Audiohobby.pl

Słuchawki wysokiego lotu

misiekkb

• 92 / 4634
  • Użytkownik
28-12-2012, 16:52
Szukam jakiegoś odpowiednika K550, ale żeby były wygodne, tzn. żeby uszy od padów nie swędziały, gdyż czasami mogę wytrzymać 2h a czasami 20min no i żeby wysokie tak jak to fallow powiedział "nie grały na jedną modłę". W shurach 940 trochę zamało jest basu, chociaż przy jednym połączeniu z HiSound Studio-V jest akuracik. Bas coś w stylu K550 jest dla mnie wystarczający. Jakieś sugestie?

pearl_jamik

• 45 / 5716
  • Użytkownik
28-12-2012, 22:22
a shure vs grado  ? grado sluchalem kiedys tylko sr60 ale to bylo dawno i nieprawda ..

damjan

• 60 / 4909
  • Użytkownik
28-12-2012, 22:42
>> pearl_jamik, 2012-12-28 22:22:09
a shure vs grado ? grado sluchalem kiedys tylko sr60 ale to bylo dawno i nieprawda ..

nie znam sr60, słuchałem tylko Alessandro oraz RS2, RS2 co prawda lepsze, ale Grado mnie męczą krzykliwością, bas jest bardzo dokładny, punktowy, ale chudziutki, brakowało by Ci mięsa słuchając Pearl Jam.

zibra

• 812 / 5205
  • Ekspert
28-12-2012, 23:03
Mozna sprobowac ze stajni Beyera DT990. Poszukaj starych DT990 600 omow albo jeszcze starszych DT911. Bdb brzmieni, ale ceny tych ostatnich sa jakies chore.
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

Rolandsinger

• 2894 / 6110
  • Ekspert
28-12-2012, 23:24
Dla audiofilów nie ma cen chorych, są tylko wykwintne.
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

zibra

• 812 / 5205
  • Ekspert
28-12-2012, 23:33
Trzeba miec zdrowe podejscie do wszystkiego. Przeginanie w jedna czy druga strone jest niepowazne. Kto powiedzial, ze takie K550 czy L1 oscylujace w granicach 1k to killery dla "wykwintu" cenowego i nie mozna znalezc ich killerow za 100zl hehe. Cena/jakosc ma tu drugorzedne znaczenie, szczegolnie dla ludzi bardziej zasobnych. Dla mnie bardziej liczy znalezienie jak najbardziej "flawless" brzmienia i DOPASOWANIE reszty systemu. Rowniez niekoniecznie pod wzgledem cenowym. Inaczej beda niekonczace sie dyskusje o ostrym i chudym brzmieniu Beyerow vs naturalnym, neutralnym, dobrze rozciagnietym, akuratnym. Taki pierwszy przyklad z brzegu. Kolejny przyklad to super synergia niejakiego LRT ze Staxami - toz to produkt DIY jak sie nie myle tylko juz o ustalonej cenie? Czy tez BP, ktora gra na tyle dobrze, ze wiele markowych sprzetow moze sie schowac? Wiecej wiary, pokory i zdrowego podejscia do HOBBY, a nie religii audio:)
The Protagonist DAC by McGyver, Black Pearl by Majkel, DT1350 by Germany, Shure SRH940 by USA:)

Rolandsinger

• 2894 / 6110
  • Ekspert
29-12-2012, 00:03
Symptomatyczna jest jedna sprawa. Otóż kilka lat temu (4 mniej więcej) producenci słuchawek masowo wpadli na to, że gdy drastycznie podniosą ceny swoich najwyższych modeli to zamiast zmniejszyć, zwiększy to popyt.

I był to strzał w 10. Nie nastąpił żaden przełom technologiczny (a jeśli już to tylko w modelach portable o niespotykanej uprzednio wysokiej efektywności i b. dobrym odwzorowaniu stereo, które w tym typie słuchawek wcześniej nie występowało), ba, pojawiły się firmy z kapelusza, które zdobyły rynek modelami w mocno wywindowanych cenach - Denon (nie produkował wcześniej słuchawek), Beats, HIFiman czy Audeze, a ich sprzedaż była lepsza niż producentów pro - Beyer, AKG, Sennheiser. Stało się tak dlatego, że wzorem marek, które wcześniej już wykorzystywały ten mechanizm - Ultrasone czy Grado, ci nowi gracze na rynku zauważyli, że przeciętny konsument i tak nie jest w stanie ewaluować jakości dźwięku, gdyż jest to sprawa czysto subiektywna, a transparentne, studyjne brzmienie nie jest wcale takie efektowne i tylko na profesjonalistach robi jakiekolwiek wrażenie, więc taki konsument będzie się kierował regułą uproszczonej oceny szans, która polega na tym, że kiedy zastanawiasz się nad kupnem jakiegokolwiek produktu, mając do wyboru produkt tańszy lub produkt droższy, istnieje duże prawdopodobieństwo, że wybierzesz ten drugi, zwłaszcza, jeśli dysponujesz odpowiednimi funduszami. Nie masz oczywiście pojęcia o jakości żadnego z tych dóbr, jednakże kierujesz się stereotypem wysoka cena = wysoka jakość, zgodnie z regułą maksymalizacji własnych interesów. W tym modelu zaczęli sprzedawać również Senn i Beyer i interes zaczął się kręcić.
____________________________________________Zapraszam do zakładki AUDIOSCEPTYCYZM :)

asmagus

• 4439 / 5658
  • Ekspert
29-12-2012, 11:02
>> 4m, 2012-12-28 15:58:08
Prezentacja muzyki przez słuchawki jest prezentacją anormalną, prezentacją upośledzoną i ogromnie zubożoną. Słuchać rocka czy metalu na słuchawkach to już w ogóle jak wejść do chińskiego pokoju. Było o tym wielokrotnie i nie widzę powodu, żeby kolejny raz przerabiać znany temat. (...)

Jak dla mnie to co piszesz to brednie, jeśli przyjmiemy, że stawiasz tezę uniwersalną.

Nawet gdy jeszcze miałem niezły system kolumnowy, w którym powietrze z bas refleksów targało dziewczynom spódniczki do góry, poza "wspólnym słuchaniem", wolałem słuchać wielu utworów ze wskazanego przez Ciebie segmentu muzycznego, na słuchawkach.

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
29-12-2012, 11:08
Jak wyżej. Było o tym wielokrotnie. Ułomnością słuchawek są... nagrania. Jeśli to komuś przeszkadza, oczywiście, bo system stereo wrażeniom z nagrań ze sztucznej głowy może w sensie obszaru zdarzenia muzycznego i poczucia obecności za przeproszeniem skoczyć. Oczywiście zaraz padnie argument o braku basu walącego klatę, który odeprę tym, że mnie takie walenie do niczego nie potrzebne, a ponadto wiele wydarzeń muzycznych zwyczajnie nie daje tego wrażenia, które występuje właściwie tylko tam, gdzie jest nagłośnienie - koncerty rockowe, dyskoteki, kluby, remiza.

Odnośnie strategii cenowej - wczoraj zapoznałem się ze słuchawkami Beyerdynamic T90. Szkoda, że ich nie było w czasach, gdy kupowałem PS1000. Dopłata do tych drugich jest kompletnie nieuzasadniona, jak i do paru innych droższych modeli dynamicznych. O tańszych nie wspominam, bo to nie ta liga.

asmagus

• 4439 / 5658
  • Ekspert
29-12-2012, 11:18
Podobają Ci się bardziej niż T1 i HD 800?

Celowo nie pytam czy są lepsze tylko czy Tobie bardziej w gust się wpisują?

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
29-12-2012, 11:20
Tak, HD800 to przy nich karykatura, a T1 to nudziarze z uboższymi zdolnościami przestrzennymi.

majkel

• 7477 / 6109
  • Ekspert
29-12-2012, 11:41
Chyba mam za grubą skórę, bo w filharmonii, operze, kościołach nie odczuwam muzyki ciałem. Poza tym stereo gra co najwyżej po czubek nosa, zawsze z przodu. Na słuchawkach binauralnie można spokojnie uzyskać słyszenie dźwięków z tyłu. Co kto lubi, co kto woli, co dla kogo bardziej istotne, itd.

T90 to chyba najlepsze słuchawki w sensie zdolności przestrzennych, jakie znam. Błędnik wariuje szybciej niż po założeniu na głowę GS1000 napędzanych z odpowiedniego dla nich toru. Na pewno jest trochę loudness w charakterystyce T90, ale na pewno nie ma ewidentnych pików na niskim sopranie jak np. w HD800 czy PS1000, albo niektórych egzemplarzach T1. Porównywane były z AKG K701 i Q701. AKG przy Beyerach mają plastikowo-papierowy nalot na dźwięku, dęciaki jakby dostawały koca u wylotu. Poza tym po przesiadce z T90 na AKG jest efekt, jakby ich przestrzeń dobiegała do ścian bocznych na pewnej odległości, a w Beyerach jest otwarta i się niesie hen. Słuchawki prosto z pudełka grają nieco ostrym sopranem, ale już po kilkunastu minutach (bez słuchania w tym czasie) efekt zanika. Za kilka dni postaram się posłuchać dobrze wygrzanego egzemplarza. Wiem natomiast od nowego właściciela tych słuchanych, że się wciąż zastanawia z czego musiałby się składać system głośnikowy stereo o takiej jakości dźwięku. Niedawno wyprzedał klocki stereo i teraz właśnie buduje tor słuchawkowy wysokiej klasy.

ryan55

• 16 / 4951
  • Nowy użytkownik
29-12-2012, 11:54
Hehe, polecam napar z  melisy :)  nie wydaje mi się, żeby ceniony konstruktor mógł sobie pozwalać na takie opinie... zwłaszcza w tematyce audio gdzie wszystko jest "subiektywne"... i gdzie 2 osoba może pewne rzeczy odczuwać inaczej :) także o bardziej wyważone opinie proszę... / z jakim towarzystwem były wspomniane zestawione; podobnie HD800 i T1.../
HD800, AH-D7000
Audio_GD_Phoenix
Xonar_ST

folab

• 297 / 6109
  • Zaawansowany użytkownik
29-12-2012, 12:46
majkel ,ja również nie słyszałem systemu na kolumnach który zagrał by tak jak (w moim przypadku) HD-600 z dobranym odpowiednio torem ,z pewnością są takie ale za jakie pieniądze ?!

asmagus

• 4439 / 5658
  • Ekspert
29-12-2012, 13:18
>> 4m, 2012-12-29 11:30:41
(...)  fale akustyczne odczuwamy całym ciałem jakby się było obok muzyków w miejscu realizacji nagrania :)

Zawsze słuchasz muzyki będąc nagim ?