Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6463 / 6371
  • Ekspert
16-03-2010, 02:01
Odpowiadasz na wpis
>> kopaczmopa, 2010-03-15 23:28:10

Co do wypowiedzi Fallowa jakoby HD600 byly niespecjalnie trudnymi sluchawami do napedzenia to sie nie zgadzam. HD650 owszem sa latwe ale HD600 absolutnie nie, wrecz prawidlowe ich napedzenie jest wielka sztuka.

---

Moim zdaniem w porownaniu do HD800 - HD600 sa do napedzenia proste jak barszcz. A bez porownania - HD600 jak dla mnie wystarczal juz Presonus HP4 i ESI Julia - nawet wiecej, graly wtedy b.dobrze. Specjalnie wyszukany zestaw to nie jest. Zadnej mitycznej lampy nie trzeba.

ogorek

• 855 / 5741
  • Ekspert
16-03-2010, 08:38
Odpowiadasz na wpis
>> fallow, 2010-03-16 02:01:03
Odpowiadasz na wpis
>> kopaczmopa, 2010-03-15 23:28:10

//*Co do wypowiedzi Fallowa jakoby HD600 byly niespecjalnie trudnymi sluchawami do napedzenia to sie nie zgadzam. HD650 owszem sa latwe ale HD600 absolutnie nie, wrecz prawidlowe ich napedzenie jest wielka sztuka.
*//

Wydaje mi się, ze wasze rózne opinie wynikają z róznych urządzeń. @kopaczmopa ma na mysłi zapewne dziurkę CD rotela, Forum608, Beresford-a. @Fallow pisze jednak o bardziej wyrafinowanych urządzeniach/źródłach.

Chodzi mu zapewne o to, że nie trzeba ich specialnie modyfikować (dobierać np. lamp) żeby uzyskać dobry efekt.

Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

ogorek

• 855 / 5741
  • Ekspert
16-03-2010, 08:57
Odpowiadasz na wpis
>> grisza_1982, 2010-03-15 23:14:28
/*
>> reactor, 2010-03-15 20:13:35
... Nie wiem jak grają Grado, ale ciężko jest mi wyobrazić sobie CAL w bezpośrednim starciu z takimi GS/PS1000.

Ja mogę coś powiedzieć jak mają się niemodowane CAL! w konfrontacji z Grado ale z przedziału cenowego zbliżonego do nich czyli SR80, których jestem posiadaczem ok kilku lat.

CAL! kupiłem kilka dni temu, głównie za sporawą momentami fenomenalnych recenzjami, stawiającymi je o kilka klas wyżej niż SR80.

Odsłuch po niespełna 100h wygrzewania na Beresford (Wolfson WM8716 ) <- Beresford TC 3618 <- PC

*/

Mimo, że używałem CAL!-e dłuugo i równie długo Beresforda to zdecydowanie uważam, że niemodyfikowany Beresford nie jest najlepszym partnerem do CAL!. To jest jeszcze jeden przyczynek do tego, żeby zawsze podkreślać, z czym się dane słuchawki zgrywają a z czym nie (choć to też kwestia gustów i odniesienia). Dziurka CD Vincent CDS1.1 zapewniała lepszą kontrole  basu na CAL! (wręcz bardzo dobrą) dając duużą frajdę ze słuchania. Własnie z tym CD CAL! dawały (jak dl amnie) znakomitą relację cena/jakość.

Mam taki archaiczny odtwarzacz mp3 RIO KARMA (40mW na kanał) który potrafi wysterować sporo dużych słuchawek (HD595, DT880). Z CAL! kompletnie się nie zgrywał. W tym połaczeniu lepiej wypadały KOSS KSC 55 (za 70 PLN).

Przejdż się do sklepu audio i podłacz CAL! do jakiejś dziurki (np. wspomniany Vincent CD S1.1). Z bardzo dobrą kontrolą basu (lub synergią ze źródłem/amp-em)  słuchawki te potrafią dać dużo frajdy.
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

szwagiero

• 2240 / 6403
  • Ekspert
16-03-2010, 09:29
Beresford + CAL! = kicha... trudno, żeby było inaczej, biorąc pod uwagę jak grają poszczególne elementy tego duetu.

Co do Benchmarka to z niego jest cienias po prostu, gra to jak dziurka w budżetowym CD czyli brak mocy Panowie, przejrzystość na poziomie zbiornika ściekowego ;))

A na poważnie niestety dużo w tym prawdy, ja słuchałem go ze źródłem studyjnym więc z tej racji raczej "płaskim" i chyba całkiem niezłym - RME Fireface800.

Gustaw

• Gość
16-03-2010, 09:45
>> chrees, 2010-03-16 01:38:02
Jako człowiek spolegliwy polecałbym spotkanie w Krakowie, na ziemi naszego odwiecznego wroga.
Gustaw: dołożę się do paliwa (zestawu koktalów mołotowa).

Sugerujesz żeby im zniszczyć no,.......ten, ....no... Wawel ?
Mają smoka i chyba ten numer nie przejdzie.

Gustaw

• Gość
16-03-2010, 09:48
>> szwagiero, 2010-03-16 09:29:12
A na poważnie niestety dużo w tym prawdy, ja słuchałem go ze źródłem studyjnym więc z tej racji raczej "płaskim" i chyba całkiem niezłym - RME Fireface800.

The gain range of the HPA2TM can be set using jumpers JP1 and JP3. When jumpers are installed at position “A” the headphone amplifier gain is decreased by 10 dB. When jumpers are installed at position “B” the headphone amplifier gain is decreased by 20 dB.
The ideal gain setting permits the user to set the front-panel Volume Control above 40% (10 o’clock) without the headphone volume being too loud.
JP1 and JP3 are factory installed at position “A” to reduce the headphone output by 10 dB. This setting is best for most applications. Remove the jumpers if you need more gain, or move them to position “B” if you need less gain

Rafaell

• 5033 / 6398
  • Ekspert
16-03-2010, 09:52
>> Gustaw, 2010-03-16 09:45:17
 >> chrees, 2010-03-16 01:38:02
Jako człowiek spolegliwy polecałbym spotkanie w Krakowie, na ziemi naszego odwiecznego wroga.
Gustaw: dołożę się do paliwa (zestawu koktalów mołotowa).

>Sugerujesz żeby im zniszczyć no,.......ten, ....no... Wawel ?
Mają smoka i chyba ten numer nie przejdzie.  

Gustaw, Krakowianie by nawet zapłacili jakąś piękną dziewicą jakbyś zniszczył na amen smog-a  :)                          

kopaczmopa

• 786 / 6341
  • Ekspert
16-03-2010, 09:52
>>@Fallow pisze jednak o bardziej wyrafinowanych urządzeniach/źródłach

No wlasnie Ogorek nie do konca, bo pisze ze wystarczy Pre Sonus.

A ja pisze o lampach DIY, HPA-03, Darkvoice i innych, owszem nie z najwyzszej polki ale czesto te drozsze mialy problemy wieksze niz zwykle dziurki z CDka.

Co do HD600 - ja nie mowie ze trzeba mitycznych lamp, bo tez nie o to chodzi - uwazam ze one moga zagrac fajnie ale trzeba porzadnie sie nakombinowac zeby zagraly bardzo fajnie, a czesto bywa ze graja slabo.
To nie jest latwizna ala sr325i, ktore wtykasz do iPoda i graja.

W porownaniu do HD650 czy nawet DT990Pro czy DT880Pro sa wg mnie megatrudne do dobrego napedzenia, ale to moje zdanie, poza tym bardziej oparte o HD580 ktore graja nieco inaczej a HD600 mialem sposobnosc sluchac rzadziej.

Beres+CAL! nieteges
Mnie dziwi popularnosc beresa - dla mnie tani DAC z cd  Denona za 100zl gra lepiej, a i dziurka z  takiegoz cd wypada lepiej.
Jesli ktos poszukuje jako-takiej analogowosci to powiedzmy ujdzie ale tak to nie bardzo.
ciekawosc brzmienia

Gustaw

• Gość
16-03-2010, 10:03
>> Rafaell, 2010-03-16 09:52:54
Gustaw, Krakowianie by nawet zapłacili jakąś piękną dziewicą jakbyś zniszczył na amen smog-a :)

No to proszę o przesłanie pięknej dziewicy a potem się zastanowię :)

Rafaell

• 5033 / 6398
  • Ekspert
16-03-2010, 10:12
>> Gustaw, 2010-03-16 10:03:23
Możesz wtedy być za bardzo zajęty i smog nam zostanie :)

fallow

• 6463 / 6371
  • Ekspert
16-03-2010, 12:03
Odpowiadasz na wpis
>> ogorek, 2010-03-16 08:38:24
Wydaje mi się, ze wasze rózne opinie wynikają z róznych urządzeń. @kopaczmopa ma na mysłi zapewne dziurkę CD rotela, Forum608, Beresford-a. @Fallow pisze jednak o bardziej wyrafinowanych urządzeniach/źródłach.

Chodzi mu zapewne o to, że nie trzeba ich specialnie modyfikować (dobierać np. lamp) żeby uzyskać dobry efekt.

----

Dokladnie o to mi chodzi :)

--------------------------------------------------------------------------------

Odpowiadasz na wpis
>> kopaczmopa, 2010-03-16 09:52:59
>>@Fallow pisze jednak o bardziej wyrafinowanych urządzeniach/źródłach

No wlasnie Ogorek nie do konca, bo pisze ze wystarczy Pre Sonus.

A ja pisze o lampach DIY, HPA-03, Darkvoice i innych, owszem nie z najwyzszej polki ale czesto te drozsze mialy problemy wieksze niz zwykle dziurki z CDka.

Co do HD600 - ja nie mowie ze trzeba mitycznych lamp, bo tez nie o to chodzi - uwazam ze one moga zagrac fajnie ale trzeba porzadnie sie nakombinowac zeby zagraly bardzo fajnie, a czesto bywa ze graja slabo.
To nie jest latwizna ala sr325i, ktore wtykasz do iPoda i graja.

W porownaniu do HD650 czy nawet DT990Pro czy DT880Pro sa wg mnie megatrudne do dobrego napedzenia, ale to moje zdanie, poza tym bardziej oparte o HD580 ktore graja nieco inaczej a HD600 mialem sposobnosc sluchac rzadziej.

---

Presonus HP4 to tani wzmacniacz studyjny a ESI Julia to tania polprofesjonalna karta studyjna. Oba urzadzenia moim zdaniem prezentuja bardzo dobry stosunek jakosci do ceny. Na pewno Presonus jest tanszy niz Darkvoice a Julia niz Beresford.

Ja nie pisze tutaj Kopaczkompa o wycisnieciu 100% z tych sluchawek tylko o tym, kiedy graja lepiej niz dobrze. Takie mam zdanie i coz na to poradzic skoro z tych wlasnie wymienionych urzadzen graja dla mnie bardzo dobrze :) Nie trzeba przy tym kombinowac, dobierac lamp, op-ampow czy nie wiadomo czego. Podlaczasz i gra. I to dla mnie z wielka frajda. Co wiecej uwazam, ze tak samo jest z DT 880. Z DT 990 mialem za maly kontakt by sie wypowiadac o ich "napedzaniu". HD650 w wersji standard sa w moim odczuciu najmniej wybredne.

-----------------------------------------

Co do CAL i Beresforda, co tu duzo mowic - polaczenie po prostu nie jest udane :))

fallow

• 6463 / 6371
  • Ekspert
16-03-2010, 12:25
Odpowiadasz na wpis
>> szwagiero, 2010-03-15 23:11:02
Właśnie też jestem lekko zdziwiony... słuchałem kilka razy w życiu Benchmarka ale DAC1, nie pre i bez usb, ale chyba "wzmak" słuchawkowy jest we wszystkich wersjach ten sam. Niestety, nic dobrego o tej dziurce powiedzieć nie mogę.

---

Ja testowalem wersje USB z PRE. Nie pamietam juz teraz jakie wrazenie zrobila na mnie ta dziurka ale wydaje mi sie, ze uleglem wtedy ogolnemu tredowi ze jest bardzo slaba i za wiele uwagi jej nie poswiecilem. Pech chcial, ze nie mialem wtedy lepszego wyboru sluchawek a glownie testowalem go na K701. Pamietam tez, ze odebralem go jako bardzo dobry i nie dopatrzylem sie roznicy miedzy nim a EMU 1212m ktore wtedy uzytkowalem na wlasnie K701. Jak dla mnie to bardzo dobrze, gdyz EMU 1212m uwazam za bardzo dobra dzwiekowo i nie pozbywalbym sie jej gdyby nie to ze nie nadawala sie do HD800. Albo HD800 nie nadawaly sie do niej - zalezy jak to ujac. Benchmarka sluchalem wtedy via USB wiec skoro nie doszukalem sie roznic miedzy 1212m na PCI to wydaje mi sie, ze to dobrze o nim swiadczy. Poza taka nie da sie ukryc, ze ta sama szkola grania Benchmarka i 1212m bardzo mi odpowiada :)

szwagiero

• 2240 / 6403
  • Ekspert
16-03-2010, 14:00
>> fallow, 2010-03-16 12:25:59

Ale ja nigdzie nie napisałem, że ten DAC jest zły, napisałem tylko o jego wyjściu na słuchawki... DAC jest dobry, jednak porównać z E-MU 1212m (którą jak sam wiesz również miałem i również uważam ją za bardzo dobrą) nie mogę, bo Benchmarka słuchałem o wiele wcześniej.

Na siłę z pamięci mógłbym tylko powiedzieć, że E-MU gra chyba troszkę mniej szczegółowo i ma łagodniejszą górę pasma, dość monitorową, Benchmark chyba jest bardziej rozświetlony w tym paśmie, w ogóle wydaje mi się, że E-MU jest cieplejsze całościowo - ale to tylko z pamięci, łeb w łeb nie porównywałem i być może jest faktycznie tak jak piszesz, że są to bardzo podobnie grające urządzenia... co świadczy tylko dobrze o E-MU, która jest kilkakrotnie tańsza.

szwagiero

• 2240 / 6403
  • Ekspert
16-03-2010, 14:03
Jeszcze apropo słuchawek i wyciskania z nich 100% to wątpię, żeby kiedykolwiek można było powiedzieć, że się z jakichś wycisnęło owo 100%, bo po pierwsze kombinować i zamieniać elementy toru można w nieskończoność, potem jeszcze te urządzenia można modyfikować, a na koniec i tak dla każdego te 100% będzie inaczej.

fallow

• 6463 / 6371
  • Ekspert
16-03-2010, 15:47
Odpowiadasz na wpis
>> szwagiero, 2010-03-16 14:00:59

Ale ja nigdzie nie napisałem, że ten DAC jest zły, napisałem tylko o jego wyjściu na słuchawki... DAC jest dobry, jednak porównać z E-MU 1212m (którą jak sam wiesz również miałem i również uważam ją za bardzo dobrą) nie mogę, bo Benchmarka słuchałem o wiele wcześniej.

---

Wiem wiem, ja takze nie napisalem, ze Ty napisales ze on jest zly :)))
Chcialem jedynie kontynuowac temat po prostu :))