"Właśnie porównuję sobie K1000, PS-1000 i W5000, i na tej kanwie mogę powiedzieć, że "prawdę" o danych słuchawkach mogą ukazać tylko dobre i starannie wyselekcjonowane nagrania, bo inaczej jest to tylko festiwal różnego rodzaju zniekształceń. Bardzo ciekawych i wciągających, bo to wszystko są super słuchawki, no ale zniekształceń."
Ta uwaga, to oczywiscie nic nowego, ale jest nieslychanie istotna! Dzis moge sobie troche dluzej posiedziec w domu, wiec siedze ze sluchawkami na uszach. To straszne jak nasze wyselekcjonowane systemy traca wiekszosc swoich zalet przy byle jakich nagraniach. Polecam rewelacyjny box Deutche Gramophon, Bartok - Boulez, z Berlinczykami i Chicago Orchestra. Ja juz abstrahuje od tresci muzycznych, do tego sa inne tematy, ale holografia, wyrazistosc, klarownosc nagrania absolutnie najwyzszej proby - wiec i satysfakcja ze sluchania wyjatkowa.
"Ostatnio kots byl u Wiktora i dosc podobnie opisal dzwiek omeg,orfeusza(elektrostatow) do yamah(ortho). Co do sceny to bzdura jakiej dawno nie slyszalem. Yh1000 kreuje scene planami, dynamiki natomiast kreuja ja jedynie odlegloscia drivera od ucha, takze michal zmien pady na ps 1000 i nagle sie okaze ze jest jakos plasko..."
Tak, ktos ostatnio u Wiktora byl i moze potwierdzic, ze scena jest zdecydowanie bardziej magiczna i wielowymiarowa, pelna tajemnic, zakamarkow i polcieni. Pytanie, czy ja na takiej scenie chcialbym widziec i slyszec wielkie dziela orkiestrowe ? No, wlasnie nie za bardzo. Bo odbywa sie to kosztem wyrazistosci, bezposredniosci i klarownego podania muzycznych tresci. Ale pamietam tez zniesmaczona mine Wiktora, ktory krecac glowa odkladal GS1k narzekajac na jeden wymiar sceny, kumulujacej sie w srodku glowy i pewna plaskosc prezentacji. Ja to rozumiem i wiem z czego wynika.
Ja sugerowalbym ograniczenie w opisach przymiotnikow "lepsze", "gorsze", bo tego typu wnioski sa jednak calkowicie subiektywne. Jest to na pewno granie calkowicie RÓŻNE, a wybor nalezy do kazdego z nas indywidualnie.
A po wstepnych impresjach kolegow Chreesa i Johna w moim rankingu prowadza... PS1000;) i sa: "the most welcome & desirable". Mysle, ze jak Krakow bedzie tak dobry i da posluchac:), stane sie kolejnym posiadaczem:)