Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
13-11-2008, 16:22
Jak chcesz mieć ciemne drewno, to niech trochę na słońcu poleżą. Grado RS2, które wychodzą z fabryki mają taki kolor, jak ciemniejsze fragmenty tła na tym forum - dosłownie. Takie były moje gdy je dostałem, a szły do mnie dwa dni wprost ze sklepu w NY. Teraz ich kolor dużo bardziej przypomina pasek nad oknem odpowiedzi. :)

vide

• 86 / 5949
  • Użytkownik
13-11-2008, 22:21
z tym kolorem drewna to przesadzacie:) to jest tak jak z bronia,a to moje zamiłowanie...jaki kolor(odcien ) drewna sie trafi taki jest,jezeli jakas partia gs1000 była produkowana w czasie 3miesiecy to mieli zapas drzewa tego samego odcieniu,potem nowy zakup drzewa i inny odcien...to tyle.Dobrze że AKG ma robione z plastiku,niema obiekcji które lepiej grają:)

Rafaell

• 5033 / 6104
  • Ekspert
13-11-2008, 23:49
Z tym drewnem to nie takie oczywiste, zmiana partii=zmianie parametrów akustycznych może być lepiej ale również gorzej. Może być np. inna pora wycinki,z innego stoku,na innej glebie w innych warunkach lokalnych rosnącego drewna.Może być zmieniony czas suszenia lub inne parametry sezonowania, inne sposoby lakierowania i wiele innych. Drewno to bardzo wdzięczny, piękny ale i trudny materiał jeśli chce się zrobić coś naprawdę dobrego trwałego i o określonych parametrach użytkowych to technologia musi być do końca opanowana od sadzenia nasionka aż do wkładania gotowych słuchawek do pudełka i dalej u klienta .Sadzę że większa zabawa niż z dobrą kawą

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

aasat

• 2265 / 6090
  • Ekspert
14-11-2008, 08:33
>> Rafaell, 2008-11-13 23:49:19

Przy instrumentach muzycznych takich jak skrzypce, gitara itp drewno ma znaczenie,  Ale czy w takich GS1000 to czy znaczaco wpływa na barwę to nie wiem, moze to jest bardziej element ozdobny? Zawsze zastanawiałem się czy to drewienko ma istotny wpływ na dzwiek, czy na granicy autosugestii. Bo to są przeciez słuchawki otwarte, co innego w zamkniętych takich jak R10, D5000, DX1000 itd tak dziek odbija sie od obudowy, a w GS1000 to chyba nieznacznie.

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
14-11-2008, 09:26
Komora i jej parametry na pewno maja bardzo duze znaczenie - wiec pewnie to z jakiego jest materialu takze wplywa na dzwiek. Ja nie znam sie na tyle na akustyce, ze okreslic wplyw materialu w GS1000 na dzwiek :)

Przykladowo eksperymenty MS1000 - czyli przerobiony Alessandro z wieksza komora podobno kompletnie zmieniaja brzmienie tych sluchawek. Sa takze glosy, ze Grado RS2 od RS1 roznia sie komora a przetwornik jest ten sam.

Ja odkrylem, ze moje obecne GS1000 sa troszke ciemniejsze niz poprzednie. Bylem zdumiony, i sluchalem dlugo na ulubionych kawalkach - ktore znam na pamiec. Niestety nie mozna wykluczyc innego czynnika takiego jak - wieksze wygrzanie sie lamp w Yamamoto lub roznica miedzy teoretycznie IC ktore powinien grac tak samo - Conducfil.

Wczesniej mialem do testow wersje Majkela na Conducfilu  8896 a obecnie mam na 8030.
8896 -> http://www.mediam.com/pliki/1187004150.pdf
8830 -> http://www.mediam.com/pliki/1187003976.pdf

Tak wiec zagadke trudno bedzie rozwiazac, najlepszy sposob to porownanie z innymi GS1000 leb w leb.

Zastanawia mnie jednak fakt, ze wczesniej ow Conducfil 8896 mial dla mnie troche za duzo gory - na obecnym 8030 jest dokladnie tyle ile chcialem miec. Swoja droga - bardzo dobry kabel za smiesznie male pieniadze - odkyty przez Majkela do zastosowan interkonektowych :)

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
14-11-2008, 12:19
Kabel to jedno, sposób łączenia drugie. Mój 8896 był podłączony na "pół-ostro", identycznie jak w Oyaide PA-02 TR. Ten na 8030 może być inaczej polutowany. Mogę potestować jeszcze raz 8030 choć wydaje mi się, że już próbowałem wszystkiego... ale mogę się mylić. ;)

W kwestii RS1 kontra RS2, kolejna różnica to glut jakiegoś elastomeru na przetworniku w RS1, czego w RS2 nie ma, no i właściwie to nie wiadomo, czy to te same przetworniki? W GS1000 też nie ma gluta, ale te na pewno mają inny przetwornik, to słychać.

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
14-11-2008, 12:22
Aha, no i doszedłem ładu jak skonfigurować wzmacniacz, dylematy się zakończyły - ma grać... przyjemniej, a tak po prawdzie to dźwięk w wersji "studyjnej" wzmacniacza był jakby uwięziony, trudno to opisać, trzeba usłyszeć. No i ustawienie sceny muzycznej mam bardziej komfortowe, bez wpychania któregokolwiek planu w głowę. Grado GS1000 to świetne słuchawki do muzyki typu Gorillaz.

fallow

• 6457 / 6077
  • Ekspert
14-11-2008, 12:32
A co to znaczy na pol ostro :) ? U mnie ekran jest podlaczony i do sygnalu i do masy z obu stron.

Tak - i do wszelakiej czarniejszej muzyki z afrykanskimi korzeniami tudziez nowymi nalotami jak elektroniczny jazz czy w ogole jazz z silna i rozbudowana linia perkusji. Oraz  daja "zywy" obraz wiekszych skladow gdzie inne sie gubia i splaszczaja cala przestrzen.

Fajnie by bylo jeszcze raz posluchac K1000 na swoim materiale i na dobrze skonfigurowanym torze Piotra pod nie oraz tory pod GS1000 dla porownania :)

Co do IC ja poki co moglbym wyprobowac inny sposob laczenia ale on w tej chwili jest tak dobry, ze odechcialo mi sie drogich "wypasionych" IC :)

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
14-11-2008, 12:51
Pół-ostro w sensie sposobu grania. :) Żyły jak są podłączone, obydwie, czy tylko jedna? Co do tych kabelków - one niewiele się różnią od żadnego interkonektu, czyli połączenia na krótko, więc co tu kombinować?

majkel

• 7477 / 6107
  • Ekspert
14-11-2008, 13:08
Pomysł przedni. :) Pasuje mi nie wcześniej niż w kolejny weekend. Może poskładam w osobną obudowę Moonlighta v.8 do tej pory. W przeciwnym razie zostają "krzaki".

Dawindyk

• 140 / 6096
  • Aktywny użytkownik
15-11-2008, 16:55
>>Piotr Ryka
>Możemy też zrobić mały zlot w Nautilusie, gdzie byłoby więcej miejsca i gdzie jest łatwo o dobre źródła.

Jestem za :)

gbbest66

• 2 / 5855
  • Nowy użytkownik
15-11-2008, 22:39
Witam wszystkich forumowiczów !

Nie jestem audiofilem, ale od czasu do czasu chciałbym posłuchać dobrego (czytaj: pełnego i nie zniekształconego) dźwieku, najchętniej muzyki rock, pop, elektronicznej, lata 70-te i 80-te. Najbliżej tego byłem na poczatku lat 80-tych, dysponując gramofonem Rega Planar 3, wzmacniaczem Creek i kolumnami Heybrook HB1 - modelu wzmacniacza i rodzaju wkładki już nie pomnę. Później jednak znaczenie muzyki w moim życiu znacznie zmalało i sprzętowo się nie odbudowałem. Obecnie mam ochotę na reaktywację audiofilskich zainteresowań i rozpocząłem od zakupu DT880 (cene promocyjna na Amazon była powalajaca, coś 180 USD). Myślałem w swej naiwności, że to wystarczy, ale obawiam się, że byl to jedynie kamyczek, wywołujacy lawinę ....

Krótko mówiac, jestem rozczarowany dzwiekiem (słuchawki chyba jeszcze nie wygrzane, ok. 30-40 godzin), ale raczej winię pozostały sprzęt (Yamaha DVD S540 i amplituner Yamaha RX V540RDS), i/ub  moje płyty CD, które w wiekszości mają ponad 10 lat. Czy  fakt "starości" płyty może wpływać na jej aktualnie kiepski, moim zdaniem dźwięk, czy to z uwagi na jakieś słabsze tłoczenie, czy utratę własciwości materiału ? Nie mogę się wypowiedzieć, czy poprzednio lepiej grały, bo słuchałem ich na kiepskim sprzęcie ...W każdym razie moje doznania akustyczne są obecnie mniej przyjemne, niż to co pamiętam (jeszcze :-)) z początku lat 80-tych.

I tu rozpoczynają się moje kolejne pytania do forumowiczów obeznanych z tematem:

1) czy słuchawki sa wystarczajaco wygrzane, żeby je zabrać ze sobą i szukać odpowiedniego źródła ?
2) jakieś sugestie ? teoretycznie najbardziej mi odpowiada Marantz CD 6002, zbierajacy pochlebne recenzje jako uniwersalne źródło i do tego z gniazdem słuchawkowym i potencjometrem. Chciałbym sie obracać na tym poziomie cenowym za źródło (1-2k), a w nastepnym etapie ...
3) zakupić headampa w podobnych granicach (sugestie?), biorąc pod pachę słuchawki i źródło ...
4) czy może należy zakupić nowe (lepsze?) wydania interesujących mnie płyt ?

Dziekuję bardzo wszystkim za to, czego już się od Was dowiedziałem, czytając posty na tym forum. Szkoda tylko, że tak niewiele z nich dotyczyło DT880 :-(

Pozdrawiam serdecznie,

Grzegorz

gb

intuos

• 1003 / 6107
  • Ekspert
15-11-2008, 23:15
zmien wogole tor....to co masz teraz to kompletny badziew. Przepraszam za ostre slowa w kierunku twojego zestawu ale oprocz filmu nic na nim dobrze nie zabrzmi. Maranzta 6002 tez bym radzil zostawic , wziac pierwszy lepszy model cambriga zlampizowac go za 600-800zl i miec wstep do najwyzszych tego swiata, potem nabyc sensowny wzmacniacz set albo kupic dedykowany do sluchawek i zaczac sluchac . Z tego co teraz masz wiele sie nie wycisnie, a nawet nic.
Yamaha robila kiedys dobre klocki, podobno obecne serie 1000\' i 2000\' sa warte uwagi ale cena jest odpowiednia.

a plyty z przed 10 lat moga byc jednymi z lepszych, a to ze tak zle brzmia po tylu latach jest wynikiem i odzwierciedleniem tego jak bardzo uwstecznilo sie audio, bo plyty graja tak jak zawsze wiec jezeli cos teraz z nich gra  gorzej to system a napewno nie one.

Rafaell

• 5033 / 6104
  • Ekspert
15-11-2008, 23:26
>> Piotr Ryka, 2008-11-14 12:57:36
>możemy sie spotkać. Moglibyście z Majkelem po drodze zabrać Rafaella z Krakowa, bo on nie ma samochodu, >albo mógłby on przyjechać razem z Dawindykiem, któremu jestem winien spotkanie

Dziekuję Piotrze za zaproszenie nie omieszkam skorzystać

Rafaell

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Żyłem zaczarowany, uwieziony w jakimś ciele i w pokorze jakiejś duszy...

J L Borges

stogdan

• 305 / 6082
  • Zaawansowany użytkownik
16-11-2008, 19:08
Chcę złożyc mały hołd dla gs 1000 . Po koncercie Lisy Gerard i Klausa Schulze chciałem porównać dźwięk z płyty z tym co dało nagłośnienie bazyliki o. salezjanów. Mimo ograniczeń źródła ( ca 640 ) zabrzmiało to tak jak na koncercie . Porównując z bd 990 realizm ( jeżeli przy tym gatunku muzyki można o nim mówić) jest jak 100:1.
Viva GS 1000
"A może-co było najbardziej prawdopodobn