam zdecydowanie po odsłuchu z SR80.

-Pawel-

• 4835 / 6006
  • Ekspert
15-03-2010, 23:26
>> chrees, 2010-03-15 22:49:59
Pawel --> Góra w T1 nie szczypie WCALE, nie prześwietla tez nadmiernie przekazu.
Z Sensaurisem jest coraz lepiej, tym niemniej i tak planuję wybrać się do konstruktora i zadziałać w kwestii optymalnego dopasowania wzmacniacza do tych słuchawek. Na dzień dzisiejszy "oczekiwałbym" od Sensaurisa większej analityczności i "wykopu" (tak po ludzku mówiąc ;>). Poczekam jednak do ich ostatecznego wygrzania, przybycia lampy sterującej Amperexa i obmyślenia/omówienia (wespół z konstruktorem) kwestii ewentualnych modyfikacji wzmacniacza. Nie mam za bardzo ochoty spieniężać tego wzmaka, chyba że ostatecznie nie dogada się z tymi słuchawkami w zadowalającym mnie zakresie. A T1 potencjał mają moim zdaniem duży.

Hmhmhm...no to powiedzmy, że trochę mi nakreśliłeś temat ;)) To jeszcze spróbuję coś z Ciebie wyciągnąć, a względem DT880 jak ta góra się prezentuje? Jaśniej/ciemniej, talerze zanikają tak naturalnie bez robienia PSSssss co w starszych braciszkach było dla mnie utrapieniem?

PS cieszę się, że Sensauris zostaje, czekam na dalsze relacje z upgrade, mi bardzo szkoda by było rozstawać sie z Grand Twinem tym bardziej, że tyle na niego czekałem i w sumie ostateczny design to moje widzimisie i szkoda by było gdyby kiedyś tam przez jakieś T1....a nawet wolę nie myśleć, póki co jest pięknie :))

kopaczmopa

• 786 / 6341
  • Ekspert
15-03-2010, 23:28
prawde mowiac zawsze chcialo mi sie smiac jak wychodzil jakis nowy sprzet nazywany cudem.
Bo niektorzy wyzej stawiali CAL! od HD600 czy DT880Pro pozniej z tego sie jakos wycofujac.

Dla mnie to poziom sr60 ale grajace inaczej.

Co do wypowiedzi Fallowa jakoby HD600 byly niespecjalnie trudnymi sluchawami do napedzenia to sie nie zgadzam. HD650 owszem sa latwe ale HD600 absolutnie nie, wrecz prawidlowe ich napedzenie jest wielka sztuka.
ciekawosc brzmienia

Gustaw

• Gość
15-03-2010, 23:30
Ja wcale nie wykluczam, że tańsze słuchawki produkowane przez Grado mogą być lepsze od CAL. Niestety niczego poniżej GS-1000 nie słuchałem.
Cały kłopot polega na tym, że w mojej opinii GS-1000 były słuchawkami gorszymi od CAL w systemach w jakich miałem okazje ich posłuchać. PS-1000 były ogólnie lepsze ale nie we wszystkich aspektach. Oczywiście to ocena subiektywna.

majkel

• 7477 / 6401
  • Ekspert
15-03-2010, 23:39
>> Gustaw, 2010-03-15 23:13:57
>> asmagus, 2010-03-15 23:01:27

Wolę nie rozwijać tematu bo ktoś może zasugerować dyskusję w zakładce "audio-salon".

Jeśli to jedyne miejsce, w którym możesz tę myśl rozwinąć, to ja nie mam nic przeciwko. :)

Przeczytałem dzisiaj na head-fi jak posiadacz HD800 i świeży nabywca T1 stwierdził, że Beyery dostały skrzydeł po przesiadce z Zana Deux na SPL Phonitora. Szczególnie przestrzeń zyskała i rozkwitła.

grisza_1982

• 389 / 5679
  • Zaawansowany użytkownik
15-03-2010, 23:44
>> kopaczmopa, 2010-03-15 23:28:10
Dla mnie to poziom sr60 ale grajace inaczej.

jeśli się nie rozhulają te CAL! to ich gra "inaczej", będzie tą której będę się wystrzegał przy poszukiwaniu następców SR80.

Gustaw

• Gość
15-03-2010, 23:47
>> majkel, 2010-03-15 23:39:22
Jeśli to jedyne miejsce, w którym możesz tę myśl rozwinąć, to ja nie mam nic przeciwko. :)

Nie chcę robić precedensu. Niech to ew. inni opiszą.

Powiem tylko tyle. Znam już trochę to urządzenie i wiem co potrafi i czego nie potrafi.
Gów...niana dziurka nie jest taka gów....iana jak się o niej mówi i pisze pod warunkiem, że podłączy się do niej coś o w miarę płaskiej charakterystyce.
To samo dotyczy sekcji cyfrowej.

-Pawel-

• 4835 / 6006
  • Ekspert
15-03-2010, 23:51
>> Gustaw, mógłbyś nieco rozwinąć? Bardzo mnie ciekawi dokładniejsze porównanie T1 na Benchmarku do Sensaurisa czy jak wolisz Sanitariusza ;) Szczególnie dlatego, że jestem posiadaczem podobnego WBA i jestem strasznie ciekaw co konkretnie się z nimi nie zgrało w Sensaurisie? Teoretycznie to połączenie zapowiadało się bardzo dobrze..

-Pawel-

• 4835 / 6006
  • Ekspert
15-03-2010, 23:55
>> grisza_1982, jak będziesz miał okazję podłączyć SR80 do wydajnej lampy to usłyszysz ile one jeszcze ciepełka i basu są w stanie wygenerować ;) Sam pisałem kilka stron wcześniej o moim zdziwieniu kiedy słuchałem swoich wielo-letnich SR80\'tek i zmiana była nie do poznania, jakby ktoś wstawił zupełnie inne przetworniki, jazgotliwość?? Chyba po wycięciu reszty pasma na -10dB :D Zero chłodu i niezwykle spokojny przekaz.

Gustaw

• Gość
15-03-2010, 23:56
a żeby było ciekawiej to okazało się, że ramach pożyczania w ostatnich kilku miesiącach ktoś załatwił (wyrwał z płytki) nie tylko potencjometr (co zostało już wcześniej naprawione) ale i załatwił gniazda słuchawkowe, prawie uniemożliwiając słuchanie T1. Takie to już życie sprzętu "demo" :-(

chrees

• 1662 / 6401
  • Ekspert
15-03-2010, 23:59
majkel ---> Przyjmując za dobrą monetę (co już niegdyś opisywał fallow), że Sensauris ma ajkieś inklinacje w kierunku brzmienia Zena Deux (z całym szacunkiem dla tej ostatniej utytułowanej konstrukcji), może okazać się, że T1 potrzebują czegoś zdecydowanie bardziej przejrzystego/jaśniej brzmiącego. Wysławiam się, jak zwykle, niejasno, ale łapiesz o co mi chodzi? ;)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.

Rafaell

• 5033 / 6398
  • Ekspert
16-03-2010, 00:02
 >> Gustaw, 2010-03-15 23:47:51  
Nie chcę robić precedensu. Niech to ew. inni opiszą.

>Powiem tylko tyle. Znam już trochę to urządzenie i wiem co potrafi i czego nie potrafi.
Gów...niana dziurka nie jest taka gów....iana jak się o niej mówi i pisze pod warunkiem, że podłączy się do niej coś o w miarę płaskiej charakterystyce.
To samo dotyczy sekcji cyfrowej.

Gustaw sugerujesz że to  było za garbate co podpinałem do Benchmarka?