>> w.luczynski, 2009-08-20 20:08:31
Czym napędzasz Grado ? Do którego modelu Staxa porównywałeś Grado (najwyższego ?), czy były to bezpośrednie porównania ?
W tamtym okresie używałem wzmacniacza Linnarta w tańszej wersji (za 1300pln). Porównania były zawsze bezpośrednie w siedzibie Grobel Audio pod Warszawą. Źródłem był Jadis JD1 MKII.
W ciągu trzech wieczorów miałem okazję posłuchać trzech zestawów Staxa. Na początek system o nazwie Classic, czyli SRS 3050 II (słuchawki SR-303 + wzmacniacz SRM-323II), nie zrobił na mnie wrażenia, pomimo wstępu teoretycznego właściciela firmy :-) Potem były Omegi SR-007 mkII + SRM-727II, ale pomimo ewidentnej magii, scena wydała mi się zbyt ciemna i odległa. Pan Sebstian - niezwykle sympatyczny człowiek, widząc czego szukam - a słuchał GS1000 razem ze mną, zaproponował w końcu zestaw niestandardowy złożony ze słuchawek SR-404 i wzmacniacza tranzystorowego SRM-727II. Tu nareszcie pojawiła się przestrzeń i szczegóły tak jak sobie życzyłem. Ale cena 11,500pln (do negocjacji!) wydała mi się mocno przesadzona, choć barwa była wg mnie lepsza od GS-ów. Kto wie, może kiedyś do tego wrócę!?
W tej chwili jako wzmacniacza używam Naim Headline.