Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

walkman6

• 333 / 5990
  • Zaawansowany użytkownik
28-12-2012, 13:35
Rolandsinger z tego co napisałeś to jasno wynika, że nieważne na czym słuchamy bo i tak nasz słuch się zaadaptuje. Być może miałeś na myśli, że wszystkie wymienione przez Ciebie słuchawki są dobre tyle, że mają odmienną prezentację, do której po prostu trzeba się przyzwyczaić. Po cichu liczę na takie rozwiązanie... chociaż uważam je za utopijne. Wystarczyłoby wtedy żebym kupił BD 770 Pro (80 Ohm) - bo są najładniejsze i zdecydowanie najwygodniejsze. Było by super. W sumie pieniądze nie są duże. Może zaryzykuję.

Fallow, HD600 caly czas mi chodzą po głowie. Ostatnio nowe mocno staniały i już za 1100 PLN można je kupić. Nie wiem czy ponownie się nie skuszę. Wygodne słuchawki, solidne brzmienie.

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
28-12-2012, 13:51
Roland: Jasne zgadzam sie, ze sluch szalenie szybko sie aklimatyzuje ale niestety nie mam tak jak Ty. Siedzialem na glowie dzien w dzien przez 3 miechy z HD650 i co ? :) Jakos nie spowodowalo to tego ze z biegiem czasu zaczely mi sie wydawac bardziej rozdzielcze czy gora sie otworzyla. Efekt byl taki ze ich w koncu nie znioslem. Podobnie bylo z GS1000. Nie stalo sie tak, ze w koncu gora przestala byc za mocna i dalo sie sluchac slabszych realizacji.

Cypis: Ja moge od razu powiedziec cos analitycznie o K550: Swietne czarne tlo, precyzja w lokowaniu intrumentow na scenie, niedostateczna rozdzielczosc wysokich tonow, niedostateczny poziom ekscytacji/zbyt nudne.

W moim odczuciu stare hybrydowe AKG K340 to sluchawki lepiej sprawdzajace sie jako all-rounder i bardziej uniwersalne. Dla mnie K550 faworyzuja pewne gatunki muzyczne - dlaczego ? Poniewaz nigdy nie daly mi odpowiedniego poziomu satysfkaci podczas sluchania np. The Prodigy czy Hendrixa. Takie K701 mimo, ze nie kopia basem w tych nagraniach wprawiaja w ekscytacje za pomoca podbitej srednicy - jest dzwiecznie - eterycznie. Na takich PS1000 jest nawet odpowiedni kop - bas. Na D7000 srednica nie elektryczuje ale noga sama chodzi. W klasyce nie wytrzymalem z powodu gory - tak juz mam, ze to jest dla mnie wazne. W Jazzie pasowaly mi najbardziej.

Dla mnie K550 nie blyszcza w zadnym gatunku, wiec wole sluchawki ktore zablysna w jakims a w innych blyszczec nie beda. Wracajac do K340 - przegrywaja bezapelacjnia z K550 pod wzgledem tla, przestrzeni etc. jednak mysle, ze sa lepszym all-rounderem.

>> Cypis, 2012-12-28 13:18:45
P.S. 1. Jakbyś trafił na takie lody lub zupę co zawierają smaki innych to byś nie musiał kosztować pozostałych.

Tego nie kumam. Jem sobie lody mietowe z czekloda to juz nie musze probowac czekolady ? :))

walkman6: Za 1100 PLN na pewno bym ich nie kupil. Po tych podwyzkach ceny Senna sa dla mnie chore. HD600 jeszcze nie tak dawno z drugiej reki mozna bylo kupic za 500-600 PLN. Nie dalbym za nie wiecej niz 750 :) Jak dla mnie nie sa warte 1.100 PLN

===

Odnosze wrazenie, ze merytorycznie juz chyba temat jest wyczerpany - nastepne posty juz beda o lodach, sybiektywizmie i jak zawsze zatoczymy wielkie kolo i wrocimy do punktu wyjscia :))) Czyli jednak Roland ma racje ;))))

walkman6

• 333 / 5990
  • Zaawansowany użytkownik
28-12-2012, 14:18
Miałem już jedne używane HD600 - niestety ich stan pozostawiał wiele do życzenia. Swego czasu nowe HD600 kosztowały nawet 1500 PLN. Co oczywiście uważam za cenę z kosmosu.

Fallow na czym teraz słuchasz muzyki?

Cypis

• 2479 / 5248
  • Ekspert
28-12-2012, 14:31
>> fallow, 2012-12-28 13:51:34
>> niedostateczna rozdzielczosc wysokich tonow

Na szczęście, o ile istnieje, tego nie widzę a tym samym mi to nie przeszkadza w słuchaniu muzyki. Słuchanie sprzętu mi kompletnie nie wychodzi. ;)

>> stare hybrydowe AKG K340 to sluchawki lepiej sprawdzajace sie jako all-rounder i bardziej uniwersalne.

Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że nie są już produkowane a tym samym łatwo dostępne? Porównanie jest zatem IMO trochę chybione. To trochę tak jakbyś najnowszego nowego Mercedesa podsumował, że to mało trwałe auto bo nowa "beczka" jest trwalsza.

Jakie, obecnie produkowane, słuchawki mogą być lepszymi "all-round\'erami"?

>> Jem sobie lody mietowe z czekloda to juz nie musze probowac czekolady ? :))

Nie, nie musisz. Możesz.  By się przekonać, że smak jest ten sam i wrócić do poprzednich smaków. Robiłeś już to wielokrotnie w przypadku słuchawek :-P.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
28-12-2012, 14:32
U mnie bez zmian, "wymienilem" kiedys K701 na SRH940 i tak juz zostalo. Probowalem zastapic SRH940 Beyerami T70 z powodu podobnego kierunku brzmienia i slabej konstrukcji SHR940 ale niestety, wole brzmienie SRH940 i nie jestem w stanie zaakceptowac dwukrtonie wiekszej ceny za cos co gorzej sie wstrzeliwuje w moje gusta ale jest lepiej wykonane :) Rownolegle probowalem tez K550 ale - to tez nie to.

Poza tym z racji tego, ze nie wykorzenilem z siebie zupelnie audiofila - cos tam od czasu do czasu zarzuce z nowinek sprzetowych :)

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
28-12-2012, 14:37
Odpowiadasz na wpis
 >> Cypis, 2012-12-28 14:31:48
Na szczęście, o ile istnieje, tego nie widzę a tym samym mi to nie przeszkadza w słuchaniu muzyki. Słuchanie sprzętu mi kompletnie nie wychodzi. ;)
---
Standardowa audiofislka gadka. Jak bys sluchal tylko muzyki Cypis to bys nie gadal razem z nami na tym forum o sluchawkach :))) Proste jak audiofilski drut, przepraszam - interkonekt :)

> Cypis, 2012-12-28 14:31:48
Mam nadzieję, że zdajesz sobie sprawę z tego, że nie są już produkowane a tym samym łatwo dostępne? Porównanie jest zatem IMO trochę chybione. To trochę tak jakbyś najnowszego nowego Mercedesa podsumował, że to mało trwałe auto bo nowa "beczka" jest trwalsza.
Jakie, obecnie produkowane, słuchawki mogą być lepszymi "all-round\'erami"?
---
No problem - prosto z brzegu - HD600 sa dla mnie lepszymi all-rounderami niz K550.

>> Cypis, 2012-12-28 14:31:48
Nie, nie musisz. Możesz. By się przekonać, że smak jest ten sam i wrócić do poprzednich smaków. Robiłeś już to wielokrotnie w przypadku słuchawek :-P.

Nie obraz sie ale znow to porownaniu jest dla mnie zupelnie chybione. Jak zjem zupke na bazie tartego korzenia curry to Twoim zdaniem wiem jak smakuje samo curry ? :) Wybacz ale zupka czy jakiekolwiek danie to efekt harmonii i zaleznosci smakowych poszczegolnych skladnikow. Podobnie jest z brzmieniem sluchawek i jakimkolwiek innym kompleksowym tworem. No....moze, poza fraktalami ;)))

Cypis

• 2479 / 5248
  • Ekspert
28-12-2012, 14:50
>> fallow, 2012-12-28 14:37:34
>> Jak bys sluchal tylko muzyki Cypis to bys nie gadal razem z nami na tym forum o sluchawkach :)))

Dla mnie słuchawki to tylko narzędzie do realizacji celu a nie cel sam w sobie. Gadam o słuchawkach bo może są takie o których nie wiem co dadzą więcej frajdy w słuchaniu muzyki a nie słuchawek samych w sobie.

>> fallow, 2012-12-28 14:37:34
>> HD600 sa dla mnie lepszymi all-rounderami niz K550.

I dadzą ci "wykop" w Prodigy i Hendrixie?

Słuchałem ich bardzo krótko w salonie. Zrobiły na mnie dobre wrażenie, prócz dołu pasma, którego... nie było. Zjazd poniżej 100Hz jest bardzo niefajny. Stopa perkusji brzmi jak pudło kartonowe. Niemniej posłuchałbym ich raz jeszcze dłużej. Mają jednak dla mnie dwie wady: imadło pałąka (czyt. zero wygody) i otwarta konstrukcja. Także nie zagoszczą u mnie na dłużej.

Pzdr, Tomek
d(-_-)b

asmagus

• 4439 / 5658
  • Ekspert
28-12-2012, 14:55
>> Cypis, 2012-12-28 13:18:45
(...) Za pierwszym razem wydały mi się nieciekawe, bez wyrazu, nudne. Drugi odsłuch (po kilku odskokach w inne "ciekawe" i "nie nudne" słuchawki) odebrałem jako spokojny i zrównoważony. Doszedłem do wniosku, że taki odsłuch potrzebuję. Nie dwadzieścia par słuchawek, które każde sprawdzą się i będą wybitne w innym gatunku muzyki (czy też wręcz nagrania) ale jedne do wszystkiego. Uniwersalne.

K550 nie faworyzują nagrań czy gatunków muzycznych. To fakt, że w świetnych realizacjach nie pokażą wszystkich smaczków, ale za to kiepskie realizacje dają się słuchać bez odruchów wymiotnych. Uśredniają nagrania. Każdorazowo zakładając je na uszy nie mam wrażenia, że czegoś brakuje lub coś jest przerysowane. Gdy słucham na nich "nic mnie nie boli". W chwili obecnej jest to dla mnie punkt odniesienia jak IMO słuchawki powinny grać. To są świetne "all-round\'y".

Inne słuchawki bardzo łatwo jest zrecenzować, bo są charakterystyczne. "Wybitna średnica i przestrzeń" (K701), "rozdzielcze wysokie" (wysokie modele Grado), "wzorcowy bas" (D7000 wg asmagusa), "słodkie wokale" (Philipsy SHP5401) itd. O K550 niczego takiego analitycznego nie daje się powiedzieć. Za to daje się powiedzieć, że odtwarzają bez względu na aspekt spójnie, przezroczyście, rzetelnie... Nudno? Bez emocji? To znaczy, że muzyka taką jest. Słuchawki to tylko odtwarzacz. (...)

Czyli Cypis, ty lubisz przeciętne, byle jakie rzeczy :)

pastwa

• 3828 / 6109
  • Ekspert
28-12-2012, 15:01
Cypis zwyczajnie nie lubi odpustowego wydziwiania ;\')

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
28-12-2012, 15:03
>> Cypis, 2012-12-28 14:50:10
Dla mnie słuchawki to tylko narzędzie do realizacji celu a nie cel sam w sobie. Gadam o słuchawkach bo może są takie o których nie wiem co dadzą więcej frajdy w słuchaniu muzyki a nie słuchawek samych w sobie.

Ale zdajesz sobie sprawe z tego Cypis, ze my tutaj generalnie jak zakladamy sluchawki na glowe to jednak wciskamy tez "play" w odtarzaczu nie ? :))

>> Cypis, 2012-12-28 14:50:10
dadzą ci "wykop" w Prodigy i Hendrixie?

Pytales mnie o lepszy obecnie produkowany all-rounder w mojej ocenie. Voila - HD600 nie zabija mnie iloscia basu czy jego wykopem ale przekaz bedzie bardziej bezposredni - HD600 przede wszystkim graja ze znacznie mniejszego dystansu niz K550 i nie tak powsciagliwie. Srednica jest blizsza a taki przekaz wywoluje we mnie wieksza reakcje emocjonalna na to co slysze niz ugrzeczniony, zdystansowany przekaz K550. Moglbym sluchac na HD600 w zasadzie dowolnej plyty z mojego zbioru i nie nudzilbym sie na pewno tak szybko jak na K550 :)))

Osobiscie odebralem je jako bardzo wygodne.

Musisz sie chyba pogodzic z tym, ze nie kazdy uwaza K550 za najlepszego all-roundera w kategorii sluchawek za rozsadne pieniadze :) No co ja Ci poradze ze ich nie kocham tak jak Ty :)))

pastwa

• 3828 / 6109
  • Ekspert
28-12-2012, 15:07
Fallow,

GS-1000 bylyby idealne dla Ciebie teraz, mialbys te upragniona otwartosc i bezposredniosc brzmienia w kazdej muzyce, az by Ci sie ona znudzila i przejadla i zapragnalbys ponownie tego upragnionego zdystansowania ;\'))

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
28-12-2012, 15:09
GS1000 zrzucam z glowy z mety bo wala mi wysokimi ze nie zniose, boomią pustym nabrzmialym basem - PS1000 przynajmniej boomia ale maja wypelnienie. No i gdzie sie podziala srednica w GS1000. Wstydzi sie ? :))

Niestety Pastwa, co bylo to nie wroci :))

fallow

• 6457 / 6079
  • Ekspert
28-12-2012, 15:10
PS. Poza tym ten bubel kosztuje 4 kola :) No hellołłł ;))

pearl_jamik

• 45 / 5716
  • Użytkownik
28-12-2012, 15:11
co bedzie najlepsze do pearl jamu? hd600 k550 srh840 czy grado sr325 ? musze przejsc na wyzszy level sluchawkowy po philipsach 5401 calach i superluxach hd 330. muzyka tylko pearl jam wzmacniacz naim headline wersja pierwsza.

asmagus

• 4439 / 5658
  • Ekspert
28-12-2012, 15:11
Moja superkrótka możliwość obcowania z k550 nie odrzuciła mnie od nich, a to już coś ale pierwsze wrażenie, może błędne, miałem takie, że mają zamulony środek w porównaniu do innych AKG.