Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

fallow

• 6463 / 6348
  • Ekspert
01-09-2009, 15:36
Chce zamowic same wtyki do HD800 od Lawtona. Byc moze do HD6xx i 5xx tez ma. O konkretnym kablu jeszcze nie myslalem.

fallow

• 6463 / 6348
  • Ekspert
01-09-2009, 17:42
Kto znow i gdzie napisal, ze do kazdych sluchawek trzeba miec odzielny mozg. Piotrze, Czy Ty nie mozesz po prostu przeczytac "tego co jest napisane" ? :)

Dla przypomnienia: "Wcale nie dziwie sie tez, ze jezeli Mozg jest przyzwyczajony do Equal Loudness Contour to nienaturalna wydaje sie equalizacja pod Diffuse Field i vice versa. Kiedy ktos jest przyzwyczajony do Diffuse Field - Equal Loudness Contour bedzie sie wydawal nienaturalny."

Czy widzisz tutaj gdzies abym wysnol takie stwierdzenie ? Mysle, ze "nienaturalna wydaje sie" to chyba jednak troche co innego niz potrzeby posiadania odzielnego mozgu :)

fallow

• 6463 / 6348
  • Ekspert
01-09-2009, 17:46
>> Piotr Ryka, 2009-09-01 17:36:13
Po ile mózgi do HD 800 teraz chodzą?

Trzeba sie z takim urodzic ;)

Rafaell

• 5033 / 6375
  • Ekspert
01-09-2009, 18:06
 Diffuse Field  jest w HD800 tak realizowane ze obojętnie co jest grane słyszymy to na tym samym dużym stadionie. Może po prostu wystarczył by do tego dodawany procesor cyfrowy i byśmy sobie krecili przełącznikiem po pomieszczeniach, np. mała knajpka, knajpa ,remiza strażacka, hangar  na śmigłowce i takie tam                

fallow

• 6463 / 6348
  • Ekspert
01-09-2009, 18:25
Rafaell: sluchawek, ze zmienna prezentacja przestrzeni pod wplywem nagrania jeszcze nie wymyslono :)

W GS1000i z kolei zawsze jestesmy na otwartym powietrzu i przestrzen sie nie konczy, wszystko idzie w eter? Takze masz ciagle to samo. Czy Twoim zdaniem w nich to nie jest wada? :)

Btw. Mnie to sie w nich podoba :) tak samo jak podoba mi sie przestrzen HD800. Baa jak by polaczyc kreowanie przestrzeni sposobem HD800  z nieskonczonoscia GS1000 to by bylo cos :)

fallow

• 6463 / 6348
  • Ekspert
01-09-2009, 18:27
Piotr: dopisywanie "(Z)" jak zart, w miejscu gdzie ow jest bardzo ulatwiloby mi sprawe :))

Rafaell

• 5033 / 6375
  • Ekspert
01-09-2009, 18:29
  Odpowiadasz na wpis
>> fallow, 2009-09-01 18:25:24
Jak dasz radę to spróbuj na HD800 posłuchać nagranie w technice sztucznej głowy choćby słynnego fryzjera. Napisz nam jakie są wrażenia.              

Corvus5

• 2596 / 5845
  • Ekspert
01-09-2009, 19:15
Rafell, diffuse field, a wielkość pomieszczenia to dwie różne rzeczy. Pierwsze realizuje się przez m.in. odpowiednie zabarwianie, a drugie m.in. przez odpowiednią konstrukcję przetwornika i padów względem ucha. Procesorem niestety nie uzyska się takich samych efektów dla różnych kształtów głowy. Odpowiednim kształtem słuchawek da się to uzyskać w sposób w miarę neutralny dla wielu typów głowy, ale kosztem stałości sposobu kształtowania przestrzeni.

W swoich pracach łączę te trzy techniki odpowiednio zabarwiając dźwięk metodami mechanicznymi, konstruując muszle i pady pod odpowiednie otoczenie i ostatecznie używając procesora nadaję temu wszystkiemu wyraźny kształt.

Co z tego wynika? Jeżeli słuchawki od siebie dają konkretny efekt, to będą go dawać w każdym utworze.

Rafaell

• 5033 / 6375
  • Ekspert
01-09-2009, 19:49
>> Corvus5, 2009-09-01 19:15:27
>Co z tego wynika? Jeżeli słuchawki od siebie dają konkretny efekt, to będą go dawać w każdym utworze  

a co ja już n stron na temat HD800 tłukę? Czy zauważyłeś np. takie słowa "efekt stadionowy"

Jedni muszą o tym przeczytać a ja po prostu słyszę ze nie jest to to, co być powinno!  Można naukowo jak i organoleptycznie dojść do tych samych wniosków. Z tym jednym że najpierw działał człowiek a dopiero póżniej zaczęto badać dla czego.              

Corvus5

• 2596 / 5845
  • Ekspert
01-09-2009, 21:00
Wątek śledzę od ponad miesiąca, ale czasem da się coś przeoczyć. Taki efekt wg pewnej szkoły jest bardzo pożądany w słuchawkach. Sprawdziłem to w swoich i zajęło mi to kilka dni, żeby się do tego przyzwyczaić, ponieważ kształt pogłosu jest nieco inny od rzeczywistego, ale na ucho dosyć podobny. Kilka dni i gdy mózg się przyzwyczai, to po części znika. Taki efekt w słuchawkach można użyć do wielu celów i nie tylko dla wysokich częstotliwości, ale nawet do basu. W sumie Sennheiser praktykuje to już od HD555/595, ale zapewne innej odmianie.

Można puszczać dźwięk bez tych wszystkich dodanych pogłosów, ale osobiście uważam, że gdy się je doda, to w odpowiednim zestawieniu dźwięk jest naturalniejszy i ma bardziej rzeczywistą barwę. W niektórych przypadkach także poprawia się wyrazistość instrumentów, bo mózg jest w stanie lepiej je przetworzyć.

HD800 nie słuchałem, ale gdy w swoich dodałem ten "efekt stadionowy" w moim wykonaniu, to większość muzyki, gdzie jest dużo elektroniki, nabrała bardziej realnego brzmienia na słuchawkach. Taki efekt można stroić przez odpowiednią modyfikację słuchawek, żeby uzyskać różne kąty sceny i położenia niektórych płaszczyzn odbijających dźwięk. Nie jest to koniecznie wadą.

Rafaell

• 5033 / 6375
  • Ekspert
01-09-2009, 21:28
>> Corvus5, 2009-09-01 21:00:22
To nie takie proste, słuchaliśmy u Piotra Ryki Phonitora  miało być z zapowiedzi producenta genialnie, odbiór głośnikowy a wyszła tylko lekka kosmetyka. Niejaki graaf na Behringerze z Shure E2 według wykresów z headroom robił AKG K701 i coś mu jednak nie wyszło. Moim zdaniem technika nagrań metodą sztucznej głowy by nam słuchawkowcom zapewniła wiele frajdy ale z przyczyn komercyjnych prace nad nia zaniechano, no i mamy na słuchawkach realizacje głównie robione na kolumny. Moim zdaniem nie ma co kombinować trzeba się cieszyć tym co się w nagraniach udało i dobrze brzmi na słuchawkach.              

Corvus5

• 2596 / 5845
  • Ekspert
01-09-2009, 23:14
Wg mnie kombinowanie ma sens, np. nie jestem teraz w stanie wytrzymać w moich słuchawkach bez kilku uprzestrzenniających modach. Wcześniej brzmiało po prostu lepiej po nich, a teraz bez nich brzmi jakoś sztucznie i nie potrafię tak słuchać. Ostatnio walczyłem do tego, jak zmusić słuchawki do grania poza głową i się w końcu udało, a potem jak zacząłem modelować wirtualne głośniki, to dopiero się wszystko pokazało. Dowolne modelowanie głębokości, szerokości i samego kształtu sceny, ukierunkowanie kilku źródeł dźwięku w utworze i wszelkie urealnienia dźwięku są możliwe tylko przy przetwarzaniu informacji z obecnego i sąsiedniego kanału. Tego już słuchawki raczej nie dadzą.

U mnie jest problem, że moje słuchawki nie grają daleko przede mną. Jedni lubią, gdy dźwięki im przelatują przez głowę, a ja wolę dźwięk dookoła. Ba, wiele nagrań binauralnych dla mnie nie ma dźwięku z przodu. Można zauważyć, że tyły są lepiej odwzorowane i na tym skupia się wiele nagrań binauralnych, np. fryzjer czy zapałki. Oczywiście modelując słuchawki da się też zmienić kształt przestrzeni w nagraniach binauralnych. Ideałem jest sfera  z dokładną lokalizacją dźwięków w promieniu wielu metrów i jest to do osiągnięcia na odpowiednich słuchawkach. U siebie np. musiałem postroić kształt odbić przy uchu, żeby kształt był prawidłowy i nawet jak używam konstrukcji z diffuse field, to brzmi to dobrze, mimo że nagrania binauralne same z siebie taką mają taką charakterystykę.

Wracając do porównania E2 i K701, to należy brać pod uwagę, że ważne są pomiary słuchawek na głowie. Dodatkowo znaczenie dla człowieka ma kształt uszu i miękkość skóry. To nie problem zrobić słuchawki nieodróżnialne, ale powodujące ból skroni w kilka sekund. Zrobiłem takie i po 5 minutach słuchania miałem cały dzień z głowy, bo bolało jak diabeł. A przecież na pomiarze prawie nic by nie wyszło.

Stąd po wszelkich możliwych strojeniach słuchawek i nowym źródle szukałem w nim błędów przez różne DSP. Badałem przeróżne rzeczy, po drodze z ciekawości symulując slew rate, zachowanie membran z GS-1000. Skończyło się, że pisanie efektów binauralnych dało najlepsze efekty, a w pracy oparłem się na doświadczeniu bo modyfikowaniu muszli i padów. Efekty są na tyle ciekawe, że co pewien czas do tego wracam i szukam czegoś ciekawszego.

Nie mam do dyspozycji sprzętu z wysokiej półki, który może i by spełniał wiele moich wymagań ;)

fallow

• 6463 / 6348
  • Ekspert
02-09-2009, 08:21
Witamy Corvus i na tym forum ;))

asmagus

• 4439 / 5927
  • Ekspert
02-09-2009, 10:25
>> Corvus5, 2009-09-01 23:14:29
"Wg mnie kombinowanie ma sens, np. nie jestem teraz w stanie wytrzymać w moich słuchawkach bez kilku uprzestrzenniających modach. Wcześniej brzmiało po prostu lepiej po nich, a teraz bez nich brzmi jakoś sztucznie i nie potrafię tak słuchać. Ostatnio walczyłem do tego, jak zmusić słuchawki do grania poza głową i się w końcu udało (...)"

Może jakieś zdjęcia modów? Osobny wątek?

fallow

• 6463 / 6348
  • Ekspert