Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

holy

• 114 / 6106
  • Aktywny użytkownik
25-05-2008, 22:24
Violett,

ulokowanie DACa to po prostu zmiana zrodla, wiec roznice moga byc bardzo duze, szczegolnie, ze sluchawki to czule ustrojstwa, kazde graja inaczej same z siebie, inaczej z roznymi wzmacniaczami, zrodlami i kablami, a takze na roznych plytach/ a nawet tych samych, ale z pierwszego wydania i zremasterowanych/  i to wszystko tworzy nieprzebrane bogactwo kombinacji...

...nie dziw sie, ze masz metlik w glowie

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
25-05-2008, 22:35
Moim zdaniem Słuchawki dają łatwiejszy pogląd na pozostałe komponenty toru, Można je również znacznie taniej wymieniać :) Jak widać na spokojnie udało mi się końcowy element testowy w postaci kabla wzmacniacza słuchawkowego dosyć przyzwoicie dobrać,wiem że napęd też jest solidny i został mi tylko DAC , jak to mówi moja mama według stawu grobla
poza tym Klawo jak cholera

Rafaell

rafal996

• 1090 / 6102
  • Ekspert
25-05-2008, 22:44
W formie rozluźnienia i rozrywki: wszedłem dziś do sklepu nie dla idiotów... i były CAL po 389 zł :)))))) Koniec anegdoty, pozdrawiam.

clo2

• 1702 / 6106
  • Ekspert
25-05-2008, 22:48
>violett
>do Rotela dokupiłem MF X-Can V3 licząc na złagodzenie jego „ataku” lampowym charakterem dźwięku wzmacniacza

Jak tak samo kombinowałem, gdy w swoim wyborze ostatecznie zdecydowałem się na HD600 zamiast Grado. Też mam szczegółowego i żywiołowego Rotela (971) i musiałem główkować, z czym to ma szansę zagrać mi klasykę. Gdybym dobrał żywiołową resztę, to pewnie  z chwilą zakładania słuchawek na uszy byłbym mocno ... powiedzmy niespokojny ;).

Ja na razie z CAL jeszcze się wstrzymam. Niech jeszcze trochę emocje opadną a kupić jeszcze chyba zdążę.
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

kopaczmopa

• 786 / 6043
  • Ekspert
26-05-2008, 00:18
zgodze sie z Piotrem pod wzgledem porownan CAL do drozszych i cenionych sluchawek. Porownywalem CAL z HD580 i przegraly, choc rozumiem ze ktos moze wolec CAL.
Co do technicznego grania HD580 ja to nawet rozumiem -z tym ze niestety wydaje mi sie to kwestia toru , u mnie i barwowo i muzykalnie HD580 sa naprawde bardzo dobre. Sluchalem  ich na Sławku na AS i tez zrobily na mnie wielkie wrazenie. To sa naprawde dobre sluchawki i w odpowiednim towarzystwie czarują. Co do CAL - samo ich stawianie w towarzystwie takich tuzow jest dla nich nobilitacja, to naprawde genialne sluchaweczki. Niemniej jednak brzmieniowo musze miec jakas \'jasną\' alternatywe dla nich , a i co do komfortu - moglyby tak nie grzac:) przyjemnosc sluchania z nich jednak wszystko wynagradza ( z tym ze moim zdaniem przydaje im sie wieksza dynamika, jakis jasny przestrzenny tor).
ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
26-05-2008, 00:44
@kopaczmopa, ale ty masz HD580, a te grille metalowe chyba nie robią HD600 dobrze. Dźwięk zalatuje lekko "garnkiem", czego nie było w HD580. To jest chyba źródło owej techniczności. Poza tym one potrafią niektóre dźwięki na wysokiej średnicy jakoś tak spłaszczyć. Grają dźwięcznie, ale sucho w tym zakresie. No i bas średnich lotów. Wolę ten z CAL!, Ultrasone Proline/E9, wyższych modeli Grado i Beyerdynamic.

Do CAL! trzeba przejrzystości, inaczej się zamulą. Nie musi to być jasne granie, byle swobodna i otwarta przestrzeń była, dynamika i barwy.

kopaczmopa

• 786 / 6043
  • Ekspert
26-05-2008, 00:48
byc moze Majkel ale ludzie kupuja te grille i uwazaja to za upgrade wiec sam juz nie wiem.
HD580 na razie graly u mnie bardziej otwarcie i szczegolowo od CAL ale te ostatnie naprawde wydobrzeja tylko potrzeba im czasu. Bas kazdych sluchawek ma swoje cechy charakterystczne, zreszta nawet w obrebie samych Bayerdynamic DT880 i 990 maja zdecydowanie inny bas.
Wlasciwie zgadzam sie w calej rozciaglosci ze HD580 nie ma super basu ( choc mi on akurat sie podoba) i jakiejs duzej przestrzeni ( dla mnie jednak wystarczajaca) ale dziwie sie jesli co rusz pojawiaja sie wypowiedzi o technicznosci i analitycznosci HDkow 580/600...
ciekawosc brzmienia

violett

• 786 / 6094
  • Ekspert
26-05-2008, 07:18
-> clo2,

No właśnie. Te Rotele to są takie małe chuligany. I jeżeli mój RCD-06 świetnie spisuje się w torze klasycznym z głośnikami Vienna Acoustics Mozart Grand, to ze słuchawkami HD650 jest już trochę inaczej.  Trzeba będzie jeszcze pokombinować, ale i tak jest już całkiem, całkiem nieźle...

V.

szwagiero

• 2240 / 6105
  • Ekspert
26-05-2008, 09:00
Panowie mam pytanie, bo nie wiem czy zostało to poruszone przy okazji wielu recenzji CAL. Mianowicie jak się ma sprawa z tłumieniem dźwięków z zewnątrz? Dużo dały by mi porównania do zamkniętych Beyerów (DT-770 Pro czy DT-150) lub AKG K271 czy też porównanie z mistrzami w tym temacie - IEM\'ami.

Pozdrawiam,

kopaczmopa

• 786 / 6043
  • Ekspert
26-05-2008, 10:19
Szwagiero, prawde mowiac CAL tlumia kiepsko. Na pewno lepiej od otwartych Grado ale nie tak dobrze jak np AKG K81dj nie mowiac juz o IEMach. IMHO na ulice sie nadaja tak samo jak inne otwarte sluchawy bo tlumia niewiele lepiej ( Ultrasone Proline np tlumia od nich ciut lepiej).
ciekawosc brzmienia

krecik

• 27 / 6041
  • Użytkownik
26-05-2008, 10:47
tlumienie w CAL jest zblizone do zera....
oczywiscie ma to swoje dobre jak i zle strony.
wg mnie jest to ich wada. bo CAL nie maja tego komfortu jak otwarte i nie maja tlumienia na poziome sluchawek zamknietych...chociazby jak imadelka akg 518dj.

a co do wyzej wspomnianej ceny ~~400 pln. ja kupilem nowki za 165 pln z paragonem, przez allegro z odbiorem w siedzibie firmy. a mozna kupic jeszcze taniej.

i mam wrazenie, ze poczatkowy nadmiar basu gdzies zniknal.... moze sie wygrzaly zwoje w cewkach i zwoje w moim mozgu.
w kazdym razie grzeje je dalej, nawet na sprzecie przenosnym - jak jest chlodniej dobrze sie spisuja na spacerkach.

----------------
pozdrawiam
krecik
"wszystkie jest trudne zanim stanie się proste"
"nie kradnij, rząd nie lubi konkurencji"
.pozdrawiam
krecik
"wszystkie jest trudne zanim stanie się proste"
"nie kradnij, rząd nie lubi konkurencji"
"alkohol nie rozwiązuje żadnych problemów, podobnie jak mleko"

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
26-05-2008, 11:07
Jasne. Nie chodzilo mi o to, ze HD600 brzmialy analitycznie. Na pewno tego brzmienia tak nie odbieram. Chodzilo mi raczej o to, ze brzmia sztywno i troche jakby metalowo. Oczywiscie to sie przez caly czas tyczy odsluchu u Rolanda - bo ciagle opisuje to co uslyszalem tam. Nie bylo w nich za duzo powietrza. Srednica miala wiecej zycia i barw w zasadzie na wszystkich innych sluchawkach. Ogolnie dzwiek byl troche zbity i skondensowany. Mimo, ze to sluchawki otwarte to mialem poczucie lekkiego przyduszenia.
Byc moze na Twoim zestawie wrazenia bylyby diametralnie inne. W koncu Ty dobierales go pod nie, a jak rzeczywistosc pokazuje sluchawki na roznych systemach potrafia zagrac inaczej prawie o 180 stopni.

Jeszcze btw. DACa. Ja widze sens jezeli ktos chce po prostu korygowac swoje zrodlo. Jezeli zrodlo gra dobrze i czujemy, ze wiecej nie trzeba....to zakup DACa mija sie IMHO z celem. Dochodzi jeszcze wtedy aspekt polaczenia DACa ze wzmacniaczem i np. odtwarzacza z DACiem.

U siebie kiedy zrodlem jest karta muzyczna ktorej brzmienie jest dokladnie takie jakie oczekuje nie widze sensu stosowania DACa. Jesli mialbym z niej np. przekazywac syngal cyfrowy do DACa, to wtedy niepotrzebnie wydalbym pieniadze na Lynxa i moglbym sie posluzyc czyms tanszym, bo po co placic za przetworniki DA ktorych sie nie uzywa.  Co innego AD oczywiscie ... i pozostale cechy karty muzycznej jak dostep do karty z poziomu jadra z niskimi latencjami etc.

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
26-05-2008, 11:39
PRZYPOMNIENIE

No cóż może wrócimy do słuchawek wysokich lotów a raczej co rozumiemy za wysokie loty. Może dam krótką definicję tego z czym się mnie osobiscie kojarzy dźwięk wysokich lotów;

Dźwięk bardzo realistycznie oddający brzmienie, dynamikę naturalnych instrumentów z sal koncertowych,bez naruszania zarówno równowagi tonalnej jak i wielkości poszczególnych instrumentów (np kontrabas nie ma wielkości połowy ściany a przy nim fortepian jest nikłej postury) najchętniej łatwo do porównania-orkiestra symfoniczna z solistami i chórem (duży wachlarz instrumentów) Dobrze jak przy okazji jest jakieś odczucie przestrzeni,powietrza (nie wszystkie słuchawki tak mają i nie jest to priorytet) Jeśli to jest bardzo dobrze odwzorowane to zbliżamy sie do referencji i według mnie tak grające słuchawki są dopiero wysokich lotów

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

clo2

• 1702 / 6106
  • Ekspert
26-05-2008, 11:45
>fallow
>... rzeczywistosc pokazuje sluchawki na roznych systemach potrafia zagrac inaczej prawie o 180 stopni.

Będę miał jakąś okazję do porównań, bo zdecydowałem się na zakup do posiadanego wzmacniacza lamp Telefunkena, które ponoć dają świetną przestrzeń i nie są "misiowate" jak Tesle. Jak je dostanę i okaże się, że są w pełni sprawne (oby !!!) to się podzielę wrażeniami na ile i w jakich aspektach dźwięk HD600 uległ zmianie.  
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

majkel

• 7477 / 6103
  • Ekspert
26-05-2008, 11:46
Widzę, że zrobiło się wokół HD600 nieco nerwowo. Posłuchałem sobie ich wczoraj na moim wzmacniaczu (już nie beta) i CD, i stwierdzam, że to bardzo dobre słuchawki, tyle że zestaw niuansów, jakie one dodają nie zgrywa się aż tak z moimi i innych uczestnikow forum gustami, tudzież sygnaturą dźwięku użytego sprzętu. O ile CAL! bezpardonowo potrafią wejść na obszar realizmu, podobnie DT880 Pro, o tyle w HD600 czuję, że ciągle są o włos od tego, a bardziej wyrównane pasmo i większa kultura grania im nie pomaga. Ta resztka niedoskonałości jest w nich w niemuzyczną stronę IMHO. Dłuższe słuchanie powoduje, że nic nie kłuje w uszy, nie męczy, gra dość przyjemnie, chwilami aksamitnie, ale jakoś tak nie do końca wciągająco. Ciągle jest taki trochę teatr cieni zamiast żywego spektaklu. Z odbiorem realizmu nie miałem do tej pory problemu na Grado od SR325i w górę, DT990 Pro, DT880 (Pro), Creative Aurvana Live! (a jakże :) ), HD25-1, a w HD600 jest "prawie".