Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
27-05-2008, 00:29
>> aasat, 2008-05-27 00:23:28
tak-ktoś ma kłopoty z kompem

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

konto_usuniete

• 56 / 5629
  • Użytkownik
27-05-2008, 00:30
No to chyba, z tej okazji, pora na jakieś kwiaty.

Klasyka PRLu. Goździki :D

holy

• 114 / 6106
  • Aktywny użytkownik
27-05-2008, 00:31
Wasze zdrowie !!!

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
27-05-2008, 00:33
To z tej radości to chyba jeszcze dziś zrobię testy 2 kabelków coaxial do DAC-a pora dobra cicho ,prąd w sieci i takie tam ;)

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

josef

• 536 / 6106
  • Ekspert
27-05-2008, 00:33
holy polewaj ;)

holy

• 114 / 6106
  • Aktywny użytkownik
27-05-2008, 00:39
josef

ale tylko po łyczku ;-)

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
27-05-2008, 00:45
>> Arek_50, 2008-05-27 00:40:01
Ty już chyba coś piłeś przed 1000 wpisem, moze na dzisiaj starczy ?

Rafaell

intuos

• 1003 / 6103
  • Ekspert
27-05-2008, 07:50
Rafael wg mnie sluchawki wysokich lotow czy audiofilskie nie do konca sa takie realne:)
jak dla mnie sluchawki wysokich lotow pokazuja wiecej niz jestesmy sobie wyobrazic, i nie chodzi tu o szczegoly a raczej o pewnego rodzaju bukiety muzyki ukryte w nagraniach, niestety tylko najwyzszej klasy sprzet jest w stanie te rzeczy odnalesc i pokazac sluchaczowi.
To ze u9 zagraly tak jak zagraly smiem twierdzic ze zabraklo odpwiedniego napedu i toru by wycisnac z nich to co w sobie maja, dla mnie to referencja w swiecie dynamikow, cos jak omegi2. Kazde elektrostaty na kiepskim sprzecie zagraja zmulone, wg mnie mozna lepiej niz accu ktore ma Wiktor, chociazby NAGRA cdp, najproawdopodobniej rozjechala by go we wszystkie strony, ale to juz nie ten temat :)
w kazdym razie daze do tego ze sluchawki wysokich lotow czaruja nas, a czy bedzie to czarujacy realizm czy czarujacy nierealizm to juz inna sprawa.

co do CAL, niestety ale nie maja wypelnienia w wyzszym basie i zaraz za srednica jest jakas dziura ktora nagle wygladza sie a wrecz eksploduje w srednim i nizszym basie .

lancaster

• Gość
27-05-2008, 08:24
intuos, ja osobiscie taiej dziury w basie nie notuję....choc bezposredniego porównania nie mam. w tym tygodniu bedziemy sluchac u cervantesa rs2 i zwróce na to uwagę.
W kazdym razie jak dla mnie brak wyższego basu rozumianego jako zakres 100-200 skutkuje klopotami z rytmicznoscią, ktorych raczej nie notuję a motoryka i ogólna drive są w przekazie obecne. No ale sprawdzę jeszcze jak to wyglada przy RS-ach.

Arek_50

• 1130 / 6106
  • Ekspert
27-05-2008, 09:22
Przepraszam- te moje  "pustostany"  to z telefonu.Sledze watek i mimo ze nie praktykuje w sluchawkach to mam pare uwag.Zamieszcze je w najblizszym czasie.
Teraz mam nadzieje ze kolejne tysiace mina niezauwazone tonac w ciekawej dysksusji.Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
27-05-2008, 10:06
>> intuos, 2008-05-27 07:50:29

Ja w moim PRZYPOMNIENIU nie pisałem które konkretne słuchawki są wysokich lotów tylko w którą według mnie stronę prezentacja odtwarzanego przez nie dźwięku powinna iść. Na pewno nie jest to lupa którą opisałeś, ani aparat dla niedosłyszących.

Co do Nagry to model CDC jest referencją i nie myl jej z CDP która z osobnym DAC-em Nagry nie ma takich rewelacyjnych opinii w sumie to zupełnie inne koncepcyjnie urządzenia.

Co do fajnych słuchawek CAL to zejdźmy na ziemię za dużo im brakuje do określenia "słuchawki wysokich lotów" dla mnie osobiście ich używanie jest cofaniem się w stecz w stosunku do tego co posiadam. Ultrasone E9 po 4 różnych odsłuchach w różnych konfiguracjach przestały być dla mnie przedmiotem pożądania cała frajda że wpinasz do różnych dziurek i grają  po prostu przepada. Grado GS-1000 zagrały ciekawie i bardzo dobrze ale mój system. Pioneer Monitor 10 z IC Rafaell\'s Cable version Classic oraz Lake People G99/2 zadomowił sie u mnie raczej na długo i mnie sprawia masę frajdy, chwilowo zajmę się innymi cześciami toru (DAC oraz drugie żródło CD) Trochę szkoda że nie miałem okazji usłyszeć Rudistora może człowiek znów by czegoś zapragnął nowego, kto to wie?

Rafaell

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
27-05-2008, 11:08
Pewnie kazdy ma swoja definicje sluchawek wysokich lotow. Dla mnie to takze raczej sluchawki dazace w kierunku ciekawej niekoniecznie naturalnej prezentacji. Autentycznie i naturalnie zdecydowanie bardziej kojarzy mi sie ze sluchawkami monitorowymi jak DT 880 Pro czy Rafaellowe Monitor 10 i nie nazwalbym ich sluchawkami wysokich lotow.

O CAL chcialem tylko jeszcze przypomniec, ze dla mnie zagraly najlepiej na torach ktore mielismy :) Oczywiscie nie na wszystkich. Ale zdazylo sie wykorzystac w pelni ich potencjal IMHO. Czego nie udalo zrobic sie z GS1000 i E9.

E9 takze sluchalem przez kilka dni na RudiStorze NX33 u siebie i powiedzialbym ze bylo b.dobrze. Niektore ich cechy takie jak wypelnienie i kropka nad "i" - to co potrafi malo sluchawek, barwa czy odwzorowanie niskiego basu swiadcza na pewno o ponadprzecietnosci. Ale dla mnie to nie bylo dalej po prostu to czego szukam - wole metafizycznosc GS1000. Tak w duchu tez spodziewalbym sie mimo wszystko u siebie po E9 jeszcze wiecej. Dlaczego ? Ano z prostej przyczyny - kosztuja prawie 2 razy tyle co GS1000 wiec i oczekiwania chyba tez maja prawo urosnac ? :)

Mozna sie oczywiscie przyczepic, ze mam RudiStora NX33 a do E9 jest zalecany RPX-33. Ale czy to rzeczywiscie az taka roznica ? :) Mozna sie tez przyczepic, ze Lynx Two jest za slaby, ale jesli tak - to co ? Albo interkonekty - ale obecnie sprawilem sobie kilka lepszych a nawet high-endowych (wypozyczylem) do testow i takze na takich mialem okazje ich sluchac. Mozna takze powiedziec ze Lynx i RudiStor to zle polaczenie dla E9 - to co w takim razie ? :)

Piotr Ryka na pewno ma wieksze pole manewru bo moze korygowac brzmienie na inne sposoby jak np. zmiana lamp. Swoja droga ciekawe tez jak E9 brzmia u niego :)

Rafaell: Pewnie jeszcze zdazy sie okazja, poki co - utwierdzam sie w przekonaniu ze szybko sie go nie pozbede :)
Fajnie byloby na spokojnie i powolutku porownac sobie brzmienie Lake People G99/2 i RudiStora NX-33.

intuos

• 1003 / 6103
  • Ekspert
27-05-2008, 11:25
Lancaster,

wiesz moze dlatego ja notuje ta dziure bo na cozien slucham orthodynamikow :), tam przejscie pomiedzy slodka srednica w bas jest linearne wiec moze dlatego moje odczucia co do dynamikow sa jakie sa.

Rafaell,

nagra cdp to wg rozpiski producenta to samo co cdc, ktora to z kolei zostala wyposazona dodatkowo w stosunku do cdp o wzm. sluchawkowy i regulowane wyjscie umozliwiajace podlaczenie bezposrednio do koncowki, jezeli chodzi o daca to nie udalo mi sie znalesc  informacji jakoby cdc miala inny niz cdp

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
27-05-2008, 12:01
>> intuos, 2008-05-27 11:25:34

A jak myślisz co Nagra miała powiedzieć że wszystko w jednym pudełku z krótkimi ścieżkami połaczeń gorzej gra niż w osobnych pudełkach z dodatkowym długim kablem ? Chcą mieć sprzedaż tego co wyprodukowali wcześniej i leży na półkach. Nagra mimo wszystko zachowała się w porządku bo mogła sobie czekać aż zejdą z półek CDP Tak w ogóle to posłuchaj sobie jak możesz urządzeń Nagra  bo mam wrażenie że znasz ją tylko z prospektów (przepraszam to nie przytyk, rozumiem że to nie obowiązek jechać do Poznania gdzie jest Nagry przedstawiciel firma Intrada)

Rafaell

intuos

• 1003 / 6103
  • Ekspert
27-05-2008, 12:06
faktycznie nie znam jej,
ale zbyt wiele recenzji na jej temat czytalem na niezaleznych forach by miec watpliwosci ze accu nie da jej rady.
Jak bedzie mozliwsc chetnie jej poslucham.