@Roland, to wszystko jest do sprawdzenia, co z czym jak wypadnie. Nie przypominam sobie, abym cierpiał mdłości słuchając Twoich głośników z jakiegokolwiek odtwarzacza i DACa. Ja tam lubię dźwięk piękny u źródła, wzmocniony bez wypaczeń, no może przy okazji lekko dopieszczony. Ja już nie słodzę, nie ten etap. Ja walczę o jakość w sensie absolutnym. W Technicsie kiedyś miałem takie kondensatory Jamicon, karmelowe jak nic innego, ale je wyrzuciłem, bo przyzwyczajenie do ich brzmienia powodowało stawianie dziwnych oczekiwań nawet drogim i porządnym urządzeniom. To, że mi się w DACu zrobił gładki dźwięk to bardzo miły efekt, ale że talerze nabrały przy okazji trójwymiarowości i wybrzmienia kontrabasu również, to są aspekty czysto jakościowe, i stąd wiem że jest lepiej, nie tylko stwierdzając, że gładziej = lepiej, bo to pewnie nie w każdej muzyce prawda.
Mogę też powiedzieć, że mając takie to a takie źródło, słuchawki i głośniki, trzeba pod nie dobrać wzmacniacze. Jak jest muzykalne źródło, to do ciepłych głośników jakiś piecyk Krella powinien schłodzić atmosferę. Nie wydaje mi się, aby źródła firm Ayon lub JAG Electronics zostały wymyślone pod słuchawki. Pewnie, że mniej zachodu ze wzmacniaczem słuchawkowym, ale też mniej swobody w wyborze kabli między przetwornikami elektroakustycznymi, a wzmacniaczem. Dostępność audiofilskich kabli do słuchawek można policzyć na palcach, do głośników jest tego multum, i można tu coś poprawić jeszcze.