Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

pastwa

• 3823 / 6082
  • Ekspert
27-11-2013, 16:58
>> gelo29, 2013-11-27 16:28:39
Poprzednie kable, które miałem okazję przetestować (czyli: Moon Audio Black Dragon V2, Aphrodite Zeus Quad22 Ohno Continuous Cast Cu, Alo Audio Reference 8) jakoś nie wgniotły mnie w fotel...

Nie wgniotly Cie te kable w fotel bo nie od tego sa kable, od tego sa sluchawki, jesli sa az tak dobre ;\')) Mnie zadne kable (glosnikowe badz interkonekty i to bez wzgledu na cene, powiedzmy, ze sluchalem tylko do 15kPLN, powyzej sobie odpuscilem) nie zrobily specjalnego wrazenia, wiec sobie dalem siana z tego typu poszukiwaniami ;\'))

Soundman

• 775 / 4206
  • Ekspert
27-11-2013, 16:59
Ha, czyli dobrze myślałem Max że lubisz ostrawą górę...No proszę a znam takich dla których nowe HD800 grają jasno i ostro na górze. Jak to jednak każdy inaczej odbiera niby to samo...
Wiem ze HD800 nie są idealne na górze, sam wolałbym lekką poprawę w tym zakresie ale taką minimalną.
Jak dla mnie są idealnie wypośrodkowane te nowe HD800. Dzięki temu że nie są zbyt jasne i nie przesadnie ciemne nadają  się do każdej muzyki. Klasyka nie kłuje po uszach skrzypcami a znowuż w Jazzie są dostatecznie ciemne by oddały klimat tej muzyki, mają również dostatecznie szybki przekaz i mocny bas by w muzyce Dance nie było tragedii.
Rozumiem że komuś będzie brakować większego zdecydowania w jakimś kierunku,  wtedy inne słuchawki są lepszym wyborem. Ale tej uniwersalności nie spotkałem jeszcze w żadnych...hehe.

Soundman

• 775 / 4206
  • Ekspert
27-11-2013, 17:03
Gelo29, a więc to Ty mnie wyprzedziłeś w Forza Audio, też zamawiałem kabel od nich do pożyczenia, ale napisali że dopiero za 2 tygodnie najwcześniej.
Zamówiłeś kabel z wtykiem XLR czy zwykłego jacka?
Ciekawe jakie będziesz miał wrażenia i opinie z tym kablem, też interesuje mnie ten najwyższy model.

Max

• 2204 / 5579
  • Ekspert
27-11-2013, 17:06
>> Soundman, 2013-11-27 16:59:10
Dzięki temu że nie są zbyt jasne i nie przesadnie ciemne nadają się do każdej muzyki. Klasyka nie kłuje po uszach skrzypcami a znowuż w Jazzie są dostatecznie ciemne by oddały klimat tej muzyki, mają również dostatecznie szybki przekaz i mocny bas by w muzyce Dance nie było tragedii.
 Rozumiem że komuś będzie brakować większego zdecydowania w jakimś kierunku, wtedy inne słuchawki są lepszym wyborem. Ale tej uniwersalności nie spotkałem jeszcze w żadnych...hehe."

A na cholerę mi uniwersalne nauszniki ? Ja potrzebuje wybitnie nieuniwersalnych, takich "just for me". Wiesz, bujam się z tymi klamotami już od jakiegoś czasu i co jak co, ale z pewnoscią wiem czego mi w tej kwestii potrzeba :-))

"Yes...I think Ultrasone is in Big Big Trouble. Definitely a curate\'s egg...only good in parts (thank God the good part is the one best suited for me...opera and classical). I\'m glad Ultrasone made this headphone JUST FOR ME!!! (lol), but I don\'t think the $1700 (or was it $1600?) I paid will help them recoup their loses. Ultrasone, it\'s time to get a new technical engineer...it\'s time to throw out the S-logic baby with the bathwater!!!"

Prosta sprawa, dla większości słuchawki (Edition 12) nie do przełknięcia, ale dla jednostek, które wiedzą czego chcą - idealne.
Po to się ostatecznie szuka całymi latami, żeby kiedyś takie dla siebie znaleźć :-))

gelo29

• 60 / 4753
  • Użytkownik
27-11-2013, 17:10
-> Soundman:
zamówiłem wersję z dużym "jackiem" - do mojego wzmaka Dubiel HV-1.

Soundman

• 775 / 4206
  • Ekspert
27-11-2013, 17:17
No widzisz MAX, a moim ideałem były kolumny a potem słuchawki do każdego rodzaju muzyki( ciężka sprawa). Nie chcę mieć 5 par różnych słuchawek i co chwila przerzucać się między nimi. Słucham każdego rodzaju muzyki, od klasyki po disco polo.
Spróbuj na swoich słuchawkach stricte pod klasykę , posłuchać ostrego Rocka lub Trance albo jakiegoś Bluesa....nie będzie ciekawie , prawda? Krew z uszu jak to się mówi....hehe

Max

• 2204 / 5579
  • Ekspert
27-11-2013, 17:40
>> Soundman, 2013-11-27 17:17:53
No widzisz MAX, a moim ideałem były kolumny a potem słuchawki do każdego rodzaju muzyki( ciężka sprawa). Nie chcę mieć 5 par różnych słuchawek i co chwila przerzucać się między nimi. Słuc"ham każdego rodzaju muzyki, od klasyki po disco polo. "

Ja też słucham każdego rodzaju muzyki (w ramach klasyki) ;-) Od kameralistyki do wielkiej symfoniki - i mam swoje jasno określone wymagania względem brzmienia nauszników, ale rozumiem, że kto inny potrzebuje takich co to mu nawet "disco polo" zagrają. (To taki żart, mam nadzieję ? ;-) )

Mi nie odpowiadają słuchawki typu HD650, miodne Omegi czy też gorące Audeze. Ja muszę czuć fakturę i muzyczny kształt, a detal i niuans nie mają prawa zostać przykryte kołdrą. I tyle. W mojej muzyce za dużo się dzieje by ją sobie upraszczać czy wygładzać "uniwersalnym przekazem" słuchawek "do wszystkiego".

patrykvel

• 282 / 4882
  • Zaawansowany użytkownik
27-11-2013, 19:42
Odpowiadasz na wpis
>> Soundman, 2013-11-27 17:17:53
Spróbuj na swoich słuchawkach stricte pod klasykę , posłuchać ostrego Rocka lub Trance albo jakiegoś Bluesa....nie będzie ciekawie , prawda? Krew z uszu jak to się mówi....hehe

<< Oj z tym sie nie zgodze, bo wszelakie ostrosci to wychodza glownie z systemu, a nie od sluchawek. Dlatego wybor sluchawek lub sprzetu ktory wygladza muzyke to tylko droga na skroty, ale jednak nie trafiajaca do celu, przynajmniej dla mnie.

Mnie sie udalo posluchac zestawu HD800 z dedykowanym wzmacniaczem w roznych konfiguracjach, jako sam wzmacniacz, oraz jako combo. Kabel symetryczny do sluchawek tez byl. Tak w duzym skrocie to ten zestaw kompletnie do mnie nie trafial, muzyka byla wyprana z emocji, naturalnej agresywnosc i dynamiki. Takie zwykle plumkanie do posluchania wieczorem do ksiazki. Mnie akurat dzwiek strasznie nudzil, nie dawal satysfakcji ze sluchania, czego nie moge powiedziec o nawet malych zespolach jazzowych grajacych na zywo.
Najdziwniejsza rzecza w tym systemie bylo budowanie sceny. Zapewne trafilem na model sennheisera z wieksza scena, ktora byla dla mnie po prostu rozdmuchania. O ile to jeszcze ujdzie, to pierwszy raz na HD800 zaobserwowalem tak drastycznie zablokowanie rozchodzenia sie sceny w glab. Efekt byl taki, ze muzyka glownie byla zawieszona na okregu wokolo glowy. Przed oraz za tym okregiem w sumie nic sie nie dzialo.

Abstrachujac od systemu Sennheisera, ja za najbardziej uniwersalne sluchawki do sluchania wszystkie uwazam Grado PS-1000 oraz Denony AH-D7100, na nich moge z pelna satysfakcja i przyjemnoscia sluchac od klasyki po nowoczesne odmiany metalu, bez skrzywania sie na ostry dzwiek, ktory trzeba najpierw wyeliminowac w systemie. Oczywiscie mozna uwazac inaczej, ze Grado i Denony maja po prostu ostry dzwiek, kiedy takie Audeze maja super gladki i naturalny dzwiek, ale dla mnie to one jedynie kastruja sygnal z pewnych informacji.

patrykvel

• 282 / 4882
27-11-2013, 19:44
Ehh, forum bez edycji postow w tych czasach to jakis zart...
Ostatni akapit, pierwsze zdanie- wszystkie = wszystkiego.

domzz

• 1113 / 5999
  • Ekspert
27-11-2013, 21:21
Nie jestem pewien, czy ktoś zauważył, ale wyszły (UWAGA!) Creative Aurvana Live!2

http://twojepc.pl/artykuly.php?id=Test-Recenzja-Creative-Aurvana-Live!2&jedna_strona=1

-Pawel-

• 4739 / 5687
  • Ekspert
27-11-2013, 21:27
Ale z Ciebie gapa Domzz :P Zauważył zauważył, a nawet to, że można je już kupić na allegro ;-)))

• Gość
27-11-2013, 21:34
Jakbym nie miał innych wydatków to bym zakupił, porównanie z Custom One  Pro mogłoby być bardzo ciekawe :)

• Gość
27-11-2013, 21:35
Tak patrzę na pady i przypominają mi te z HiFiManów. Nie mogę się oprzeć wrażeniu że te z HE500 to podobny build.

sir.jax

• 241 / 3994
  • Aktywny użytkownik
28-11-2013, 00:21
Witam.
Mam pytanie, czy nowe Senki HD600 różnią się od ich pierwszej wersji.
Wiadomo, że chodzi o różnice brzmieniowe jeśli takowe istnieją.
Pozdrawiam
Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

walkman6

• 333 / 5963
28-11-2013, 12:02
Niestety to mało popularne słuchawki na tym forum.