Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

majkel

• 7477 / 6398
  • Ekspert
02-02-2010, 11:23
Ja też kompletnie nie mam pojęcia na czym miałaby polegać przewaga budżetowych głośników nad słuchawkami za podobną kasę. Mówmy może o konkretach. Najtańsze dobre głośniki do kupienia od ręki jakie znam to seria Shogun firmy Talcomp. Byłem pod wrażeniem jak mogą grać głośniki za 2800 PLN komplet, bo z punktu widzenia mojego zadowolenia jest to niedaleko do tego, co słyszałem w systemach za grubo ponad 100000zł i byłem zdziwiony, że to wszystko wciąż jakieś takie strasznie grzeczne i ugłaskane. Ja chyba muszę mieć szerokopasmowce, bo nawet von Schweikert jest dla mnie zbyt ugłaskany, przynajmniej w towarzystwie niektórych klocków Accuphase.

magus

• 20990 / 6401
  • Ekspert
02-02-2010, 11:24
>> Rafaell, 2010-02-02 11:02:44
> magus, 2010-02-01 22:52:18
>Przypuszczalnie nie ma tak dobrych kolumn choćby z THD na poziomie poniżej 0,05%.

probably the best beer in the world
Odszedł 13.10.2016r.

Rafaell

• 5033 / 6395
  • Ekspert
02-02-2010, 11:40
>> majkel, 2010-02-02 11:23:20
Ja chyba muszę mieć szerokopasmowce, bo nawet von Schweikert jest dla mnie zbyt ugłaskany, przynajmniej w towarzystwie niektórych klocków Accuphase.

Von Schweikert na basie ma linię transmisyjną czytaj wełniany opóźniający się bas, jakby go wyrzucić i dać coś z innej firmy to by były super. To samo nieszczęście tylko w większym słyszalnym stopniu jest np. w studyjnych PMC. Co do góry która mi się w Vs-5 podobała to się zastanawiam czy aby nie zostałem lekko :) oszukany bo dźwięk tam był podany jako prasentz czyli lekkie podbicie o +6dB (widziałem pózniej pomiary) . I faktycznie dłuższa styczność z tym fajnym urządzeniem głośnikowym za jedyne 25\'000$ pokazała by dopiero czy nie jest to irytujące mimo ze pierwsze wrażenie było fajne.                            

kopaczmopa

• 786 / 6338
  • Ekspert
02-02-2010, 11:51
>>Ja też kompletnie nie mam pojęcia na czym miałaby polegać przewaga budżetowych głośników nad słuchawkami za podobną kasę.

wystarcza zwykle uzywane kolumny za 500-600 zl

oczywiscie nie bedzie detalu, precyzji, intymnosci sluchawek - to nie ta kwestia.
Za to wybrzmiewanie pewnych instrumentow bedzie po prostu prawdziwsze.

ciekawosc brzmienia

magus

• 20990 / 6401
  • Ekspert
02-02-2010, 12:25
czy ktoś przeczytał recenzję Piotra i dostrzegł na czym według niego polega odmienność T1?

że wg jego opisu, te słuchawki nie są zwyczajnie lepsze w tym i po prostu doskonałe w czymś innym?

że nie o to w nich chodzi?

bo jak czytam powyższą dyskusję nie na temat, to mam wrażenie, że.... dobra - niech będzie, że to tylko moje wrażenie
Odszedł 13.10.2016r.

majkel

• 7477 / 6398
  • Ekspert
02-02-2010, 12:53
Odpowiadasz na wpis
>> kopaczmopa, 2010-02-02 11:51:40
>>Ja też kompletnie nie mam pojęcia na czym miałaby polegać przewaga budżetowych głośników nad słuchawkami za podobną kasę.

wystarcza zwykle uzywane kolumny za 500-600 zl

oczywiscie nie bedzie detalu, precyzji, intymnosci sluchawek - to nie ta kwestia.
Za to wybrzmiewanie pewnych instrumentow bedzie po prostu prawdziwsze.

Ty to poważnie piszesz? Wybrzmiewanie na tanich kolumnach?? Może napisz których instrumentów, bo mnie się to zwyczajnie w głowie nie mieści. Za 500-600zł można wyrwać DT990 Pro jak dobrze poszukać i według mnie przy dobrym źródle i napędzie kolumny za podobną kasę z drugiej ręki nie mają czego przy nich szukać w kwestii nawet samych wybrzmień. Mnie się po prostu wydaje, że nie słuchałeś dobrze napędzonych słuchawek szczególnie w temacie źródła do nich. Z kiepskiego źródła słuchanie głośników rzeczywiście może być mniej bolesne, zwłaszcza gdy te głośniki nie grzeszą przejrzystością.

kopaczmopa

• 786 / 6338
  • Ekspert
02-02-2010, 14:11
Majkel - alez oczywiscie ze pisze powaznie. Jesli chodzi o wybrzmieniwanie instrumentow zadne sluchawki do kolumn nie maja startu - i wg mnie wystarczy dobrze poszukac udanych budzetowych kolumn nawet za 500-600zl (vide B&W DM303 ktore naturalnoscia bija wszystkie sluchane prtzeze mnie sluchawki, czy tez chocby te od Pianocrafta).
Akurat B&W sa kolumnami baaardzo przejrzystymi i szczegolowymi.

DT990Pro przeciez mam, to fajne sluchawki - nie zaprzeczam - beda wydawac sie bardziej szczegolowe (jak to udane sluchawki grajace przy uchu - wszak sluchajac kolumn ale nie monitorow bliskiego pola nie slucham ich z uchem przy glosnikach).
Niemniej powietrze, wibracje itd lepiej sa przedstawiane przez kolumny. Wole wybrzmiewanie kolumn zdecydowanie.
Sluchawki cenie za intymnosc, szczegol, bezposredniosc, inny sposob prezentacji, czesto bardziej angazujacy sluchacza.
ciekawosc brzmienia

ogorek

• 855 / 5738
  • Ekspert
02-02-2010, 14:15
Odpowiadasz na wpis
>> Rafaell, 2010-02-02 11:19:33
>> nie można siedzieć za blisko bo siedzimy wtedy w strzałce fali i

Wydaje mi sie, ze nie tu problem. Raczej siedziales w miejscu gdzie fala odbita nakładała się na oryginalną
Znany problem z ustawieniem SUB-a. Możesz go ustawić na środku pokoju i miec zero basu, mozez wstrzelic się z SUB-em w innym miejscu co spowoduje że tam gdzie siedzisz będzie wiecej basu. I wcale nie musi to być miesce daleko od Ciebie
Generalnie słuchawki mogą być tu lepsze bo odpada problem z odbity basem (nakładającym się na ten z kolumn)
Ten odbity nawet jak wzmacnia oryginalny to tez kosztem jakosci ...

Ale faktycznie odbieglismy od tematu. Osoby "na serio" lubiące słuchawki mają dopracowane źródła i amplifikacje i cięzko się im będzie "dogadać" z innymi. Wątek o wyższości jednych nad drugimi zawsze konczył się niczym ...
Audionemesis VLE, Audiolab mDAC, BP, AKG701, T90, stacj: HEED Obelisk SI
Każda modyfikacja systemu podnosi jakość brzmienia o 2 klasy wyżej. Po pewnym czasie zauważam, że się pogorszyło w stosunku do poprzedniej wersji …

Gustaw

• Gość
02-02-2010, 14:21
>> Piotr Ryka, 2010-02-02 14:13:50
Osobićcie zadarzało mi się słyszeć zestawy kolumnowe, których poszczególne elementy były warte fortunę (np. Naim 555) i zestawiane były przez fachowców, a dźwięk... Szkoda mówić. Czegoś takiego nie kupuję i nawet nie chcę za dziesięć procent ceny.

W przypadku dźwięku NAIM-a to wcale się nie dziwię, że nawet za 10% ceny nie jest to warte wzięcia ale cóż.... to przecież legenda :-)

kopaczmopa

• 786 / 6338
  • Ekspert
02-02-2010, 14:35
szczerze mowiac jak slysze kwoty rzedu 50 tys - ze "nawet" za tyle mozna zbudowac zestaw kolumnowy - ogarnia mnie smiech.
uwazam ze za kilka a nawet kilkunastokrotnie mniejsze kwoty spokojnie mozna zbudowac zestaw z glowa ktoremu zadne hajendowe sluchawki nawet nie prykną (chyba ze Grado ale to jak sie psują;P)

Zreszta tak samo ze sluchawkami, dla mnie szkoda zabawy w wydawanie takiej kasy bo zwyczajnie zadne hajendy nie sa jej warte - muzyka nadal zostaje muzyka a czesto te tansze zestawy daja duzo wieksza przyjemnosc odsluichu.
Szukanie swietego Graala nie poplaca ale to fajna zabawa tak pogonic kroliczka.
ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6398
  • Ekspert
02-02-2010, 14:47
Widzę, że Piotr mnie uprzedził. Ja nie muszę pytać kiedy czytam, że DT880 Pro są nijakie nie dorównują HD580.

szwagiero

• 2240 / 6400
  • Ekspert
02-02-2010, 15:06
Temat schodzi lekko na manowce... za równowartość samych PS1000 można mieć wybitny zestaw kolumnowy, np. taki zestaw znanego kolegi - ArtPaw\'a. Dobre OB + modowany MA + (w tej chwili) Behringer + trochę pracy w zestrojeniu wszystkiego (ale tutaj również tyczy się to toru słuchawkowego) i niestety w większości aspektów słuchawki są pozamiatane! O porównywaniu sceny, lokalizacji źródeł i tego typu aspektów nawet nie mamy o czym dyskutować.

majkel

• 7477 / 6398
  • Ekspert
02-02-2010, 15:15
Szwagiero, ale Ty podałeś przykład toru ze sporą ingerencją DIY. Wyższość takiego toru nad składanym z urządzeń sklepowych polega na tym, że jak nie trafisz czystym fuksem w jakieś wybitne zestawienie za normalne pieniądze, albo nie trafisz na człowieka, który Ci coś takiego z oferty wyczaruje, to zostaje tylko kupować drogie i pewne urządzenia, tymczasem DIY można sobie stroić na poziomie atomu, to jest jak wybieranie spośród wielu różnorakich przypraw i utrafienie w ich optymalną kompozycję, uwzględniając proporcję i wiedząc, iż tylko jeden składnik bez dodatku innego co najwyżej nie zepsuje uzyskanego już smaku, ale taki potencjalnie niewiele wnoszący dodatek okazuje się istotną kropką nad i, gdy inne wyraźniejsze "smaki" zrobią swoje.

szwagiero

• 2240 / 6400
  • Ekspert
02-02-2010, 15:18
>> Piotr Ryka, 2010-02-02 15:10:51

Nie jestem pewien to fakt. Chętnie bym się przekonał.

Osobiście lubię słuchać zarówno na kolumnach jak i na słuchawkach, ale są to całkowicie odmienne sposoby grania. Sam stwierdziłeś zresztą, że słuchawki z płytami binaural zbliżają się do tych systemów kolumnowych za 50 000 PLN, których słuchałeś. Jeśli to był firmowy zestaw, gdzie trzeba zapłacić za markę, to jestem przekonany, że ten wymieniony przeze mnie mógłby z nim spokojnie konkurować.

Generalnie, warto byłoby zrobić takie właśnie zawody kiedyś i porównać co potrafią systemy z dwóch różnych światów w kilku granicach cenowych - mogło by być ciekawie.

szwagiero

• 2240 / 6400
  • Ekspert
02-02-2010, 15:21
>> majkel, 2010-02-02 15:15:25

To fakt, jeszcze raczej nikt nie składa sobie we własnym zakresie słuchawek DIY, ale cała reszta systemu jest tożsama. Niewiele jest osób na pewnym poziomie, którzy nie chcąc wydawać majątku nie korzystają z DIY w mniejszym lub większym stopniu. W słuchawkach również zmienia się kable, robi mody. Przykładowo co ma wspólnego wzmacniacz P. Ryki z oryginałem?