Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6396
  • Ekspert
03-03-2010, 20:23
No już dobrze  chłopaki, fajnie że usłyszeliście na ortho tę muzykę z sal koncertowych niestety z przykrością muszę powiedzieć że ja jeszcze takiego wrażenia nie dostąpiłem i to nie tylko na Ortho ale i na elektrostatach jak i na dynamicznych słuchawkach ale wszystko jest możliwe i w zasięgu ; wystarczy skrócić drogę sygnału czego miałem okazje posłuchać. Wyglądało to następująco mikrofon studyjny  wielkoformatowy,odpowiedni kabelek,studyjny lampowy wzmacniacz mikrofonowy Millena, odpowiedni kabelek,studyjny wzmacniacz słuchawkowy, słuchawki studyjne. Powiem Wam że było bardzo miodnie i realnie; oczywiście hektarów przestrzeni nie było, no bo mikrofon był taki a nie od hektarów a mikrofonowy wzmacniacz lampowy był dobierany przez wiele lat i uchodzi za referencyjny a reszta po prostu nie zdążyła za dużo zepsuć.

Pozdrawiam

Rafaell

aasat

• 2398 / 6382
  • Ekspert
03-03-2010, 21:40
>> Rafaell, 2010-03-03 20:23:15
No już dobrze chłopaki, fajnie że usłyszeliście na ortho tę muzykę z sal koncertowych

Nie przesadzajmy, takie słuchawki nie istnieją :)

szwagiero

• 2240 / 6401
  • Ekspert
03-03-2010, 23:11
>> kopaczmopa, 2010-03-03 16:30:31
>Szwagiero - orto to nie moja szkola, tak samo jak i Grado - szukam czegos posrodku, po prostu, nie oceniam ze to sa sluchawki zle.

Ominąłeś moje pytania - szkoda. Nie będę dywagował dlaczego... Wszyscy wrzucają ortho do jednego wora, a to jest błąd!

Dawid-SS

• 325 / 5991
  • Zaawansowany użytkownik
03-03-2010, 23:37
>> szwagiero, 2010-03-03 23:11:27
Ominąłeś moje pytania - szkoda. Nie będę dywagował dlaczego... Wszyscy wrzucają ortho do jednego wora, a to jest błąd!

Nie każdy słuchał dobre ortho, a i każdy z nas lubi co innego ;)

kopaczmopa

• 786 / 6339
  • Ekspert
04-03-2010, 01:39

bo juz odpowiadalem kiedys na nie, dlatego, poza szczerze ja nie widze roznicy, jak kiedys poslucham orto i mi sie spodobaja jakos szczegolnie to odwolam co mowilem, poki co mnie nie powalily a nie lubie sie do czegos przyzwyczajac, albo zaskakuje albo nie/
ciekawosc brzmienia

kopaczmopa

• 786 / 6339
  • Ekspert
04-03-2010, 01:39

bo juz odpowiadalem kiedys na nie, dlatego, poza szczerze ja nie widze roznicy, jak kiedys poslucham orto i mi sie spodobaja jakos szczegolnie to odwolam co mowilem, poki co mnie nie powalily a nie lubie sie do czegos przyzwyczajac, albo zaskakuje albo nie/
ciekawosc brzmienia

intuos

• 1003 / 6399
  • Ekspert
04-03-2010, 09:45
kopaczmopa,

juz nie mow ze fajne kobitki w twoim mniemaniu to takie ktore pierwszym wrazeniem podbijaja twoje serce... :)
dla mnie kobieta musi byc tajemnicza, ze nie odrazu uraczy cie swomi przyjemnymi sekretami...
choc nie powiem ze pierwsze wrazenie fajnej buzi i innych ciekawych przymiotow nie kreca, ale to krotka chwila, potem szybko sie nudza.
Jezeli nie dasz szansy ortho nigdy ich nie zroumiesz. Musialbys zapomniec o tym co masz i przez miesiac sluchac ortho. Potem dobrowolnie bys wrocil lub nie. Nie wydawaj werdyktu po jednym spotkaniu, bo to troche jak wybieranie miss- oprocz urody nie ma kryteriow, a tu nie o to chodzi.

kopaczmopa

• 786 / 6339
  • Ekspert
04-03-2010, 09:57
Intuos

Hmm dla Ciebie moze tak musi byc, nie znaczy ze dla mnie tak samo.
Nie chce porownan z kobitkami aczkolwiek jak mi sie podoba to zazwyczaj od poczatku pozniej najwyzej doluje czy goruje;)
Nie chce sie wdawac w dyskusje K340 mnie nie przekonaly, sluchalem ich z jakiejs lampy DIY, owszem moglo to sie nie zgrac ale mysle ze predzje mi nie pasuja tak jak i Grado i dlatego szukam czegos pomiedzy.

Nie lubie sie przyzwyczajac do brzmienia, u mnie tak to nie dziala, albo mi sie cos podoba albo nie a nie ze cos podoba na sile.
Bede mial okazje posluchac orto na dobranym dla nic zestawie to napisze ze sie mylilem.
ciekawosc brzmienia

szwagiero

• 2240 / 6401
  • Ekspert
04-03-2010, 10:15
>> kopaczmopa, 2010-03-04 09:57:29

Sorry ale co do ortho to moim zdaniem nie powinieneś się w ogóle wypowiadać w tym temacie, bo widzę, że po prostu go nie znasz. Piszesz, że już kiedyś pisałeś o tym, czego słuchałeś i na czym... jeśli mowa jest o K340 to to nie są słuchawki orthodynamiczne... jeśli na ich podstawie twierdzisz, że nie podoba Ci się ortho to popełniasz błąd. Oczywiście nikt Ci nie karze ich słuchać i przekonywać się samemu...

majkel

• 7477 / 6399
  • Ekspert
04-03-2010, 10:25
Przyznam, iż to dorabianie teorii i wymyślanie procedur oswajania z dźwiękiem, który nie wciąga, coraz bardziej mnie bawi. A dlaczegóż to nie dać takich samych szans innym słuchawkom? Weź jeden z drugim Grado do domu na tydzień lub dwa, nie słuchaj Yamah, biegaj dookoła sprzętu wymieniając co popadnie i słuchaj, słuchaj i jeszcze raz słuchaj. Kombinuj, aż się spodoba, potem porównamy same tory sygnałowe z pominięciem słuchawek.
Niestety nie ma szans dogodzić słuchawkom w ciągu kilku godzin będąc równocześnie gospodarzem lub gościem spotkania. Na meetingach wygrywa sprzęt, który od razu robi wrażenie. Tym sposobem prawie dwa lata temu Creative Aurvana Live! wysforowały się przed DT880 Pro, Ultrasone Edition 9 i Pioneer Monitor 10. Takie okoliczności sprzętowe wówczas były. Kilka miesięcy później przekonałem się, iż Edition 9 to rasowe słuchawki rozstawiające po kątach klasyki typu HD600, ale znowu DT880 Pro błysnęły zdolnościami tonalnymi w torze ustawionym pod Edition 9 i bardziej mi utkwiła magia średnicy DT880 Pro w głowie niż ogólna klasa Ultrasone. O tym, że na tym spotkaniu były też GS1000, prawie nie pamiętam, a na podstawie późniejszych własnych doświadczeń z nimi stwierdzam, że jednak je wolę od Edition 9, co nie znaczy, że uważam, za ogólnie lepsze. Itd., itp.
Niech się każdy cieszy swoją radością i nie zmusza innych do wspólnego zachwytu. Inne gusta, inne potrzeby, inne okoliczności sprzętowe. Pożytek wynikający z takiego zróżnicowania jest taki, że wiadomo z czym do kogo na forum. Jeden wie co w Grado piszczy, inny co w Yamahach trzeszczy. ;)

intuos

• 1003 / 6399
  • Ekspert
04-03-2010, 10:37
\'\'Nie lubie sie przyzwyczajac do brzmienia, u mnie tak to nie dziala, albo mi sie cos podoba albo nie a nie ze cos podoba na sile.\'\'

w takim razie nie wiesz czym sa ortho, bo ich poprostu nie sluchales. Oczywiscie w zakresie ze je slyszales tak, ale w pojeciu brzmenia nie. Ale ok rozumiem, nie chcesz tracic czasu na wslochanie sie.

Sim1

• 1829 / 6363
  • Ekspert
04-03-2010, 10:43
>> majkel, 2010-03-04 10:25:12
> [...]Na meetingach wygrywa sprzęt, który od razu robi wrażenie. [...]

Tu chyba jest pies pogrzebany, podejście do meetingów jak do wyścigów. Później zamiast przyjemnie je wspominać to trzeba przerzucać się swoimi racjami co prowadzi do dyskusji w stylu "Moja racja jest mojsza, niż twojsza, dlatego właśnie moja racja jest najmojsza! " :). Dla orthomaniaków (też z racji wieku słuchawk) najbliższa jest formuła zlotu starych samochodów gdzie każdy chodzi ogląda i cmoka i nad Jaguarem i nad Syrenką i wszystkich by ruszyło jakby ktoś wjechał jakimś nowym samochodem i zaczął opowiadać, jakie to stare trupy stoją i newet jego Lanos służący do jeżdżenia na zakupy do Tesco jest lepszy to tych śmieci. ;)

kopaczmopa

• 786 / 6339
  • Ekspert
04-03-2010, 10:49
>>Niech się każdy cieszy swoją radością i nie zmusza innych do wspólnego zachwytu. Inne gusta, inne potrzeby, inne okoliczności sprzętowe. Pożytek wynikający z takiego zróżnicowania jest taki, że wiadomo z czym do kogo na forum. Jeden wie co w Grado piszczy, inny co w Yamahach trzeszczy. ;)

otoz to - dlatego nie chce mowic ze HD600 sa lepsze od sr325i - dla mnie sa ale potrafie docenic ze juz z playerem graja wysmienicie Gradosy.
Tyle ze ogolnie wole Senki (moj gust).

Nie chodzi mi Intuos ze szkoda czasu na wsluchiwanie sie - to po prostu nie moje brzmienie, po pierwszym kontakcie moge powiedziec, to czemu na sile mam dawac im szanse.
Jak bede mial okazje przeslucham na pewno, ale znajomi nie maja takowych wiec nawet nie mam gdzie, jedynie okazjonalnie.

Szwagiero - nie narzucaj na sile swojego zdania,. pierwszy kontakt mialem i z AKG K340 i z wysokimi orto (to juz na pewno ) Sansui, Yamahy - byly niezle , inne od dynamikow - ale nie powalily mnie i kropka.

Po co sie przekomarzac - Majkel juz napisal o k340 ze zmienil zdanie, moze i ja kiedys zmienie, nie moj typ grania, tak to widze na dzis i juz.
ciekawosc brzmienia

aasat

• 2398 / 6382
  • Ekspert
04-03-2010, 10:57
>> kopaczmopa, 2010-03-04 10:49:04
Szwagiero - nie narzucaj na sile swojego zdania,. pierwszy kontakt mialem i z AKG K340 i z wysokimi orto (to juz na pewno ) Sansui, Yamahy - byly niezle , inne od dynamikow - ale nie powalily mnie i kropka.

Jakie dokładnie modele Yamahy i Sansui słuchałeś i u kogo?

intuos

• 1003 / 6399
  • Ekspert
04-03-2010, 10:59
>> majkel, 2010-03-04 10:25:12
Przyznam, iż to dorabianie teorii i wymyślanie procedur oswajania z dźwiękiem, który nie wciąga, coraz bardziej mnie bawi.  biegaj dookoła sprzętu wymieniając co popadnie i słuchaj, słuchaj i jeszcze raz słuchaj. Kombinuj, aż się spodoba, potem porównamy same tory sygnałowe z pominięciem słuchawek.

wiesz moj tor ciagnie kazde sluchawki i nie zdziwilbym sie jakby twoje PSy zagraly jak nigdy dotad, moge nawet sie pokusic o stwierdzenie ze tak by bylo

michal tu nie ma nic do bawienia sie. Dla mnie gs1000 jak kazde dynamiki sa do bani. Dla aasata ps1000 sypia gora a dla ciebie sa gladkie. Problem w tym ze raczej kazdy ma dynamiki i nie ma do czego sie tu przyzwyczajac, wybralismy ortho bo podoba sie nam bardziej.
Jezle ktos tu ma prawo mowic o przyzwyczajaniu sie to napewno orthomaniacy a nie dynamic team. Mialem dynamiki  do jakiegos czasu, uwazam ze kalecza ludziom uszy. Michal roznica jest taka ze ja wybralem swiadomie po godzinach sluchania, ty takiego wyboru nie miales wiec rozumiem z drugiej strony ze tak wlasnie piszesz.

\'\' biegaj dookoła sprzętu wymieniając co popadnie i słuchaj, słuchaj i jeszcze raz słuchaj. Kombinuj, aż się spodoba, potem porównamy same tory sygnałowe z pominięciem słuchawek.\'\'

zdziwilbys sie jak twoje PSy zagralyby.... u mnie :))) ale moze kiedys to sprawdzisz