Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

Rafaell

• 5033 / 6333
  • Ekspert
16-02-2009, 15:51
>> majkel, 2009-02-16 15:02:57
>Prawda jest taka, że lepsza muzykalna elektronika i analityczne słuchawki, niż na odwrót. :)

Wtedy słuchawki nadążają za wymienianym sprzętem inaczej trzeba wymieniać jedno i drugie

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

majkel

• 7477 / 6336
  • Ekspert
16-02-2009, 15:52
Zen Aurvana brzmią jak podróbki Shure E3c, dlatego nie zrobiły na mnie wrażenia. Ich średnica w porównaniu Shurów to zaśmiecony szelest. Mnie w Shure nie odpowiada głębokość wchodzenia w ucho, i to jest dla mnie nie do przeskoczenia. Miałem też w rękach E3g, na których ropadał się kabel - dosłownie.

Rolandsinger

• 2894 / 6337
  • Ekspert
16-02-2009, 15:55
Też tak myślałem. Słuchałeś ich z Clipem? To bardzo dziwne, ale nie brzmią z nim jak słuchawka telefonu, lecz jak normalne, dobre armatury.

Hi-endy sprzedane, nowe oferty wkrótce :)
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

majkel

• 7477 / 6336
  • Ekspert
16-02-2009, 15:59
Nie słuchałem z Clipem, tylko z iRiverem T30 i ifp-799. Clip gra ciepło i w U z tego co mi wiadomo. Tak czy owak, nie wyobrażam sobie aby Aurvany zagrały na czymś lepiej od E3c.

Rolandsinger

• 2894 / 6337
  • Ekspert
16-02-2009, 16:04
Ja też sądziłem, że te zatyczki są u mnie skreślone.

Ale to tak z wieloma rzeczami. GS1000 u mnie zagrały jak słuchawki z Tesco, a u Piotra Ryki jest podobno magia.

____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

majkel

• 7477 / 6336
  • Ekspert
16-02-2009, 16:07
Roland, jak konstruowałem Twojego wzmaka, to GS1000 znałem tylko z opisów, a i moja wiedza o elektronice audio była wtedy mniejsza. On do GS1000 nie jest optymalny. Kiedyś podobał mi się do K701, ale skoro one chudną z wiekiem, to też niedobrze. Z HD595 jak nie jest za jasno - a to pewnie też zasługa AudioNemesisa - to będzie dobrze, bo v.6 wyostrza nieco fakturę średnicy, a do HD595 to jest jak znalazł. Do Grado to klasa A i/lub lampa.

Rolandsinger

• 2894 / 6337
  • Ekspert
16-02-2009, 16:22
No właśnie chciałem Ci napisać, że HD595 z Moonem V6 grają znakomicie. Gdyby ta średnica była tłustsza to na Senkach zrobiłaby się klucha, a tak jest neutralnie.

Oddałem już Xcansa, co prawda znacznie lepiej sprawdzał się z K701 od Moona, ale do ideału było jeszcze daleko.

Rozumiem, że ten V8, na którego czekam jest w klasie A? No bo jeśli nie, to pozostaje tylko lampa, gdyż AN jest szczuplejszy niż Twój DAC, a Acrolink też nie pogrubia, lecz jedynie wygładza.

majkel

• 7477 / 6336
  • Ekspert
16-02-2009, 16:31
No jest w klasie A. Od czasu gdy go ostatni czas chwilę słuchałeś dorobił się większej ilości kondensatorów, w tym jeden Black Gate. Jakby się dało spiknąć na najbliższy weekend w niedzielę, to mógłbyś posłuchać wygrzanego egzemplarza.

Rolandsinger

• 2894 / 6337
  • Ekspert
16-02-2009, 16:46
A zrobiłbyś dla mnie wersję z większością BG (tam, gdzie sie da)? Może udało by się uzyskać analogowość na poziomie lampy z wysokiej półki.

Niedziela wstępnie wygląda ok. Szkoda, że do Wiktora nie dałem rady, ale wtedy było oblężenie IKEI,a  ja obiecałem kobiecie, że coś kupię i zamiast słuchać, stałem w kilometrowej kolejce.

kopaczmopa

• 786 / 6276
  • Ekspert
16-02-2009, 16:51
sluchales Roland kobiety ;) a co jednak bedziesz probowal wskrzesic K701?
ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6336
  • Ekspert
16-02-2009, 16:52
Roland, nie za bardzo, zresztą nie potrzeba. Powód, dla którego nie widzę sensu to pojemność BG w odniesieniu do ich gabarytów. Jeden robi to co trzeba - Black Gate STD najlepiej się nadają przy zasilaniu, i tam on jest, i robi swoje. Kondensatory których używam też są klasy audio, i gdyby źle grały, to bym z nich nie korzystał. Same BG też nie grają. Posłuchasz, to ocenisz. U Wiktora miałem wersję bez Black Gate, więc tyle mniejsza strata. ;) Z drugiej strony - w pogoni za okazją straciłeś okazję, ale pewnie nie ostatnią. :)

Rolandsinger

• 2894 / 6337
  • Ekspert
16-02-2009, 16:55
Daję im ostatnią szansę. Jak widzę, one z trane w ogóle nie chcą za bardzo grać. Miał je Rafaell z ciepłym CECem i dobrym Lake People i też cięły. Jak więc widać, nie tylko Moon im nie służy. Tymczasem Xcans dał im więcej ciepła, wypełnienia na średnicy, ale znów bas się osłabił w porównaniu do V6, co w przypadku tych słuchawek jest dyskwalifikujące.

majkel

• 7477 / 6336
  • Ekspert
16-02-2009, 17:13
Roland, możesz te K701 wysłać do mnie ASAP? Oddam za kilka dni. Ja myślę, że to kwestia innej części toru również, a nie tylko wzmacniacza. Mnie np. się dobrze słuchało DT880 Pro z v.6, Rafaellowi też, tylko było inne źródło i interkonekt. Mam wrażenie, że u Ciebie w torze nie ma żadnego wypełniacza - ani DAC, ani kable, ani wzmacniacz. Odchudzania raczej też nie ma, no chyba że Marantz jako transport? Jak będzie kiedyś meeting u Ciebie, to na moim DACu porównamy trasporty. Mój po konfrontacji z Accu DP800 musiał zostać przegrzebany, i jest lepiej teraz.

kopaczmopa

• 786 / 6276
  • Ekspert
16-02-2009, 17:51
ale 880Pro ogolnie latwiej napedzic no i graja cieplej , wiekszym basem niz AKG.
ciekawosc brzmienia

majkel

• 7477 / 6336
  • Ekspert
16-02-2009, 18:01
No tak, bas jest dosłownie większy. Co do napędzenia - też prawda, chociaż ja moim wzmacniaczem mogę wykręcić na AKG czterokrotnie więcej mocy - nie mylić z głośnością. Wzmacniacz Rolanda ma akurat dość twardy bas, ale znowu AKG i audionemesis mają miękki i nieco wyokrąglony, więc dosadność jest wskazana, trzeba jej jeszcze dołożyć na średnicy i jakoś to będzie. ;)