Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Arek_50

• 1130 / 6382
  • Ekspert
03-09-2009, 11:30
O nie ,od podstaw.

majkel

• 7477 / 6379
  • Ekspert
03-09-2009, 11:36
Arek, ja nie będę robił słuchawek, gdyż odpowiada mi podejście i dźwięk Grado poza niestabilną niezawodnością. Tuszę, iż John Grado ma wielkie serce i nie chce posłać na bruk pracownika, który miewa gorsze dni i czasem takie wałki wlepia jak padające przetworniki.

asmagus

• 4439 / 5928
  • Ekspert
03-09-2009, 11:44
Może zatem nie "rób" ich dla siebie, słuchaj Grado a słuchawki rób dla innych i dla pieniędzy ;)

fallow

• 6463 / 6349
  • Ekspert
03-09-2009, 11:48
>> majkel, 2009-09-03 11:36:58
Arek, ja nie będę robił słuchawek, gdyż odpowiada mi podejście i dźwięk Grado poza niestabilną niezawodnością. Tuszę, iż John Grado ma wielkie serce i nie chce posłać na bruk pracownika, który miewa gorsze dni i czasem takie wałki wlepia jak padające przetworniki.

Jak by mial wielkie serce to by nie serwowal ceny 1.700 USD za sluchawki i inne firmy nie wyciagnelyby z tego wnioskow i mielibysme teraz znacznie tansze czolowe produkty innych firm :)

Jak by mial tez serce to by troche posprzatal tam tym meksykanka :))

majkel

• 7477 / 6379
  • Ekspert
03-09-2009, 11:52
@asmagus, ja już robię różne rzeczy dla pieniędzy, a będę robił kolejne, i raczej nie będą to słuchawki. Poza tym ja nie pisałem jak zrobić słuchawki, tylko jak powinna wyglądać odpowiedź impulsowa moim zdaniem i w ogólnym przypadku. Nie ja też zacząłem temat odpowiedzi impulsowej dla 50Hz, którą uważam za mniej ciekawą niż dla 500Hz, a @fallow skoro wkleił to mógł opatrzyć je stosownym komentarzem, w końcu nie wszyscy muszą rozumieć te wykresy.

majkel

• 7477 / 6379
  • Ekspert
03-09-2009, 11:56
Zakład Grado jest tak urządzony, żeby pracownicy czuli się jak u siebie w domu. :)))) U Sennheisera to za przeproszeniem apteka, laboratorium albo prosektorium. Nie wiem jaki jest koszt wytworzenia PS1000, więc nie skomentuję, poza tym nie ma obowiązku ich kupowania. Sens jest i tak większy niż wydać 30000zł na zegarek, który chodzi tak samo dokładnie jak taki za 2% tej kwoty.

fallow

• 6463 / 6349
  • Ekspert
03-09-2009, 12:00
Czesto bywa, ze chodzi zdecydowanie mniej dokladnie niz ten za 2% tej kwoty, ale liczy sie rzemioslo :) Jednakze kunszt i rzemioslo w zegarkowym swiecie znacznie przewyzsza klasa i wyrafinowaniem manufakture Grado :)

majkel

• 7477 / 6379
  • Ekspert
03-09-2009, 12:03
Grado to jest raczej odnośnik tej taniości - świetny dźwięk prostym sposobem, a takie firmy jak Sennheiser, AKG lub Ultrasone potrafią się naukowo i technicznie powyprężać, a potem wychodzi z tego brzmieniowy, albo i też estetyczny artefakt.

fallow

• 6463 / 6349
  • Ekspert
03-09-2009, 12:09
Grado i taniosc jak dla mnie nie idzie w parze. To jakby dwa wykluczajace sie slowa. Chyba, ze chodzi o taniosc zakupu komponenetow z ktorych zbudowane sa sluchawki Grado - to co innego :))

W gruncie rzeczy sprowadza sie to do tego, ze Grado tunuje gotowe przetworniki a dzieki firma ktore wymieniles - AKG, Sennheiser, Ultrasone - dodam jeszcze Beyer nastepuje rozwoj w dziedzinie projektowania przetwornikow i akustyki sluchawek.

Wlasnie dzieki pieniadzom wydanym na produkty tych firm ten rozwoj nastepuje.

asmagus

• 4439 / 5928
  • Ekspert
03-09-2009, 12:15
Ciekawe w której grupie jest Sony - z takim zapleczem jak ma Sony winno być liderem, przynajmniej nowych technologi. A tu u sony ostatni tylko auranomic.

"According to Sony, an auranomic design is such that the driver unit of a set of headphones is positioned in relation to the angle of the ear in order to eliminate pressure. Sony claims that the result of auranomic design is a more natural reproduction of sound as well as enhanced wearing comfort."

Rolandsinger

• 2894 / 6380
  • Ekspert
03-09-2009, 12:15
>>Grado i taniosc jak dla mnie nie idzie w parze. To jakby dwa wykluczajace sie slowa. Chyba, ze chodzi o taniosc zakupu komponenetow z ktorych zbudowane sa sluchawki Grado - to co innego :))<<

Nie sposób się z tym nie zgodzić. Dla mnie Grado to hipermarketówki z ceną z sufitu.

Rozumiem wprawdzie, że słuchawki są wykonywane ręcznie, ale na miłość Boską (!) nie o to przecież chodzi, aby coś było zrobione ręcznie na gumę do żucia, lecz aby było jak w manufakturach samochodowych takich jak Pagani czy Rolls-Royce czyli perfekcyjne rzemiosło.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

majkel

• 7477 / 6379
  • Ekspert
03-09-2009, 12:22
@fallow, gdzie Ty masz postęp u Sennheisera? :) AKG przynajmniej zrobili K1000 kiedyś, podobnie jak Sony R10 i Qualię, ale na razie sytuacja wygląda tak, że te najnowsze technologie próbują gonić proste sposoby pana Johna Grado i wyniki nie są obiecujące, bo z trudem dościgają ten maczany w odczynnikach chiński chłam, a raczej nie doganiają. Motorem napędowym rynku przetworników był i pewnie się okaże, że nadal jest Beyerdynamic. Owszem, Sennheiser stworzył pierwsze słuchawki dynamiczne otwarte, jakiś czas po tym jak Beyerdynamic zbudował pierwsze dynamiczne zamknięte, no ale gdzie HD414 do DT48. :))

Rafaell

• 5033 / 6376
  • Ekspert
03-09-2009, 12:33
>> Rolandsinger, 2009-09-03 12:15:49
a dla czego rzemiosło ma być jak u RR w skali makro jak może być u Grado w skali mikro.
Cały czas zapominamy że także w słuchawkowym świecie przewaga konkretnych słuchawek jest w szczegółach. Dla jednego przetworniki są takie same a dla innego różnica w technice ich wytworzenia jest wyraźna.

Siedziałem swego czasu w diamentach (nie mylić z brylantami) niby jest dwóch liczących sie producentów na świecie. W europie jest ponad 300 firm przetwarzających te diamenty w końcowy produkt i pomyśleć że od dwóch dostawców wychodzi taka potężna jakościowa różnica w gotowym wyrobie. Jak to mówią to diament i to diament.Do pewnej operacji używałem materiałów firmy x ale do innej już ich wyroby się nie nadawały i trzeba było brać z innego źródła i nie było to audiofilskie widzimisię, tylko ekonomiczne efekty zastosowanych produktów.              

Corvus5

• 2596 / 5846
  • Ekspert
03-09-2009, 12:34
>> majkel, 2009-09-03 11:02:06
Niedawno też analizowałem te wykresy. Tu się liczy przede wszystkim kształt opadania dźwięku. Narastanie i ustalanie się dźwięku jest lepiej widoczne na pomiarach przy 500Hz. Nie słuchałem GS-1000, ale na podstawie tych przebiegów, a szczególnie dla 50Hz postanowiłem testowo odtworzyć komputerowo przebiegi z GS-1000. Brzmieniowo bas jest inny, jest też słabszy. Góra jest bardziej obecna, ale jest też nieco inna i nie jest ostra. Można dopatrywać się lekkiej poprawy w przestrzeni, która się trochę zmieniła. W przybliżeniu to jest filtr górnoprzepustowy, a mimo tego zmienił się kształt odbieranego dźwięku nawet w górnych rejestrach.

To był eksperyment i założenia miał zasymulować pewną ułomność membrany w GS-1000, a mianowicie niemożliwość zachowania zadanej pozycji wychylenia membrany. Coś tą membranę ściąga do pozycji środkowej i w dodatku ta membrana ma nadany taki pęd, że występuje przeregulowanie. Dokładnej przyczyny nie znam, a z ciekawości bym poznał.

Próbowałem też to kompensować, ale na moich CAL i bez dokładnych pomiarów uaktualnianych na żywo nie da się tego zrobić dobrze. Pewnym kompensującym DSP może się okazać taki, który popełniłem kilka dni temu, a symuluje przesunięcie punktu BIAS między maksymalnym napięciem dodatnim, a ujemnym przy sterowaniu m.in. wyjścia, gdzie używa się np. mosfetów. Takie coś pod wpływem odpowiedniego sygnału powoduje dodatkowe przesunięcie. Zmiana BIASu jest wykonana na uproszczonej pętli histerezy.

majkel

• 7477 / 6379
  • Ekspert
03-09-2009, 12:40
@Corvus5, a nie przyszło Ci do głowy, że mikrofon pomiarowy zebrał pochodną wychylenia membrany, nie zaś samo wychylenie? :) Przecież jak membrana stoi, obojętne w jakiej pozycji, to żaden dźwięk nie jest generowany przez słuchawki. O przeregulowaniu już pisałem, uzyskuje się w ten sposób szybciej stan ustalony i zwiększa slew rate, którego braki powodują wzrost zniekształceń intermodulacyjnych. Jakie kto ma priorytety - widać i słychać.