Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

• Gość
05-01-2009, 12:26
Hm.
Jeden słyszy tak a inny inaczej.

Co do brzmienia dobrych zestawów głośnikowych..... słuchawki nie są tym samym i nie będą.

Grado mają właśnie podbity bas , właśnie kolumnowy.
Dlatego z Grado za najciekawsze uważam ,uwaga , najniższe 60\'ki.

Co do DT48 w obu wersjach, są bardzo dobre , uczciwe. Nadal w cenie.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
05-01-2009, 12:30
Jak dla mnie ciekawy bas w Grado zaczyna się od SR325i, no ale co kto lubi. O jaki model AKG chodziło z tym kolumnowym basem? K27i czy K271?

• Gość
05-01-2009, 12:39
Hm.

Akg 27i bym się nie czepiał , co do wyższych modeli i owszem.
Hehee

kopaczmopa

• 786 / 6048
  • Ekspert
05-01-2009, 12:40
duzo w tym racji co piszesz Majkel i falllow.

Ja na przyklad wole otwarte sluchawki ale doceniam CAL! recablowane.
Co do kolumn tez wole bezposrednie, na twarz, przypominaja mi sluchawki. Nawet bardzo dobre kolumny jednak przegrywaja ze srednimi sluchawkami, z tym ze czasem po prostu wole jak cos \'cyka\' w tle stad potrzeba posiadania kolumn.
ciekawosc brzmienia

szwagiero

• 2240 / 6110
  • Ekspert
05-01-2009, 13:04
>> kopaczmopa, 2009-01-05 12:40:31
>Nawet bardzo dobre kolumny jednak przegrywaja ze srednimi sluchawkami, z tym ze czasem po prostu wole jak cos >\'cyka\' w tle stad potrzeba posiadania kolumn.

W jakim sensie przegrywają? Lubię słuchawki, ale wolę chyba kolumny, mimo to, że teoretycznie mam lepsze słuchawki niż kolumny.

Pozdrawiam,

szwagiero

• 2240 / 6110
  • Ekspert
05-01-2009, 13:09
>> majkel, 2009-01-05 12:09:35

Proponuję posłuchać naprawdę dobrego zestawu kolumnowego i być może zmienisz zdanie na temat grania "z daleka" i wyjątkowej według Ciebie prezentacji słuchawek "wyganiających wykonawców do pokoju na dywan", bo bez wątpienia to również potrafią kolumny w odpowiednim zestawie i odpowiednim pomieszczeniu i to bez ograniczeń słuchawkowych.

Wszystkie płyty są mixowane i masterowane i niestety mało jest tych, które przekazują dalej realizm nagrania. Większość to niestety granie takie, jak sobie realizator wymyślił, łącznie z efektami przestrzennymi, a może przede wszystkim.

ex_stozek

• 18 / 5814
  • Nowy użytkownik
05-01-2009, 13:21
Witam !
Generalni słuchawki biją na głowę kolumny barwą dźwięku, tzn jest ona wiernejsza  niż z kolumn, w tych ostatnich za dużp jest przetworników, elementów w zwrotnicy ( zmieniana faza itp ).
Niestety, nagrania są realizowane pod katem  odsłuchów kolunowych dlatego tu słuchawki nie mają tej przewagi, jednak co jest waźniejsze - barwa instrumentów czy efekty przestrzenne to już zależy od preferencji słuchacza - dla mnia kolumny też grają jakoś inaczej :) Może mam popsute uszy ?
Inna sprawa że nie trawię słuchawek zamkniętych, a te mają lepszy bas, jak sie powszechnie uważa.
Pozdr.

zyzio

• 960 / 6002
  • Ekspert
05-01-2009, 13:32
Słuchawki zamknięte są przede wszystkim niewygodne.....ale bas zamkniętych Technicsów RP F 30 do otwartych Grado SR 60 nie ma co porównywać, bo to przepaść na korzyść Technicsa..... SR 60 za to są muzykalne jak cholera i wygodne jak cholera.

majkel

• 7477 / 6108
  • Ekspert
05-01-2009, 13:32
@szwagiero, słuchałem raz odgród Jamo, było spoko, duży i bliski dźwięk. Słuchawki otwarte są właśnie takim uosobieniem odgród szerokopasmowych, czyli ideał. :) Bez bass-refleksów, labiryntów, tłumienia i innego takiego wydziwiania dla efektu - tak robi Grado. Jest tylko przetwornik i kawałek otwartej obudowy.

szwagiero

• 2240 / 6110
  • Ekspert
05-01-2009, 13:38
>> majkel, 2009-01-05 13:32:02

To dobrze, bo miałem na myśli głównie odgrody :)

• Gość
05-01-2009, 14:05
Mimo że jestem fanem słuchawek to wolę dobre zestawy głośnikowe.

Jak dla mnie choćby Tannoy Westminster.
Ze znacznie tańszych zestawów jest sporo ciekawych aktywnych.

Owszem , słuchawki są tańsze , ale nie lepsze.

kopaczmopa

• 786 / 6048
  • Ekspert
05-01-2009, 14:35
Szwagiero alez ja tez bardzo lubie sluchac na kolumnach (choc sa to ledwie Dynki 42)  - niemniej roznica na  korzysc chocby sr60 czy HD580 jest olbrzymia. A do mojego malego pokoju nie ma sensu wstawiac jakis drogich kolumbryn. Zreszta nawet drogie kolumny ktorych sluchalem  mimo swojej przewagi (wynikajacych po prostu z faktu bycia kolumna) przegrywaly jakosciowo ze sluchawkami.

Zyzio sr60 sa srednio wygodne do tego grzeja.
ciekawosc brzmienia

GRADO__Fan

• 299 / 6080
  • Zaawansowany użytkownik
05-01-2009, 14:59
>> ZAGRA
Co do brzmienia dobrych zestawów głośnikowych..... słuchawki nie są tym samym i nie będą.
>>
W zasadzie Stożek już napisał sedno.

>>
Grado mają właśnie podbity bas , właśnie kolumnowy.
>>
Z tego co piszesz to ewidentnie słuchałeś niewygrzanych GS1000. Sam fakt, że ktoś je ma 3 miesiące nie świadczy jeszcze przecież o niczym.
Jeśli grały podbitym wyższym basem i wyższą średnicą, do tego braki w wypełnieniu, wycofana średnica, braki niskiego basu, knebel na przestrzeni i potrafiły jeszcze przyciąć na górze to oznacza, że uszy masz w porządku, ale te Grado były bardzo świeżutkie.

Polecam właścicielowi przeczytać ten wątek:
http://audiohobby.pl/topic/10/1742/1

Inna jeszcze kwestia, że one są pieruńsko przejrzyste i pokazują wszelkie braki. Mniej się skupiają nad tym już po wygrzaniu. Wtedy szczegóły są ładnie wtapiane w ogół.
Piszesz, że najlepsze są SR60tki, czyli tej najmniej szczegółowe co razem z faktem, że dla Ciebie referencją są łagodzące Denony, daje już jakiś pogląd na to jak gra Twój \'wyborny\' sprzęt.
Mówię to bez złośliwości. Grunt to zgranie całego systemu
GFmod Audio Research
www.gfmod.pl

• Gość
05-01-2009, 15:14
Eeee ja 60\'ki traktuję jako przeciętne i przyzwoite.
Z Grado ćwiczyłem wszystkie oprócz jedynek.

Bardzo lubię DT150 , choć nie uważam ich za ideał.

Najbardziej lubię swoje , własnej konfekcji.
Za niedługo pobawi się nimi Inżynier.

zyzio

• 960 / 6002
  • Ekspert
05-01-2009, 19:04
=> kopaczmopa
Wg mnie SR 60 są wygodne i lekkie, a to że grzeją ? Na pewno nie tak jak zamknięte ;)