Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

lancaster

• Gość
25-05-2008, 11:14
Roland, ha ! A pisałeś kiedyś ze nie chcialbys miec muzyki na zywo w domu ???:))))
Spoko, trafieś na milość i nie ma o czym gadać. Dla mnie CAL są wystarczajace(a wzmacniacz bedę do nich dopiero budował) SR325 okazaly się lepsze (od niewygrzanych CAL) od wzgledem smaczków....ale juz plastyczność i namacalnosc na podobnym poziomie(choc z innym balansem), bas w CAL podobal mi sie pod względem zawartosci/wypełnienia pasma(mniej pod względem kontroli). Dynamika/gradacja średnicy(to co dla mnie gra)na poziomie który nie wymaga zakupu 325. 325 powiedzialbym ze sluchawkami sa lepszymi pod wzgledem audiofilskim, ae pod wzgledem odbioru natury muzyki.....w CAL przy grado nic nie jest spłaszczone(co zdarza sie nadrer czesto konkurencji)....bas - jedyna moja uwaga.....niech sie rozegrają zanim napisze co o nim myślę ostatecznie - w kazdym razie bas z CAL jest :) Jest na tyle niinwazyjny z epozwala cieszyc sie muzyką - rzadkosć we wspólczesnym sprzęcie.
Czyli nadal bosko :)
majkel, rozumiem ze pre dedykowany do aurvany to twoja słodka tajemnica ? Mozesz chociaż napisać w jakiej technologii wykonany ?

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
25-05-2008, 11:36
Roland poruszyl bardzo wazny temat :)

Od czego wlasciwie zalezy kryterium oceny sluchawek i wspolczynnik wybaczania im wybrednosci ?

Czy wzrasta liniowo razem z cena ? Chyba taki wariant stosowany jest domyslnie najczesciej.

Dla mnie jezeli chodzi o kontrole basu bezapelacyjnie lepsze byly E9. Takze pod katem wypelnienia i oddania roznego rodzaju faktur basu. Bas w E9 moze miec wiele plaszczyzn. Ale brak im zawsze bylo naturalnosci ktora jest w CAL.
One graja ten bas jakby z wrodzona naturalnoscia, mimo ze w E9 technicznie jest lepszy :) to jest bardziej inzynierski.

Ja mysle, ze Grado w ogole ocieraja sie juz ostro o prezentacja audiofilsko-pokrewna a CAL serwuja muzyke bez jak to mowiaja niektorzy audiofilskiego piku-piku :)

Mnie wcale by nie przeszkadzalo, gdybym mial oprocz GS1000 sluchawki ktore prezentacje maja taka jaka CAL - jednak sa doskonalsze pod katem wlasnie technicznym - stad zainteresowanie Denonami ktore chyba wlasnie zmierzaja w taka strone (?) Jest to uzupelnienie/dopelnienie wlasnie takie jakiego poszukuje.

I chyba tak jak wspomnial Lancaster kazdy ma jakas milosc, mnie ciagle motywuja do dalszego sluchania GS1000, daja mi wlasnie to "cos" :) CAL ciagle sie u mnie wygrzewaja i z tego co slyszalem ostatnio takze na pewno beda czesto w uzyciu, no ale smaczkow i metafizyki w nich nie ma. Ogromnej przestrzennosci i szybowania w muzyce i ponad nia - takze :)

Wlasnie dlatego najlepiej miec po prostu rozne sluchawki. Pomijajac fakt, ze mozemy sobie zafundowac wtedy rozne sposoby prezentacji w zaleznosci od nastroju - to zapobiegamy przyzwyczajeniu sie sluchu do jednego sposobu grania.

Chce jeszcze dodac, ze bas w E9 mimo, ze potezny i wielki - nie zaslania zadnych szczegolow.

Ja chcialbym aby odwiedzil jeszcze forum kolega Pastwa i opisal cos o czym mialem okazje przeczytac w wiadomosci od niego odnosnie wielkiego wzrostu dynamiki w GS1000 po dlugim juz wygrzewaniu. Nie ukrywam, ze ciekawy to temat i warto bedzie dowiedziec sie czegos wiecej :)

audioholik

• 424 / 6046
  • Zaawansowany użytkownik
25-05-2008, 11:51
> clo2
>Te słuchawki JVC są na przetwornikach Fostexa tak jak Denony?

nie orientuję się niestety, ale może to zdjęcie Ci coś powie...

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
25-05-2008, 14:01
Hmm. To juz druga awaria GS-1000 w ostatnich dniach w takim razie o jakiej slysze. Pewnemu znajomemu z mojego miasta, 2 miesiace przed koncem gwarancji cos prawdopodobnie stalo sie z jednym z przetwornikow w prawej sluchawce. Nie brzmi to zachecajaco.

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
25-05-2008, 14:24
>> Piotr Ryka, 2008-05-25 00:07:54
>Widzisz, mówiłem Ci, że GS-1000 są fenomenalne. To nauszniki magiczne, trzeba tylko poszukać odpowiedniego >zaklęcia.

Hm czyżby studyjny lake People G99/2 i moje nie  psujące dźwięku  budżetowe kabelki Classic były tym zaklęciem ?
trochę to za proste,no ale było całkiem fajnie że tak przypadkowo wyszło.

Na fenomenalne nauszniki czekam i sie nie doczekam ale i tak jest bardzo dobrze na Pioneerach Monitor10 jak i Grado GS-1000

Rafaell

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
25-05-2008, 15:21
Co do samych sprzetów na których słuchalismy to muszę dać na pocieszenie że słuchany u mnie Benchmark jednak do CEC-a DX51 kulturą dżwięku jednak nie dorastał. Zestaw który dopiero  pokazywał co potrafi Kenwood 9010 poprzez moje kabelki Rafaell\'s cable IC version Soft składał się  także z DAC-a Thety Va i wtedy niektóre słuchawki dostały by faktycznie łomot (może kolega Josef da sie kiedyś uprosić na jakiś odsłuch słuchawkowy). Fakt CEC gra łagodnie i relaksująco z pewnym leciutkim wycofaniem na górze ale na przykład z chwalonymi przeze mnie ciut za jasno-według mnie  grajacymi DT880PRO po prostu ich nie ograniczał.

Całkiem możliwe że z ThethąVa lub nowszą zarówno Grado GS1000 jak i Pioneery Monitor 10 rozwinęły by skrzydła nie tylko na górze jaki i w pozostałych częściach pasma,au dynamika też by skorzystała.

Co do Creative to chwale te słuchawki za ich muzykalność-dźwięk wręcz marketingowy;one sie po prostu podobają na dzień dobry, nie wiem jak później czy po roku je bardziej będziemy kochać-bas się temperuje (słuchałem dwóch par obok siebie,wygrzane oczywiście znacznie na +) ale muszę powiedzieć wyraźnie nie domagajmy się od słuchawek za 150 zł kwadratury koła. Te dobre słuchawki przede wszystkim mają zaburzoną mocno basem równowagę tonalną i na dodatek nie sypią mikrodetalami po prostu do sprzętu do którego są przeznaczone są idealne ale nie zaryzykował bym szukania czegoś extra poza zestawem złożonym na odsłuchach  (Creative Aurvana Live! + Van Den Hul HYBRID + Moonlight v.7 beta + Technics 840 modyfikowany) po prostu nie ma sensu

Rafaell

konto_usuniete

• 56 / 5629
  • Użytkownik
25-05-2008, 15:49
>> Rafaell, 2008-05-25 15:21:26
Co do samych sprzetów na których słuchalismy to muszę dać na pocieszenie że słuchany u mnie Benchmark jednak do CEC-a DX51 kulturą dżwięku jednak nie dorastał

Kulturą czy ociepleniem ?

konto_usuniete

• 56 / 5629
  • Użytkownik
25-05-2008, 16:01
Rafaell,

Nie traktuj tego pytania jako złośliwość. Zauważyłem, że masz trochę inne preferencje co do sposobu reprodukcji dźwięku i chyba nie do końca preferujesz neutralność. Tak samo jask dźwięk ś.p. Włodka Senicza na ostatnim AudioShow był przez Ciebie określony jako dobry dla mnie niestety nie był najwyższych lotów.
Tutaj nie chodzi o to, że ja sprzedaję Benchmarka ale o to, że mam zupełnie, ale to zupełnie inne doświadczenia z tym przetwornikiem i inne wrażenia.
Może ten przetwornik tak ma, że dla jednych n.p. muli a dla innych zupełnie odwrotnie. :)

pozdrawiam

fallow

• 6457 / 6073
  • Ekspert
25-05-2008, 16:14
Dokladnie. Kazdy z nas inaczej moze odbierac ten sam dzwiek. Dla jednego pozbawione barwy bedzie to co dla innego bedzie barwne a duzy impakt basowy dla innego moze byc niedostateczny.

A mozna owego Benchmarka gdzies posluchac ?

konto_usuniete

• 56 / 5629
  • Użytkownik
25-05-2008, 16:19
>> fallow, 2008-05-25 16:14:53
A mozna owego Benchmarka gdzies posluchac ?

Muszę odesłać do zakładki AudioSalon. Jest tam wątek o tym przetworniku.

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
25-05-2008, 16:33
>>Gustaw
oczywiście kulturą, chociaż jak już pisałem CEC DX51 do zimnych nie nalezy :)
Co do preferencji to lubię słyszeć to samo na wyjściu co na wejsciu do mikrofonu i dla tego tak że pisałem o Thecie Va że jest znacznie lepsza od CEC-a w każdym razie z Kenwoodem 9010.
jak chcesz posłuchać mojej referencji to masz na miejscu w Poznaniu i jest to Nagra CDC nawet z gniazda słuchawkowego jest nieźle ale jak podpiąłem ją przez swoje budżetowe kabelki i  Lake People G99/2 to po prostu opad szczeny w końcu słychać muzykę a nie jej naśladownictwo. W sumie to ten kierunek do którego zmierzam. Może Gustaw napisz z jakim napędem ten DAC według Ciebie najlepiej chodzi i oszczędzimy sobie wydatków na dobre ale drogie klocki typu Nagra.
W przeciwieństwie do Ciebie mam ten komfort ze jestem z poza branży i "Uszka mam" więc dla czego mam ich nie używać, tym bardziej że nie śmieszne jest dla mnie wtopienie 4kzł w DAC-a i plucie sobie później w brodę że nie gra.

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

konto_usuniete

• 56 / 5629
  • Użytkownik
25-05-2008, 16:40
>> Rafaell, 2008-05-25 16:33:27
Może Gustaw napisz z jakim napędem ten DAC według Ciebie najlepiej chodzi

TEAC VRDS lub komputer.

> jak chcesz posłuchać mojej referencji to masz na miejscu w Poznaniu i jest to Nagra CDC nawet z gniazda słuchawkowego jest nieźle ale jak podpiąłem ją przez swoje budżetowe kabelki i Lake People G99/2 to po prostu opad szczeny w końcu słychać muzykę a nie jej naśladownictwo.

Tej NAGRY to sobie z chęcią posłucham. Zdaje się, że na Szewskiej, w Hi&Corner, to mają.

Gustaw

Rafaell

• 5033 / 6100
  • Ekspert
25-05-2008, 16:45
>> Gustaw, 2008-05-25 16:40:33
Oj zacna to maszyna sam Mount Everest i patrzy sobie na pozostałe klocki z góry.

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
audiostereo.pl-ukradzione mi forum;jedyny legalny właściciel swoich postów i czytanej bezprawnie prywatnej korespondencji

IQ Partners S.A.nie dziękuję zostałem oszukany a ich akcje lecą na pysk
Site S.A.nie dziękuję zostałem oszukany czy powierzyłbyś reklamę i pieniądze komuś takiemu ?

clo2

• 1702 / 6106
  • Ekspert
25-05-2008, 19:09
>fallow
>Co do HD600 ... Sa jednak cechy, ktorych nie zmieni tak diametralnie tor, te akspekty mozna korygowac, ale znow nie o +- 100% np. Na pewni nie sa to sluchawki o duzej przestrzennosci czy tez grajce muzykalnie. Dysponuja duza dynamika - to na pewno. Barwowo tez szalu nie ma :)

>majkel
>Jeszcze co do HD600 - no jak by nie porównywać, są bardziej techniczne od K701, DT880 Pro, a nawet CAL! Chętnie posłucham toru, w którym ta zależność się odwróci.

Piszecie o HD600 jako słuchawkach grających "technicznie". Moglibyście przybliżyć nieco cechy owego "technicznego" grania, bo słuchając swojego sprzętu z HD600 nie bardzo mogę zrozumieć, co macie na myśli?
Jak dotychczas moje HD600 grają dźwiękiem bardzo spójnym. Dźwięki są nieco zaokrąglone. Całość brzmi bardzo przyjemnie a żadnej nadzwyczajnej rozdzielczości przy słuchaniu nie odnotowałem. Trudno tu w ogóle mówić o jakimkolwiek "sterylnym" czy "analitycznym" graniu. Co do przestrzeni i owszem, jak ktoś tutaj wspomniał i u mnie nie grają zbyt szeroką sceną, umiejscowiona jest ona nieco przed twarzą i budowana jest nieco wgłąb.

A grają w takiej konfiguracji: Rotel RCD-971, Linnart na Teslach spięty z cd srebrzonym konektem Musicala.
audiostereo ? dziękuję, nie wchodzę!

violett

• 786 / 6094
  • Ekspert
25-05-2008, 21:50
Po przeczytaniu tych wszystkich Waszych opinii po mitingu mam lekki mętlik w głowie. Jak zamykam oczy, to mi dookoła głowy, jak planety wokół Słońca, latają wszystkie słuchawki: CALe, Beyery, Sennki, Grado i Ultrasone… I dalej nie wiem, które słuchawki są najlepsze    :-)

Jak pisałem wcześniej, jestem od niedawna słuchawkowcem z Sennheiser’ami HD650. Słucham ich z Rotela RCD-06 przez dac’a Musical Fidelity X-DAC i ze wzmacniacza Musical Fidelity X-Can V3. Interesuje mnie właśnie sprawa dac’a w torze słuchawkowym, a sądzę, że wielu z Was ma tu spore doświadczenie.

Wykonywałem skromne „eksperymenty” odsłuchowe: system bez dac’ a i z dac’iem.

W moim odczuciu, osoby zupełnie początkującej ze słuchawkami (no, prawie), dołożenie dac’a w tej mojej konfiguracji daje bardzo dużo dla poprawy/zmiany struktury dźwięku w słuchawkach. Sam Rotel (bez X-DAC’a) gra dość żywiołowo i basowo, tnąc niemiłosiernie każde nagranie na kawałeczki i tak, nieomal kwantowo, później podaje ten dźwięk do X-Can V3 i Sennheiser’ów, które ładnie go składają do kupy, ale chyba nie do końca doskonale. Natomiast dodanie X-DAC MF poszerza scenę i nawet ją pogłębia, dźwięk staje się bardziej „uczesany”, co nie znaczy, że ugładzony i przyklepany, lecz może bardziej analogowy, niż „kwantowy”. Bas natomiast staje się bardziej utemperowany, lecz również jakiś taki lekko „zubożony” w pewne składowe – może bardziej fizjologiczny? Specjalnie do Rotela dokupiłem MF X-Can V3 licząc na złagodzenie jego „ataku” lampowym charakterem dźwięku wzmacniacza, a słuchawki HD650 na podstawie odsłuchów i rekomendacji innych osób. Trochę się już w tym pogubiłem i nie wiem tak naprawdę już co lepsze. Chyba muszę jeszcze bardziej się osłuchać. Tym bardziej, że część osób twierdzi, że najlepsze są CAL! (tak, też je kupiłem i są OK).

Jakie są Wasze doświadczenia z lokowaniem dac’ów w systemie słuchawkowym?

Violett