Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

lancaster

• Gość
19-08-2009, 14:05
"Biuro prasowe Sennnheisera poinformowało o planach wprowadzenia nowej, militarnej, wersji HD800."

Słyszałem, słyszałem....optymalizowane pod kątem marszów Straussa.

asmagus

• 4439 / 5921
  • Ekspert
20-08-2009, 09:37
Ciekawy tekst:
http://nab.proaudioreview.com/article/22742

Co do specjalnych wersji:

Dawindyk

• 140 / 6361
  • Aktywny użytkownik
20-08-2009, 12:26
Zwlaszcza ten kawalek o Grado:
"He bought drivers, and they had all kinds of mechanical resonances. He would dampen those resonances, and finally he came up with a formula. The ones Grado built for Bob and I were machined aluminum. He just really, really has an understanding of resonance."

fallow

• 6463 / 6342
  • Ekspert
20-08-2009, 12:37
Wiec i Tom Jung (President/engineer of DMP Records) zdaje sie potwierdzac fale przypuszczen, ze Grado po prostu kupuje drivery - za to robi im magiczny-swietny-niesamowity tweaking.

Bylo juz wiele o tym na roznych forach i takze na head-fi np. tutaj -> http://www.head-fi.org/forums/f4/grado-drivers-269488/

"Joe is a master at resonances," Jung explains. "When I visited his lab when he was starting to build these things, he had a whole wall of chemicals, different viscosity materials. He bought drivers, and they had all kinds of mechanical resonances. He would dampen those resonances, and finally he came up with a formula. The ones Grado built for Bob and I were machined aluminum. He just really, really has an understanding of resonance. Drivers, speakers, headphone components, phono cartridges — he just built with resonances at almost a molecular level. What he ends up with, after endless tweaking, is very, very musical."

majkel

• 7477 / 6372
  • Ekspert
20-08-2009, 12:43
Grado i każda inna firma ma prawo przyjąć jako surowiec cokolwiek, co jest bezpieczne dla zdrowia i środowiska. Producenci wzmacniaczy też kupują gotowe komponenty, np. lampy lub tranzystory. Sztuką jest umieć zrobić z tego coś sensownego, a nie wszystko samemu. Wyważanie otwartych drzwi nie jest mądre i niepotrzebnie podnosi cenę produktu.

fallow

• 6463 / 6342
  • Ekspert
20-08-2009, 13:03
>> majkel, 2009-08-20 12:43:29
Grado i każda inna firma ma prawo przyjąć jako surowiec cokolwiek, co jest bezpieczne dla zdrowia i środowiska. Producenci wzmacniaczy też kupują gotowe komponenty, np. lampy lub tranzystory.

Ja do tego nic nie mam. Nikt nikomu nie kaze przeciez wytwarzac kazdy produkt z ktorego sklada sie finalny od zera. W tym momencie producenci np. DACow musieliby takze projektowac sam chip DACa od zera - w glowie mi sie to nie miesci by kazdy robil wszystko od zera. Jednak sluchawki to prosta konstrukcja a sercem jest jednak przetwornik.

Podobnie przeciez takze robi Denon ktory sam driverow nie robi a kupuje je od Fostexa :) Co nie zmienia faktu, ze to b.dobre sluchawki.

Tak czy siak (to juz moje czysto subiektywne widzimisie) wiekszym uznaniem daze firmy ktore maja odpowiednie zaplecze technologiczne i know-how i same robia drivery. Jest to dla mnie po prostu wieksza sztuka, a placac im za sluchawki wiem ze ta pieniedze pojda takze na opracowanie nowych technologii a w przyszlosci lepszych przetwornikow, nie od dzis wiadomo, ze w sluchawkach klucz to przetwornik.

>> majkel, 2009-08-20 12:43:29
Wyważanie otwartych drzwi nie jest mądre i niepotrzebnie podnosi cenę produktu.

No tutaj to akurat nie zupelnie tak jest, bo przy cenach PS1000 czy GS1000 ceny np. Beyerdynamicow sa smiesznie niskie.  Wiec skoro Grado nie wywaza otwartych drzwi to czemu ma tak wysokie ceny w porownaniu do firmy ktora je wywaza i drivery robi sama ?

majkel

• 7477 / 6372
  • Ekspert
20-08-2009, 13:12
Z tekstu na AudioProReview wynika jednoznacznie, iż firma Grado posiada własne zaplecze R&D, a gdzie kto stawia fabryki i produkcję masową, to inne zagadnienie. Sennheiser poprzenosił co się dało z Irlandii do Chin, HD800 na razie składają w Niemczech, ale co właściwie dobrego z tego wynika? To jest tylko domniemana gwarancja wysokiej jakości.

Beyerdynamiki to jest niższy poziom jakości dźwięku niż GS1000 i PS1000, dlatego kosztują mniej. Być może w przypadku DT48 jest inaczej, ale nie wiem, bo ich nie słuchałem. Poza tym Beyerdynamic obniża sobie koszty metodami logistycznymi - w DT770, 880 i 990 jest ten sam przetwornik, a tylko inna obudowa. W Grado każdy model ma inny przetwornik, a przynajmniej inaczej modyfikowany do każdego modelu.

fallow

• 6463 / 6342
  • Ekspert
20-08-2009, 13:25
Majkel, mysle ze jasna sprawa jest ze cala istota sluchawek to przetwornik, to po prostu najwazniejsza czesc tej konstrukcji.

Zaplecze RD odnosnie wyrobu sluchawek ma ten kto jest w stanie sam zaprojektowac przetwornik, pozniej go nalezycie testowac w warunkach laboratorycjnych. Najwiecej kosztuje opracowanie projektu i technologi podukcyjnej. Gdzie sie to produkuje to jak sam mowisz inna sprawa. Nie mam nikomu za zle, ze cos bedzie skladane lub wytwarzane w Azji. Nie w tym rzecz, rzecz w technologi i odpwowiednim zeplaczu, potencjale by nowe technologie wymyslac i wdrazac - to jest meritum.

Firmy ktore popychaja rozwoj technologiczny przetwornikow w sluchawkach to firmy ktore opracuwuja przetworniki. I takie wlasnie firmy sa w stanie zrobic cos czego jeszcze nikt nie zrobil. Dzieki takim firma posuwamy sie w przod po prostu. Oczywiscie, ze sztuka jest wykorzystac potencjal juz wymyslonego przetwornika ale nigdy tutaj nie zrobi sie przelomu lub nie bedzie pola na "nowe".

To ktory poziom dzwieku jest wyzszy to juz sprawa dyskusyjna, dla mnie DT 880 to bardziej kompletne sluchawki niz GS1000. Tak samo jak K701.

Co jak zawsze podkreslam nie zmienia faktu, ze ciagle pod niektorymi wzlgedami bardzo lubie GS1000 :)

Zas co do jakosci, wystarczy spojrzec na linie produkcyjna Grado i linie produkcyjna Sennheisera.

majkel

• 7477 / 6372
  • Ekspert
20-08-2009, 13:36
@fallow, ja jestem pewny, iż maszyna, na której wykonuje się przetworniki (dla) Grado, wygląda co najmniej podobnie do tej ze zdjęcia Sennheisera.

asmagus

• 4439 / 5921
  • Ekspert
20-08-2009, 13:38
Największe zaplecze R&D ma podobno Sony ... czy robi najlepsze słuchawki?

fallow

• 6463 / 6342
  • Ekspert
20-08-2009, 13:51
Co do Sony, juz wiele razy udowodnili ze sa w stanie zrobic jedne z najlepszych sluchawek na swiecie.

Sony MDR R10, Qualia O10, legendarne w pewnych kregach 7509 czy wiele udanych innych modeli studyjnych czy bardziej konsumenckich jak legendarne takze CD3000.

asmagus

• 4439 / 5921
  • Ekspert
20-08-2009, 13:59
Widać dla takiego giganta jak sony kawałek ciast zwany "rynkiem audiofilskim" jest okruszkiem po który nie warto się schylać na co dzień .

Rolandsinger

• 2894 / 6373
  • Ekspert
20-08-2009, 14:07
>>@fallow, ja jestem pewny, iż maszyna, na której wykonuje się przetworniki (dla) Grado, wygląda co najmniej podobnie do tej ze zdjęcia Sennheisera.<<

Jestem pewien, że w Chinach mają takie, nawet zautomatyzowane i tłuką tego 100x niż Sennheiser, nie tylko dla Mr. Grado.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

Gwos

• 364 / 6147
  • Zaawansowany użytkownik
20-08-2009, 14:12
HD800 zostały włączone do oferty sklepu o nazwie Planus (Warszawa, ul. Radzymińska 202). Dzwoniłem do nich dzisiaj i dowiedziałem się, że będą najwcześniej na początku września i że na miejscu jest możliwy odsłuch. Przewidywana cena to 3099pln. Szczegóły na stronie: http://tiny.pl/hh8nj
Sprzedam SR-007mk1

fallow

• 6463 / 6342
  • Ekspert
20-08-2009, 14:21
Ja bym strzelal ze za jakis czas znow tak jak to bylo z R10 i z Qualia O10 poczestuja audiofislki swiat jakims super hi-endowym tworem w kosmicznej cenie, po jakims czasie znow zostanie wycofany (tak narodzi sie kolejne legenda) a potem znow i znow :)

Takie produkty jak R10, Qualia czy Orpheus robi sie po to by zapewnic prestige marce, zysk z tego jest maly. Od dawna wiadomo ze takim firma zysk przynosi sfera budzetowa.