Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

majkel

• 7477 / 6377
  • Ekspert
27-08-2009, 12:53
Co jest nienaturalne? Dla mnie nienaturalne jest to, że na słabszym sprzęcie wielu rzeczy w dźwięku nie ma, które występują w naturze, przez co jest płaski, mechaniczny, przerysowany, zamulony, ze zubożoną barwą i ściętą dynamiką. Nie chodzi o żadne skrzypnięcia, stęknięcia, itp., a aurę wokół dźwięków i aurę ogólną, budowaną z delikatnych dźwięków, niuansów na granicy percepcji, ledwie obecnych, ale dodających szlachetności i obecności muzyce. Jeśli nie o to chodzi, a tylko o melodię i rytm, to wystarczy mp3 player z Biedronki ze słuchawkami od kompletu. Prawdziwa muzyka zawsze się obroni, nawet z radia monofonicznego do kuchni. Jak leci fajny kawałek, to jest fajnie, i czego więcej chcieć? Najlepiej nie inwestować w audio, bo muli, wypacza, gra nienaturalnie i dużo kosztuje.

chrees

• 1662 / 6377
  • Ekspert
27-08-2009, 13:18
Miałem u siebie ponad 2 tygodnie CALe i muszę powiedzieć, że o ile już na średnio słabym sprzęcie (Holdegrony i nne takie, choć z lepszymi źródłami) grają co najwyżej przeciętnie, to podłączone do monitora (ekhem, mój zestaw roku: E-MU1212m + "wzmacniacz słuchawkowy" w monitorze) grają znacznie lepiej od PS1000. Lepiej jednak ze "śmieciami" łączyć CALe niż cokolwiek innego ;>
A Sensarius powinien być u mnie w następnym tygodniu, takie wieści do mnie powoli docierają :)

-------------------------------------------------------------------------------
Obcych ksiąg nie czytajcie. Czego nie wiecie - Księdza pytajcie.
.

AdamWysokinski

• 358 / 6365
  • Zaawansowany użytkownik
27-08-2009, 14:33
> Piotr Ryka, 2009-08-27 14:17:45
> Na pewno napiszę nową recenzję HD 800, w której zawrę porównanie z K1000. Ale to tak za kilka tygodni najwcześniej, bo HD 800 muszą sobie pograć.

Z przyjemnością i ciekawością się z nią zapoznam.

majkel

• 7477 / 6377
  • Ekspert
27-08-2009, 14:33
PS1000 od wyjęcia ich z pudełka u mnie grały jakby troszkę bardziej z lewej strony, tzn. przetwornik prawy był ciut cichszy od obydwu par GS1000 - mojej i pastwy. Niestety nie przyszło mi do głowy od razu pomierzyć impedancje przetworników. No ale stwierdziłem, że może nierozegrane, czy coś, więc zostawiłem je na noc, żeby grały cicho. Rano nie zauważyłem żadnych zmian, więc podkręciłem gałkę na prawie moją głośność odsłuchową i poszedłem do pracy. Wróciłem z pracy, słuchawki grały jak grały, no to dołożyłem nieco głośności i poszedłem zjeść obiad. Za niecałe pół godziny zakręciłem się przy słuchawkach zobaczyć jak idą sprawy - no grają jak grały, więc ostatecznie ustawiłem je, żeby grały nieco głośniej niż słucham, natomiast nie aż tak, żebym po niedługim czasie słuchania przygłuchł. Zostawiłem je tak na circa 3 godziny wychodząc z domu, a po powrocie w prawej słuchawce nie było już słychać prawie nic. Przy dużym pogłośnieniu charakterystyczne popierdywanie się ujawniło. Impedancja przetwornika skoczyła prawie do 160 omów. Wygląda więc na to, że zerwało połączenie jakiejś cewki lub cewek - nie wiem ile ich tam jest. Sklepowe PS1000 jakie miałem u siebie przeszły takie, a nawet cięższe tortury bez żadnego uszczerbku, poza tym chyba grały one czyściej. Inna sprawa, że w tych sklepowych doginałem sobie pałąk pod swoje potrzeby, a w Piotrowych nie. O moich GS1000 lub sprzedanych już RS2 nie wspomnę. Tych już chyba nic nie ruszy. RS2 robiły u mnie parokrotnie za nagłośnienie całego M3. :) Płyta, na której PS1000 wymiękły to The Roots "Phrenology".

majkel

• 7477 / 6377
  • Ekspert
27-08-2009, 14:55
Hmm. To Koris je wziął od Audio Systemu po uprzednim wywiezieniu z Krakowa? W każdym razie u mnie zagrały w dokładnie tym samym systemie, co poprzednio, niestety za mało miałem czasu, żeby dojść dlaczego kolejnym razem podobało mi się mniej, a czy poprzednio grały bardziej z lewej? Nie pamiętam, ale pewnie nie, bo zmieniałem na głowie słuchawki, i nic mi się na uszy nie rzucało.

fallow

• 6463 / 6347
  • Ekspert
27-08-2009, 17:02
Pomijajac juz sprawe PS1000 i dodajac fakt, ze ja dalej z komorki - bedzie krotko:

Piotrze, mam nadzieje ze popelnisz recenzje wspomnianego zestawu Metronome\'a. Tego nie sluchalem, ale dotknalem juz kilku innych i nigdy nie kryje sie z tym, ze metronomowe brzmienie bardzo mi sie podoba :)))) byloby bardzo milo przeczytac taka recenzje. Btw. Kto jest u nas dystrybutorem Metronome Technologie i byl tak mily wypozyczyc ow zestaw?

calluna

• 54 / 5918
  • Użytkownik
27-08-2009, 17:27
Salon Audio Video Koris z Poznania podobno wyłącznym dystrybutorem.

ptx

• 651 / 6379
  • Ekspert
27-08-2009, 23:26
bardzo jestem ciekaw jak właśnie wypadną hd800 z lebenem,na head-fi opinie na ten temat sa podzielone.
u mnie po ostatniej wymianie lamp w cs 300 na Gold Lion N709 EL84, leben gra co najmniej o klasę wyżej (mullardy poszły w odstawkę).

asmagus

• 4439 / 5926
  • Ekspert
28-08-2009, 10:10
Nie wiem czy Sony 7509HD są słuchawkami wysokiego lotu lecz zauważyłem ciekawą rzecz porównując je bezpośrednio do AKG 271 mk II.

Jak wiadomo "HD" oznacza rozszerzenie pasma przenoszenia do 80 000 Hz - czyli słuchawki dla nietoperzy ;)

Na moim "ostrym" zestawieniu Onkyo 7511 -> Hpa-03 z EH Gold na drivie, te dźwięki, które w AKG 271 mkII kują w uszy (a po wygrzaniu akg zdarza się to sporadycznie) na 7509HD nie kują, co więcej okazuje się, że ten dźwięk ma jakąś fakturę, słychać w najwyższych tonach jakie słyszę masę szczegółów.

Co mnie zdziwiło najbardziej, w recenzjach wiele osób narzeka na brak basu (np: http://blogs.oreilly.com/digitalmedia/2006/10/review-sony-mdr7509hd-headphon.html)  nie moge tego potwierdzić, u mnie 7509HD grają całym pasmem a basu w porównaniu do AKG 271 mk II jest wiele, wiele więcej. Przy pierwszym kontakcie wydawało mi się, że jest tylko bas ale to złudzenie przy bezpośrednim porównaniu, jest dobrze w całym pasmie.

alghar

• 639 / 6089
  • Ekspert
28-08-2009, 12:46
Prawdopodobnie  dotarła  do kraju nowa  dostawa  HD 800 w ilości  20  sztuk ?

chrees

• 1662 / 6377
  • Ekspert
28-08-2009, 12:55
To może Piotr rzuci garść impresji po kolejnych paru dniach ich użytkowania na Twin Headzie?

-------------------------------------------------------------------------------
.

aasat

• 2393 / 6360
  • Ekspert
28-08-2009, 13:47
Dzisiaj HD800 są tańsze od k1000 które to coraz częściej schodzą za 1000Euro, a pomysleć, ze rok temu graniczną ceną było 600Euro i kurs był do tego lepszy

majkel

• 7477 / 6377
  • Ekspert
28-08-2009, 13:57
HD800 wyszło troszkę egzemplarzy, potem był długi przestój wynikający z poszukiwania nowego poddostawcy jakiegoś tam komponentu w przetworniku, więc te z nowszej serii mogą grać inaczej, i wreszcie jest kolejny temat klikającego pałąka - Sennheiser to wymienia, przynajmniej w USA. Tak więc na razie jak dla mnie jest czas na wyczyszczenie rynku z HD800 skażonych problemami wieku dziecięcego. Nie, że wszystkie są złe, ale że można trafić na te gorsze. Mam nadzieję, że ceny nie poprawią. Z PS1000 pewnie też trzeba będzie poczekać śledząc wątki na head-fi, czy komuś się nie wykopyrtną. O padających GS1000 cały czas przybywa donosów, a problem jest prawdopodobnie ten sam - zestrojenie obudowy w GS/PS1000 zbytnio obciąża przetwornik rezonansem, i coś tam się w nim zrywa w przypadku mniej starannego montażu lub lutowania.
Na tapecie pozostają Ultrasone E8, ale są drogie, no i ten kabelek rodem ze słuchawek portable nieco odstrasza, zwłaszcza w świetle jego montażu na stałe.
W poniedziałek powinny do mnie dotrzeć GS1000i, choć bez płacenia zdaje się, że się nie obejdzie, no ale wyszły na szczęście z magazynu. Porównam, pogrzeję, pomyślę i zmienię w jednych kabel, może akurat wyjdą z tego zupełnie nowe, referencyjne słuchawki? :) Black Dragon pokazał, że zmienić można sporo, tylko że ja zmiany w tę stronę nie odczytuję jako poprawy, a nawet przeciwnie.

MIKADO

• 82 / 6022
  • Użytkownik
28-08-2009, 14:29
Czy w komplecie do hd800 jest przejściówka na mini jack ?. Podobno ma być także wersja czarna Sennheiserów taką informację dostałem dziś od sprzedawcy.
MIKADO

Krzysiek-RMS.pl

• 8 / 5843
  • Nowy użytkownik
28-08-2009, 15:28
W Sennheiserach HD800 nie ma przejścia na małego jacka (3,5mm).
Krzysiek-RMS.pl