Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6376
  • Ekspert
03-09-2009, 00:41
 Piotrze wokalistki już się w HD800 przybliżaja do ucha?                

Rafaell

• 5033 / 6376
  • Ekspert
03-09-2009, 00:52
 To ja sygnalizowałem że skaza HD800 polega na tym ze przez ta rozbuchana przestrzeń wokale uciekają gdzieś w niebyt , mimo ze sytuacja w nagraniu skłania  nas do podejrzewania że śpiew jest bardzo intymny z bliska wrecz wprost do ucha                

Rafaell

• 5033 / 6376
  • Ekspert
03-09-2009, 09:36
 >> Piotr Ryka, 2009-09-03 00:56:04
Zaden wokalista na HD 800 mi nie uciekł. Słucham właśnie Cohena i wszystko jest w najlepszym porządku.
Twoja odpowiedź

Jakbyś miał okazję mieć podwójna płytę Anny Marii Jopek "Szeptem" to spróbuj posłuchać utwór pt." Czas rozpalić piec" Na pierwszym CD  jest to utwór 3 a na drugim CD utwór 5 . Sposób realizacji zarówno studyjny jak i koncertowy pokazuje analogie grania Sennheiserów HD800. HD800 grają dżwiekiem z tego koncertu i wokal nie chce się do nas przybliżyć mimo że treść piosenki  zmierza do stworzenia takiego klimatu. HD800 nie potrafią tak jak w 3 utworze na 1CD stworzyć tego klimatu.
Zakładając ze HD800 teraz zagrały by ta płytę wokal z nagrania koncertowego na CD2 byłby niesłychanie oddalony-nieobecny.

Sennheiser  ma bardzo dobra lokalizację przypuszczalnie osiągniętą silnym tłumieniem drgań własnych membrany Niestety przez to długi czas narastania sygnału (membrana jest cały czas hamulcowym) tworzy nam tylko odległe plany bo tak mózg człowieka odbiera dźwięki o takiej właśnie dynamice. Ciekawe jak by tą membranę w fabryce trochę pocienić redukując ten efekt; może wtedy faktycznie zrobiły by się super miodne.  

Rafaell                              

Rafaell

• 5033 / 6376
  • Ekspert
03-09-2009, 09:38
i awaryjne  jak Grado ;)                

Rafaell

• 5033 / 6376
  • Ekspert
03-09-2009, 09:43
Pioneer miał takie topowe słuchawki SE-700 i niższy model SE-500 i użytkownicy twierdzili ze model SE-500 lepiej gra.

Z materiałów Pioneera można się było dowiedzieć że membrana w SE-700 miała 7 mikronów grubości a w SE-500 6,5 mikrona.

Tak ze jak życie pokazuje czasem te pół mikrona cieńsza membrana (u Pioneera Mylarowa) może zdziałać cuda.                  

majkel

• 7477 / 6379
  • Ekspert
03-09-2009, 10:20
Z Sennheiserami HD800 jest pewien szkopuł odnośnie zakładania. Mnie to zajęło 2-3 dni aż wykombinowałem jak je umieścić względem ucha, żeby brzmiały możliwie naturalnie, a otrzymany wynik wydawał mi się najbardziej udanym kompromisem między aspektami typu posadowienie sceny, przenoszenie całego pasma i wrażenie realizmu. Z Grado GS1000/1000i/PS1000 jest znowu ciekawostka w postaci padów, które wpływają mocno na charakter brzmienia w zależności od siły ich ugięcia wynikającej z nacisku pałąka, ale i rękami można sobie ten efekt przetestować. Otóż GS1000(i) grają zimno, gdy się przesadzi z dociskiem, natomiast przy małym docisku grają soczyściej, jaśniej i bardziej słodko, tyle że mniej bezpośrednio. Wczoraj starałem się ugiąć pałąki w obydwu parach słuchawek tak, żeby grały w sposób możliwie podobny i odpowiadający mi. Ostatecznie wyszło, że GS1000i mają dźwięk bardziej przenikliwy i rozdzielczy, z bardziej ekstrawertyczną naturą. GS1000 są bardziej wycofane i eufoniczne, grające bardziej we własnym świecie. Mnie bardziej odpowiada sposób grania GS1000i, i mógłbym przyznać, iż to poprawione GS1000, z lepszym fokusem i czystszą aurą. GS1000 są za to bardziej plastyczne, spójne i marzycielskie przez, ale technicznie minimalnie z tyłu, bo konsekwencją większej rozdzielczości GS1000i jest większe zróżnicowanie faktury, ale i barw i kształtów dźwięków. Gdybym miał dopłacić kilkaset zł za GS1000i względem GS1000 to bym się poważnie zastanawiał, natomiast nadal uważam GS1000i za najwłaściwszego przeciwnika dla HD800 i jeśli ktoś poznał jedne, to powinien i te drugie przetestować w swoim systemie zanim dokona zakupu. Oczywiście można mieć obydwie pary.

fallow

• 6463 / 6349
  • Ekspert
03-09-2009, 10:49
Rafaell: Mozna napisac w stylu odpowiedz na krytyke Grado GS1000. Tor masz i system nie ten co potrzeba po prostu dlatego nie slyszysz jak HD800 graja poprawnie :)))

Nie uwazam tak jednak, bo CEC DX51 to b.fajny DAC pomimo tego szumu a LakePeople ktorego posiadasz tez calkiem niezly.

Odpowiedz impulsowa HD800 akurat zla nie jest (w zalaczniku). Ostatnio napotaklem tez w koncu na ciekawe charakterystyki wodospadowe sluchawek ale strony juz nie ma. Napisalem do autora czy nie udostepnilby mi wynikow swoich analiz.

Poza tym, walkujemy to juz tyle czasu a prawda jest jedna - kazdy uszka ma inne :)))

Co do Cudu nas Wisla, gwoli scislosci mysmy wzieli do niewoli 60tys bolszewikow i przetrzymywalismy ich w fatalnych warunkach. Osobiscie nie przeskadzaja mi zarty z czegokolwiek i jakiegokolwiek tematu na swiecie ale uszanuje wole zalozyciela watku :)

fallow

• 6463 / 6349
  • Ekspert
03-09-2009, 10:50
Impulse Response

majkel

• 7477 / 6379
  • Ekspert
03-09-2009, 11:02
Z powyższego przebiegu widać jest dokładnie to, co napisał Rafaell - Sennheiser lubi mocniej tłumić membrany, co widać po tym, że do HD800 też wepchali z tyłu gąbkę. Wynika to z założonych celów i kryteriów. Jeżeli celem jest aperiodyczność odpowiedzi impulsowej, to Sennheiser będzie lepszy, jeżeli czas ustalania odpowiedzi impulsowej, to już zależy, ale w praktyce zawsze szybciej się ustala odpowiedź w układach z przeregulowaniem, najlepiej pojedynczym jak to robi Grado. Można jeszcze z gasnącymi oscylacjami, ale to ma sens tylko przy rezonansie na wysokiej względem impulsów częstotliwości, co byłoby słychać na średnicy i było nieakceptowalne. Natomiast skutkiem ubocznym tłumienia jest spadek prędkości narastania sygnału, a to znowu jest źródłem intermodulacji. Tę ostatnią świetnie słychać na nisko granych solowych partiach fortepianu, co ja nazywałem potocznie dudnieniem.

asmagus

• 4439 / 5928
  • Ekspert
03-09-2009, 11:09
Nie mogę się powstrzymać.... nie mam pojęcia co właśnie napisałeś, równie dobrze mogłoby być po Chińsku. Sorry za offtopa.

fallow

• 6463 / 6349
  • Ekspert
03-09-2009, 11:23
Ze tak powiem, chyba wszyscy tak robia a tylko Grado robi inaczej :)

Arek_50

• 1130 / 6382
  • Ekspert
03-09-2009, 11:25
Taka" fura "doswiadczenia,wnioskow.....moze czas zaczac robic wlasne sluchawki....:)))),przeciez wy wiecie lepiej co i jak.....

lancaster

• Gość

majkel

• 7477 / 6379
  • Ekspert
03-09-2009, 11:29
Są to uwagi wynikające z kursu podstaw automatyki, jaki każdy inżynier przechodzi na studiach związanych z elektryką, a w mniejszym stopniu z mechaniką. Ponadto wplotłem tutaj własne wnioski z czasów, gdy zagadnienia odpowiedzi impulsowej były dla mnie kluczowe, czyli najpierw kilka projektów na studiach, potem praca magisterska, następnie pewien projekt w pracy zawodowej, a potem pewne przemyślenia wypływające z zabaw w układy audio.

Gustaw

• Gość
03-09-2009, 11:29
>> Arek_50, 2009-09-03 11:25:03
przeciez wy wiecie lepiej co i jak.....

Przyznam, że wcale bym się nie zdziwił gdyby faktycznie tak było.