Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

lancaster

• Gość
02-09-2009, 11:06
Corvus5, witam serdecznie !

Jesli mozesz wklej ilka swoich modów...ostatnio gęsto mysle o wykonaniu nowych muszli do CAL!
Miayby być to w sumei coś na kształt tych gradowskichmam nadzieję ze stolarz mi je ładniej dotoczy:)) z tym ze bedę kombinowal równiez z zamykaniem obudowy jak też z jej wielkoscią(dokręcany "kapsel")
Nie mam specjalnie wizji jak wykonac nauszniki(elementy bezposrednio stykające sie z uchem)
Mam za to mozliwosć obszycia ich welurem czy czym mi tam jeszcze przyjdzie do glowy.Chcialbym, zeby material "oddychał" a jednoczesnie chcialbym se dowiedziec na co zwracac uwage pod katem dźwiękowym ?

Może przenieslibyśmy tą rozmowe ze słuchawek wysokiego lotu do zakładki DIY?:)

Pozdrawiam

asmagus

• 4439 / 5927
  • Ekspert
02-09-2009, 11:14
Osobny wątek - dobry pomysł.

A pro pos - czy mozna kupić do Sony 7509 HD inne Pady? Welurowe etc? Grubsze.... są jakieś niezależne firmy, które to robią? Coś można dopasować?

Chciałem poeksperymentować z Padami.

Odsuwając, podkładając itd. bawiłem się z akg 271 mkII i Sony 7509HD. Sony mają wystarczająco dużo basu by można je było lekko odsunąć, scena robi się szersza i dźwięk przesuwa się ku przodowi. Zaś w AKG 271 mk II basu jest jak niewiele i dociśnięcie ich, spłaszczenie padów, powoduje, że robią sie bardziej wyrównane, basu jest więcej, "ciemnieją" wysokie tony. Wydaje mi się, że 271 mkII z najbardziejpłaskimi padami od Grado grałyby najlepiej jednak nie sądzę by one pasowały.

Sim1

• 1829 / 6342
  • Ekspert
02-09-2009, 11:32
Asmagus, nie wiem ja z Sony ale do AKG zakup pady welurowe. Rozetnij je od dołu (tzn. od strony słuchawek), wyjmij gąbki i rozetnij na pół, tak by uzyskać gąbki głębokie na 1/2 oryginalnego wymiaru. Włóż płaskie gąbki spowrotem w pady i załóż na słuchawki - powinno być dokładnie to czego szukasz - zmniejszony dystans do ucha, pewnie większa wygoda i uszy zaczną oddychać.

Pozdrawiam

asmagus

• 4439 / 5927
  • Ekspert
02-09-2009, 12:04
Mam 2 komplety padów do AKG, były w komplecie - ciekawe to co proponujesz :)

aasat

• 2393 / 6361
  • Ekspert
02-09-2009, 12:25
>> asmagus, 2009-09-02 12:04:27
Mam 2 komplety padów do AKG, były w komplecie - ciekawe to co proponujesz :)

Ja tak zrobiłem właśnie z welurowymi padami od k241 i jestem bardzo zadowolony
Słuchawki leża pewniej, nie gniotą już, no i wydaje mi się, ze poprawił się dzwięk
Wkrótce umieszczę fotki w wątku o k340

Corvus5

• 2596 / 5845
  • Ekspert
02-09-2009, 13:50
Cześć Fallow.

Lancaster,  chciałem już wcześniej coś o muszlach w CAL, ale musiałem poczekać, aż miną 3 dni od rejestracji, więc większy post mi przepadł. Zostało mi tylko to w schowku:

"W skrócie: otwarte CALe w ogóle mi nie podchodzą. W ogóle preferuję bardziej zamknięte słuchawki. Rozwiercanie muszli w CAL da spadek najniższego basu. Mi to nie pasuje. Moje oryginalnie zmodowane CAL mają już lekki spadek na 40Hz, dochodzą do ok 10Hz przy spadku rzędu 10-20dB. Oczywiście oryginalne muszle w CAL nie są dobre. Mają pewne wady. Na część wad CALi pomaga markl-mod.

Rozwiercanie CALi to jest ostatnia rzecz, którą bym zrobił. Otwarte grają mało dynamicznie, bez impetu, bez basu, bez precyzji wysokich częstotliwości."

To ostatnie dotyczy słuchania CAL przy ściągniętych muszlach, ale bez padów i jest trochę nieaktualne, bo jeszcze jest możliwość z padami i z niektórymi jest podobny efekt.

W samych muszlach stosuję kilka rozwiązań, z czego może nawet jeden patent, ale że mam więcej różnic niż 15%, to bardziej podpada to pod lustro akustyczne i trochę kombinowania. Wiele znajdziesz w linkowanym dzisiaj temacie o modowaniu CAL. Nie mam tam najnowszego zdjęcia środka i z zewnątrz m.in. przez małą aktywność w wątku. Poza tym w miarę doszedłem do dźwięku CAL, który mi pasuje na dłuższą metę. Zostały tylko kwestie międzykanałowe, a ostatnio robię też odpowiedni profil HRTF dla swojej głowy, bo albo wszystkie, które znalazłem w sieci (ok 50) są nieprawidłowe i mam dziwne uszy, albo to jeszcze nie to.

Jedną z najbardziej podobnych konstrukcji do moich CAL są HD222. Możliwości jest bardzo wiele. W moich po prostu pozbyłem się całego wybrzmiewania, które spowalniało muzykę, pozbyłem się drgania zewnętrznej plastikowej kopułki z muszli, potem dodałem odpowiednie odbicia od podłogi, trochę miejsca na bas z dołu dla podkreślenia obecności odbić. Trochę przetworniki odsunąłem od uszu, choć też były z tym problemy.

Po czasie mózg się przyzwyczaja i nie jest w stanie dokładnie opisać różnic, ale przyzwyczajanie się trwa wiele godzin czy dni. Jest to proces opisany odpowiednimi badaniami.

fallow

• 6463 / 6348
  • Ekspert
02-09-2009, 15:06
Dziekujemy za opis. Wczoraj HD800 byly skonczone z powodu gory a dzisiaj sa znakomite. Kto wie co przyniesie jutro :)

A mozemy liczyc na opis z pozostalymi lampami - Telefunken, Tesla, EH oraz informacje co bylo zrodlem ?

majkel

• 7477 / 6378
  • Ekspert
02-09-2009, 16:29
Znakomite? Ja zrozumiałem, że możemy dostać wyrób czekoladopodobny, albo złociste piwo prawie jak Żywiec. No i to się zgadza. Kolejny produkt Sennheisera w kategorii "prawie". HD600 ocierają się o studyjny realizm, a HD800 o audiofilski hi-end. Tym HD800 pomoże zmiana kabla, albo nic im nie pomoże. Co przyniesie jutro? Może majkel przyniesie GS1000i na któryś weekend? Wczoraj późnym wieczorem wreszcie się otworzyły, grają już bez zahamowań z dowolną głośnością, no i w tym świetle ten piękny i wartościowy opis HD800 nie dał rady zrobić na mnie wrażenia niesioną treścią. Oby niesłusznie.

fallow

• 6463 / 6348
  • Ekspert
02-09-2009, 16:34
>> majkel, 2009-09-02 16:29:22
Znakomite? Ja zrozumiałem, że możemy dostać wyrób czekoladopodobny, albo złociste piwo prawie jak Żywiec.

>> Piotr Ryka, 2009-09-02 13:59:29
A podsumowanie jest takie: HD 800 okazały się słuchawkami znakomitymi i skrywającymi w sobie wiele dusz muzycznych. Bez wątpienia przy odpowiednim sygnale są to słuchawki topowego high-endu - że użyję takiej dziwacznej nieco figury klasyfikującej.

No chyba, ze mam problemy z intepretacja i dziwacznie rozumiem to "znakomite", moze byc roznie :)

fallow

• 6463 / 6348
  • Ekspert
02-09-2009, 16:35
>> majkel, 2009-09-02 16:29:22
Oby niesłusznie.

Nigdy nie wiadomo co przyniesie jutro :))

majkel

• 7477 / 6378
  • Ekspert
02-09-2009, 16:50
@fallow, to zależy o które fragmenty się oprzesz. Ty wybrałeś ten, ja inne. Przykładowo
>>
Poza tym jest jeszcze jedna różnica i niech ona stanowi podsumowanie.
...
Jednakże od konkurujących z nimi w tym zakresie jakościowym AKG K1000 czy Staxa Omegi odróżnia je jedna rzecz istotna. Na HD 800 brakuje nieco tego "Ach!"
Gdybym ich dźwięk miał porównać do wyglądu kobiety, powiedziałbym, że jest to bardzo urodziwa i zgrabna pani, ale w stroju do pracy: w garsonce, w butach na niezbyt wysokim obcasie, z szykiem ale zarazem oszczędnie. Z akcentem na funkcjonalność i nie bez władczego rozmachu. Pani dyrektor naczelny kroczy dumnie i wszyscy się jej z drogi lękliwie usuwają.
Natomiast dźwięk tamtych jest jak ta sama kobieta w wieczorowej toalecie: z podkreśloną talią, odsłoniętymi ramionami i szyją, w klejnotach, cała w przepychu i blasku, z akcentem na uwydatnienie piękna.
No i tak to wygląda.
<<
Poza tym z opinii Piotra nie emanuje czysty zachwyt, jest to raczej zbiór rzetelnie zapracowanych pochwał na pewnych obszarach brzmienia.

fallow

• 6463 / 6348
  • Ekspert
02-09-2009, 17:03
Ja niczego nie zarzucam, sam kiedys wychwalalem pod niebiosa GS1000 i pisalem to z przekonaniem poniewaz bylem za malo osluchany i nie rozpracowalem dobrze innych sluchawek, ktore jak sie okazalo zrobily na mnie calosciowo wieksze wrazenie. Na GS1000 stracilem juz dosc czasu, pieniedzy i nerwow oraz kilometrow :) Nikomu tez nie zarzucam, ze mu sie podobaja. Podobac sie moze wszystko kazdemu i kazdy tez ma prawo uwazac co tylko chce za jakie tylko chce.

>> Piotr Ryka, 2009-09-02 16:46:20
Co do brzmienia z innymi sterownikami, to chętnie coś kiedyś napiszę, ale może najpierw inni posiadacze HD 800 napiszą o swoich wrażeniach, bo ja też lubię sobie poczytać.

Ja aktualnie mam takie drivery: Brimar E88CC CV2492, EHX 6922 Gold, Philips Miniwatt SQ E88CC, Siemens E288CC, Telefunken E88CC. Mialem jeszcze tez do testow Tesle E88CC (32) i Philipsa JAN 6922 oraz Voshody 6N1P-EW.

Brimara i Telefunkena dalej przerabiam bo nie znalazlem dostatecznie duzo czasu poki co wnikliwie je ocenic. Bardzo ciekawie wypadaja u mnie HD800 na Philipsie Miniwatt jednak brak im iskry, szczegolnie na gorze ktora dosc lubie, za to maja na nich swietna holograficzna srednice b.duzych rozmiarow. Wokale sa tutaj troche wypchniete na pierwszy plan, ale nie podoba mi sie do konca gora. Najlepiej jak dotychczas jest w moim odczuciu na Siemensie E288CC, gora ma owa iskierke, jest precyzyjniej, zdecydowanie mniej bezposrednio niz na Philipsach Miniwatt - to akurat lubi i jest tutaj chyba najlepiej wypelniony i kontrolowany bas ze wszystkich lamp ktore mam.
Na Siemensach E288CC HD800 tworza przestrzen w moim odczuciu dalej i mniej bezposrednio niz na Philipsach wiec moga pasc tutaj zarzuty o wspomniana juz "Hale". Na Philipsach wokale plywaja i trafiaja bardziej do glowy. Na Siemensach juz tak nie plywaja ale sama przestrzen jest jakby wieksza.

Brimar i Telefunken musi troche jeszcze poczekac na wiecej odsluchow.

Rafaell

• 5033 / 6375
  • Ekspert
02-09-2009, 17:05
>> Piotr Ryka
No Dobrze Piotrze, to co cud?
Lampy likwidują że kabłąk w HD raz jest  jest srebrny a innym razem różowy. To zjawisko optyczne wynikające z poświaty lamp  a co z dźwiękiem, ze śpiewaniem wokalistek do ucha; dalej śpiewają z 10 metrów? Czy na tą okoliczność należy każdorazowo zmienić lampy?                

Arek_50

• 1130 / 6381
  • Ekspert
02-09-2009, 17:06
...czyli reasumujac....kolega Piotr zostal przy stoliku sam....on je tylko widzial.....te kobiety na spotkanie poszly zupelnie z kims innym i gdzie indziej,tam gdzie jest muzyka.....:)))

fallow

• 6463 / 6348
  • Ekspert
02-09-2009, 17:09
>> Rafaell, 2009-09-02 17:05:21
>> Piotr Ryka
No Dobrze Piotrze, to co cud?

Rafaell, a gdzie indzien cud niz nad Wisla :) Ten Wasz Czakram pewnie ;)